» » » » ONESTI: Impartirea unui buget al saraciei la Consiliul Local

Dezbaterea si aprobarea bugetului local al municipiului Onesti pentru anul 2013 a adus in Consiliul Local o altfel de abordare, deschisa, care s –a datorat in primul rand primarului municipiului Onesti, Laurentiu Neghina. Acest lucru a fost evidentiat si de catre unii din consilierii locali onesteni, ce au mentionat faptul ca spre deosebire de alti ani cand “bugetul municipiului era cuprins intr-un plic cu hartii, totul fiind batut in cuie”, acum a fost cu totul altfel. 

Desi desfasuratorul proiectului bugetului consolidat de venituri si cheltuieli al municipiului Onesti a ajuns in intarziere la consilierii locali –fapt petrecut datorita unui volum mare de munca la secretariatul primariei, edilul –sef al Onestiului, Laurentiu Neghina a propus discutii pe fiecare cifra a bugetului, cu specificarea ca la o amendare sa se idendifice surse financiare pentru a fi puse in loc. Prezentarea in mare a bugetului Onestiului pentru acest an a cuprins evidentierea investitiilor care se vor realiza (reabilitarea Colegiului National Dimitrie Cantemir, amenajarea cartierului Lanul Garii si a zonei centrale a municipiului, reabilitarea termica a blocurilor de locuit, extinderea spatiilor verzi din localitate) dar si tristul fapt ca bugetul este influientat negativ de criza ce a cuprins platforma industriala Borzesti, unde prin disponibilizarea a mai multor sute de angajati veniturile primariei onestene vor fi mai mici cu 20 de miliarde de lei vechi. Nicolae Gabureanu, directorul economic al Primariei, a declarat ca Onestiul are in jur de 32 000 de contribuabili la bugetul local, intr-un municipiu in care invata 9600 de elevi, unde 252 din cele 3020 de firme se afla in insolventa iar un numar de 11724 onesteni detin autoturisme. Dupa o lansare prealabila a cifrelor de buget au fost depuse si amendamente. Astfel consilierul local liberal Mihai Sova a solicitat punerea in aplicare a Hotararii Consiliului local nr. 90 din 16.11.2010 prin care s-a aprobat construirea unui club al pensionarilor in zona de sus a orasului precum si sustinerea cofinantarii in procent de 30 % din valoarea investitiei de montare panouri solare la Centrala termica de preparare a apei calde de consum pentru 500 de apartamente la CT 16 dar si finantarea lucrarilor de la Catedrala Ortodoxa ,, Pogorarea Sfantului Duh” (cu 10 miliarde de lei vechi) si a lucrarilor de la Biserica Ortodoxa ,,Maria Magdalena” (cu 2 miliarde de lei vechi). Consilierul local Alexandru Cristea a solicitat ca dupa ce a fost aprobat Regulamentul de finantare a activitaiii ONG-urilor, trebuie acordata si o suma in jur de 80 000 lei pentru sustinerea acestor activitati. Consilierul local social – democrat Emil Lemnaru a introdus un amendament pentru a fi suplimentata suma de bani acordata Catedralei Ortodoxe “Pogorarea Sfantului Duh”, el mentionand:”Problema bugetului local este destul de delicata dar catedrala ortodoxa este un obiectiv important pentru comunitatea onesteana si trebuie ca in 3-4 ani sa finalizam aceasta constructie”. 

Redistribuire pentru un singur obiectiv

Introducerea amendamentului i-a dat prilejul fostului primar al Onestiului, Emil Lemnaru, in prezent consilier local, sa analizeze foarte multe cifre de buget pentru acest an in scopul de a lua din sumele propuse pentru a mari suma destinata Catedralei Ortodoxe. Astfel, fostul edil a ridicat mai multe obiectii asupra sumelor prinse in buget pentru cheltuielile de proiect ale Planului Urbanistic General (PUG), dar si a celor pentru extinderea spatiilor verzi,, a inlocuirii sistemului clasic de preparare a apei calde de la Spitalul Municipal ori de la reparatiile Salii de Sport de la CSS Onesti sau de la montarea unui sistem de alarma la Sala Polivalenta „Nadia Comaneci”. Emil Lemnaru a mers mai departe si a solicitat , intre altele, reducerea sumelor alocate pentru desfasurarea stagiunii muzicale la Biblioteca Municipala „Radu Rosetti”, a sustinerii financiare necesare organizarii sarbatorilor de la sfarsitul anului precum si de la realizarea unor studii de fezabilitate si a unui sondaj in privinta nivelului actual de trai al onestenilor. Argumentul sau a fost unul singur: 88 la suta din populatia Romaniei este crestin – ortodoxa... In replica data de primarul municipiului, Laurentiu Neghina unora dintre aceste solicitari s-a evidentiat faptul ca „Planul Urbanistic General daca nu este prins in buget Primaria Onesti risca sa nu mai poata da autorizatii de constructie. Trebuie sa rezolvam problema de incalzire a locuintelor pentru iarna acestui an, prin achizitionarea de centrale de bloc si de apartament, pentru ca sunt oameni care in prezent plang la telefon ca nu au caldura in apartamente... Trebuie sa pregatim acreditarea Spitalului Municipal Onesti, ce va avea loc in 2015, pentru ca fara acreditare acesta nu va mai fi finantat de Ministerul Sanatatii”. In sprijinul primarului Laurentiu Neghina a intervenit si secretarul municipiului, consilierul juridic Daniel Spanu, care a mentionat:”Nu trebuie scosi banii de la PUG, pentru ca din noiembrie 2012 pana in ianuarie 2013 nu am putut elibera autorizatii de constructie. De asemenea, nu putem renunta la extinderea spatiilor verzi deoarece acest lucru ne-ar duce la imposibilitatea accesarii de fonduri europene”. 

Consilierii si-au spus cuvantul

Interventiile consilierilor locali onesteni au „localizat” problema pusa in discutie prin mai multe luari de cuvant. Consilierul local Gheorghe Ene (democrat – liberal) a mentionat ca „mai sunt si alte biserici in municipiul Onesti care au nevoie de finantare, intre acestea fiind cea din cartierul Mal si Catedrala Romano - Catolica. Nu apare in buget nici o cheltuiala cu echipele de fotbal FC Dinamo Onesti, care sunt fruntase in clasament si merg la turneul final...” Consilierul local Danut Oprea (PNL) a reliefat faptul ca „este cel mai greu ca sa imparti saracia. Mi se par frivole propunerile de a da inca niste miliarde pentru biserici in timp ce in Onesti sunt muncitori care nu au mai primit salarii de 3 - 4 luni. In privinta reabilitarilor scolilor onestene mentionez ca reabilitarile facute in municipiu (la Colegiul Tehnic «Gh. Asachi», la Scoala Gimnaziala «Emil Racovita», la Scoala Gimnaziala «George Calinescu», la Colegiul National «Dimitrie Cantemir», ni se datoreaza in totalitate. In anul 2008 la Colegiul Tehnic «Petru Poni» am scris primul proiect de reabilitare pentru scoli insa acest colegiu a ramas pe locul 2, desi este una din scolile cele mai vechi din municipiu si are 12 cladiri in administrare. Desi retelele de distributie a utilitatilor precum si retelele electrice au peste 50 de ani vechime aceasta unitate de invatamant din Onesti nu isi gaseste locul pentru reabilitare deoarece de acestea au beneficiat colegii unui anumit partid. Aceasta inseamna si reavointa si consider ca astfel nu avem posibilitatea ca sa progresam deloc. La scoli mult mai noi decat Colegiul Tehnic «Petru Poni» s-au acordat fonduri si sunt indignat de acest tratament... Incep ca sa apara niste dezechilibre la bugetul local”. Consilierul local Vasile Buzdugan (PPDD), a remarcat:” Avand un buget de saracie, nu putem sa bagam bani doar in doua biserici. Ele nu trebuie sa stea in ziduri ci in suflet! Nu putem sa cumulam atatea fonduri pentru a le comasa in doua cladiri (biserici)”. Si consilierul local Stefan Martin (democrat liberal), a evidentiat faptul ca „ar fi multe locuri unde sa investim banii de la buget”.

Confruntari deschise


Pentru ajungerea la o intelegere comuna a fost nevoie de un „time-out”, in care consilierul social – democrat Emil Lemnaru a cautat asiduu alte si alte sume ale bugetului, de care s-a cramponat pentru a mari suma acordata Catedralei Ortodoxe „Pogorarea Sfantului Duh” . In aceasta „confruntare a cifrelor” este de remarcat atitudinea primarului Laurentiu Neghina, pentru dezbaterea fiecarui punct al bugetului local, el solicitand opiniile Mihaelei Magureanu, sefa Biroului Investitii a Primariei Onesti, daca „au acoperire” multe din solicitarile de taieri de sume, din proiectul de buget. S-a ajuns astfel la confruntarea legata de sala de antrenamente a CSS Onesti, la care se fac antrenamente la judo, badminton si lupte libere si in care se infiltreaza apa prin tavanul cladirii. Consilierul local Ciprian Zarzu a prezentat situatia critica a acestei sali de sport, fapt ce a fost confirmat si de consilierul local Mircea Agapi (UNPR), care a declarat:”De trei ani ploua in aceasta sala. Este cumplit a se face antrenament in aceasta sala” Laurentiu Neghina a tinut ca sa adauge faptul ca „este vorba de sanatatea copiilor care se antreneaza aici, unde a aparut igrasia, mucegaiul si un miros irespirabil”. Ultimele dezbateri pe proiectul bugetului local al anului in curs au adus in interventiile consilierilor mai multe amendamente iar solutia acceptata de legislativul onestean a fost ca suma propusa pentru a suplimenta finantarea Catedralei Ortodoxe „Pogorarea Sfantului Duh”, cu 119 000 (ce a rezultat in urma numeroaselor „rascoliri” ale proiectului de buget), sa fie impartita in trei, o parte fiind directionata spre catedrala, o alta pentru sustinerea activitatii clubului FCM Dinamo Onesti si finantarea activitatilor organizate de ONG-urile pentru tineret iar a treia parte, sa fie acordata Colegiului Tehnic „Petru Poni”. In finalul dezbaterilor consilierul social – democrat Emil Lemnaru a declarat:”Catedrala Ortodoxa Pogorarea Sfantului Duh este un obiectiv important al comunitatii onestene. Se lucreaza la ea de peste 20 de ani, fiind o investitie a autoritatii locale. Sa nu ducem in derizoriu acest fapt: constructia catedralei nu este o sarpanta, este o lucrare pentru viitor!”

Ion Moraru
onestiexpres

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO