Confruntările crâncene care au avut loc ieri pe platoul muntos cunoscut ca Înălțimile Golan, pentru trecătoarea Quneitra, singura cale de acces amenajată între Siria și Israel - când rebelii sirienii au deținut pentru câteva ore controlul strategic, după care pozițiile au fost recucerite de trupele guvernamentale - au ca miză principală provocarea Israelului, respectiv absorbirea acestuia în conflictul sirian.
De la Războiul de Yom Kippur, din 1973, tancurile siriene nu au mai fost niciodată atât de aproape de granița israeliană. În plus, situația militară s-a complicat în momentul în care Austria a anunțat retragerea contingentului său din trupele ONU (UNDOF - United Nations Disengagement Observer Force), cel mai mare în cadrul dispozitivului actual - 377 de militari din totalul de 1037. Restul efectivelor ONU care rămân deocamdată pe poziție, pentru a asigura zona de tampon instaurată între Siria și Israel din 1974, sunt formate din filipinezi, indieni și croați.
Potrivit Washington Post, Israelul a anunțat că va spori măsurile de alertă și că va intensifica eforturile de finalizare a "gardului inteligent", un dispozitiv defensiv sofisticat, de cca 70 de kilometri, care va asigura paza militară și polițienească a Înălțimilor Golan. Vizați sunt atât insurgenții islamiști Hezbollah (șiiți; aliați ai regimului Al-Assad) cât și cei Al Nusra (ramură Al Qaeda; aliați ai Opoziției - suniți), dar și eventualii atentatori sinucigași sau traficanții de arme și de droguri.
citeste integral pe ZIUAnews.ro
Niciun comentariu: