Dacă în Statele Unite presa relatează cu stupoare despre scandalul PRISM legat de interceptarea comunicaţiilor de pe Internet, în România procurorii folosesc cu succes astfel de date ca probe în dosare penale. În ţara noastră, interceptarea conţinutului unui e-mail se face la fel de uşor ca interceptarea unei convorbiri telefonice. Pe lângă e-mail-uri, procurorii utilizează deseori fapte şi date obţinute legal despre localizarea unor inculpaţi. O astfel de probă a fost utilizată în dosarul Valiza. În acest context, gândul vă prezintă modalităţile de interceptare folosite de autorităţile române, precum şi cinci mituri despre aceste insterceptări.
E-mail, Facebook sau Mesenger, la fel de uşor de interceptat ca telefonul
Potrivit specialiştilor consultaţi de gândul, interceptarea e-mail-urilor, a comunicărilor pe Facebook sau a altor tipuri de comunicaţii desfăşurate pe Internet se face la fel de simplu precum interceptările convorbirilor telefonice.
Ba mai mult, interceptările e-mail-urilor au şi avantajul că nu mai trebuie transcrise. Astfel că un procuror poate solicita mandat dacă are date sau indicii că un cetăţean comite o infracţiune şi utilizează în acest sens e-mail-ul sau dacă procurorul consideră că pot obţine probe conculudente din interceptarea e-mail-urilor. La fel ca în cazul interceptărilor telefonice, şi la e-mail-uri interceptarea trebuie să fie aprobată de un judecător.
E-mail-urile şi discuţiile de pe Facebook sunt interceptate în timp real
Procurorii pot intercepta corespondenţa online în timp real, la fel cum după obţinerea unui mandat de la judecător pot intercepta în timp real şi comunicaţiile din chat-ul de la Facebook sau de pe orice altă reţea.
Pentru a realiza aceste interceptări, organele de anchetă nu au nevoie să ceară permisiunea Google sau Facebook, ori a diverşilor furnizori de servicii de e-mail. Astfel că interceptările se realizează prin sistemul de interceptări al SRI, care operează direct cu providerii de Internet.
Legislaţia din România şi din UE spune că orice operator de telefonie sau provider de Internet este obligat să semneze protocoale de acest fel cu autorităţile. Prin aceste protocoale, SRI are acces la echipamentele acestor operatori şi poate efectua interceptările telefonice sau cele de date.
Localizarea telefoanelor mobile, stocată de companiile de telefonie şi folosită de procurori: cazul Valiza
Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, procurorii au posibilitatea să ceară, în baza unui mandat, şi localizarea telefoanelor mobile. Mai exact, un procuror poate determina unde s-a aflat telefonul mobil al unui inculpat la un moment anume. Aceste date sunt stocate de companiile de telefonie.
Procurorii au folosit aceast tip de probatoriu în dosarul Valiza. După izbucnirea scandalului legat de mituirea jucătorilor de la U Cluj, Gigi Becali a încercat să acrediteze ideea că valiza cu bani era destinată cumpărării unui teren. Astfel că după ce mâna lui dreapta, Teia Sponte, a fost reţinut, Becali a încercat să falsifice probe. Mai precis, a încercat să falsifice un antecontract de vânzare-cumpărare cu un cetăţean din Cluj. Patronul Stelei a declarat şi a prezentat la DNA un contract care era întocmit şi semnat în 14 aprilie. În realitate, procurorii au demonstrat că documentul a fost semnat după data de 7 mai când Teia Sponte a fost reţinut.
Procurorii au solicitat prin mandat aprobat de judecător ca operatorii de telefonie mobilă să pună la dispoziţia lor localizarea telefoanelor mobile deţinute de Gigi Becali, Victor Piţurcă, avocata Ciul Alina şi Gheorghe Marion, presupusul vânzător al terenului. Toţi patru au declarat că în 14 aprilie au participat la semnarea contractului dintre Becali şi Marion pentru un teren din Cluj care ar valora fix 1,7 milioane euro, adică cu banii cu care a fost prins Teia Sponte.
După ce au primit datele de la operatorii de telefonie mobilă, procurorii au arătat că pe 14 aprilie cei patru nu s-au întâlnit şi nu aveau cum să semneze contractul. În plus, coroborând aceste informaţii cu alte date, procurorii au stabilit că Gheorghe Marino se afla la Cluj unde a participat ca martor la un proces. ”În legătură cu învinuitul Piţurcă Victor, listingul cu identificarea traficului telefonic şi a celulei de localizare, îl plasează pe acesta, în data de 15.04.2008, în intervalul 00:28 min.-17:59 min., numai în str. Erou Iancu Nicolae nr.126.A, din localitatea Pipera, judeţul Ilfov, unde îşi are domiciliul, fiind exclusă prezenţa sa în imobilul din str.Aleea Alexandru nr.1, sector 1 Bucureşti”, precizează procurorii în cadrul rechizitoriului din dosarul Valiza.
DETALII IN
Niciun comentariu: