» » » » Lapte CONTAMINAT în fermele şi la unităţile de prelucrare româneşti


ANSVSA a identificat, la trei ferme româneşti şi alte două unităţi de prelucrare, lapte în care a fost găsit un nivel crescut de aflatoxina. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aflatoxina măreşte riscurile de cancer la oameni, în special la ficat.
"Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină şi, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la 2 unităţi de prelucrare a laptelui", se arată într-un comunicat transmis de ANSVSA.
Loturile de lapte suspicionate sunt sechestrate până la sosirea buletinelor de analiză de confirmare, urmând după caz să fie iniţiată alerta prin SRAFF, iar loturile respective să fie distruse în cazul unor buletine pozitive sau să se ridice sechestrul, fiind declarate libere pentru comercializare, în cazul buletinelor negative.
Preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a declarat că buletinele de analiză de confirmare ar urma să parvină în cel mult două zile.
ANSVSA mai precizează, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depăşite pentru aflatoxina M1, că determinările de laborator realizate de către Laboratorul Naţional de Referinţă au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.
Instituţia mai anunţă că ferma de vaci unde s-au constatat deja depăşiri ale limitelor admise de aflatoxină în lapte este în permanenţă monitorizată de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator.
ANSVSA a anunţat anterior, în 7 martie, a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.
Preşedintele ANSVSA, dr. Mihai Ţurcanu, a dispus demararea unor controale extinse în ceea ce priveşte calitatea laptelui materie primă.
Decizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol. Probele de lapte au fost recolate în data de 4 martie, iar în urma rezultatelor analizelor, în data de 5 martie a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.
Săptămâna trecută, două loturi de lapte ce conţinea aflatoxină a fost retras de pe piaţa românească. Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale, descoperim noi și noi lucruri. Sunt câteva situații de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria, care conține aflatoxină. S-a identificat și un procesator din România cu lapte cu aflatoxină", a spus Constantin, citat de MEDIAFAX.
sursa: Realitatea.net

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO