Circa trei sute de angajati ai societatii Amurco Bacau au protestat ieri pentru ca nu si-au luat salariile de doua luni, iar perspectivele combinatului sunt incerte. Situatia ii vizeaza pe toti cei 750 de angajati, dintre care majoritatea au fost trimisi in concedii fara plata. Aceasta este urmarea inchiderii capacitatilor de productie, decisa de patronul Ioan Niculae, dupa ce gazele au inceput sa se scumpeasca accelerat in ultimele luni. Perspectivele sunt sumbre pentru angajati, fiindca reluarea productiei, anuntata pentru 1 mai, nu a avut loc si nici nu se intrevede. Lumea se plânge ca nu mai are cu ce sa isi achite facturile casnice si este nevoita sa isi cumpere alimente pe datorie.
“Nu s-au dat salariile de doua luni, pe martie si aprilie. Nu ni se spune nimic despre soarta noastra. Ne-au fortat sa ne luam concediul de odihna aferent lunilor de pâna acum, iar apoi am intrat in concediu fara plata. Pâna acum am fost in concediu fara plata si nu mai stim ce se va intâmpla”, spune Mihai Silica, unul dintre protestatari. Lipsa banilor i-a determinat pe multi sa ceara iesirea in somaj, dar varianta nu a intrunit acceptul majoritatii.
Ca o slaba compensatie, angajatii au primit o prima de Pasti, adica zece kilograme de faina, o cutie de prajituri si trei calupuri de telemea. Nici acest lucru nu i-a multimit pe toti, care isi aduc aminte cu nostalgie cum erau invidiati de vecini când mergeau acasa cu prima constând din câte jumatate de sac de carne si alte produse. In acest moment, lefurile din Amurco sunt in jurul a 1.500-1.600 lei, dupa cum au dezvaluit unii angajati.
Cuvântare precum Papa, de la fereastra biroului
Protestatarii au asteptat indelung in fata pavilionului administrativ sa afle de la conducere ce perspective au si când isi vor primi restantele salariale. Initial, a existat varianta intâlnirii din fosta cantina a societatii, acum aflata in proprietatea altcuiva, dar varianta a fost refuzata pe motiv ca orice discutie din acel spatiu instrainat nu are nicio valoare. A cazut si varianta reunirii in Sectia Mecanica, apoi, lumea a strigat spre geamurile biroului directorial ca managerul sa iasa la geam, precum Papa, si sa cuvânteze de acolo. Pâna la urma, intâlnirea a avut loc in cantina, dar la toate nemultumirile exprimate, directorul general Marin Maldareanu a ridicat din umeri a neputinta.
Directorul general a mai spus ca salariile se vor da dupa achitarea unor datorii presante, cum este cea la energie electrica, si ca este posibil ca de saptamâna viitoare sa inceapa achitarea restantelor salariale.
Control ITM
O echipa de control a Inspectoratului Teritorial de Munca s-a deplasat la sediul Amurco, unde a verificat documentele si a constatat ca exista restante salariale pe luna martie. “Majoritatea angajatilor au semnat hârtiile prin care au solicitat concedii fara plata. Nu stim daca acest lucru s-a intâmplat de buna voie sau la cererea sefilor de sectii, dar daca cineva are ceva de obiectat se poate adresa instantei de judecata. Deocamdata, la ITM nu a fost depusa nicio cerere de disponibilizare colectiva”, a spus Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau.
Zvon
Printre angajati circula ieri intens zvonul ca situatia din grupul Amurco se datoreaza lui Ioan Niculae, care prin crearea de tensiuni intre salariati si scoaterea acestora in strada ar urmari sa puna presiune pe autoritati pentru a modifica politica de preturi ale gazului metan, adica sa cumpere gaz la preturi mai mici, si nu tot mai scump, asa cum se intâmpla acum.
Directorul Amurco, fost ofiter de politie
Maldareanu a fost numit director general al Amurco de o luna si jumatate, dupa o cariera ca ofiter de politie in Bucuresti si Arges. Si-a inceput cariera in 1983, ca ofiter operativ in cadrul Sectiei 14 Politie Bucuresti, iar apoi a avut diverse functii de conducere pe linie de Ordine Publica, pâna la ultima sa numire ca ofiter, din 2009, când a devenit Directorul Directiei de Ordine Publica Arges.
Niciun comentariu: