» » » » CHIMCOMPLEX A PRIMIT 23 DE MILIOANE LEI PENTRU COGENERARE 2

Societatea Chimcomplex Borzești a primit, de la Ministerul Economiei, fonduri nerambursabile de 23 de milioane de lei pentru o investiție de 63,7 milioane de lei în cea de a doua sa instalație de cogenerare de energie electrică și termică. Oficialii din ministerul Economiei au semnat 11 contracte pentru cofinanțarea din fonduri europene, în valoare de 670 de milioane de lei, a unor proiecte de eficientizare a consumului de energie și pentru producția electricității din surse regenerabile, între care și proiectul de la Chimcomplex.


Acum un an, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Bacău a anunțat public luarea deciziei etapei de încadrare a proiectului “Instalația de cogenerare 2″, depus de societatea din Borzești. Proiectul este în curs de aplicare, cofinanțat prin Programul Operațional Sectorial “Creșterea competitivității economice”. Noua centrală de cogenerare va avea o capacitate de producție tot de 7,4 MWh, ca prima centrală pusă în funcțiune în combinat în anul 2008.
Chimcomplex este cel mai mare consumator de energie electrică din Moldova, după combinatul siderurgic din Galați. Ponderea energiei electrice în costul produsului soda caustică pe care o fabrică este de 52%.
Pentru prima instalație de cogenerare, combinatul a primit, în noiembrie 2010, Premiul pentru “Cea mai mare investiție, cu cele mai mari economii de energie”, acordat la “Gala Decernării premiilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Excelență în Eficiență Energetică.
Realizarea centralei de cogenerare, pe baza unor tehnologii de vîrf, comparabile cu cele utilizate în Uniunea Europeana, reduce prețul de achiziție la energie cu circa 40% față de prețul energiei achiziționate de pe piață.
Instalația de Cogenerare utilizează ca materie primă gazele naturale, având posibilitatea alimentării cu surplusul de hidrogen obținut în instalația proprie de electroliză a clorurii de sodiu, cu efect în eficientizarea globală a celor două instalații.
Primul proiect a beneficiat de fonduri UE-BERD. După un an și jumătate de exploatare, reprezentanții BERD au efectuat o analiză a încadrării instalației de cogenerare în parametrii de proiect, în urma căreia s-a demonstrat încă o dată că acest proiect a fost un succes și că s-a încadrat în conceptul „cogenerare de eficiență înaltă”.
Proiectul de Cogenerare de la Borzești era unicat pe plan mondial și se baza pe ideea originală a echipei de specialiști din combinat de a combina eficient o turbină de gaz cu un cazan de abur cu ardere suplimentară cu hidrogen. (Petru DONE)


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO