» » » » Uton SA Onesti, in agonia insolventei

Dupa cum a fost anuntat zilele trecute la Tribunalul Bacau au fost depuse cererile a doua firme pentru deschiderea insolventei SC Uton SA Onesti. Acestea sunt inregistrate la Tribunalul Bacau si urmeaza sa fie analizate de instanta pe 20 februarie si, respectiv, pe 15 aprilie. Totodata, la aceasta instanta bacauana mai este inregistrat un dosar in care chiar conducerea SC Uton solicita emiterea unei ordonante presedintiale pentru deschiderea procedurii de insolventa a societatii. 

Daca privim in urma, spre "istoricul" acestei societati comerciale onestene, de "pionerat" in domeniul fabricarii de echipamente chimice, recipiente, autoclave, schimbatoare de caldura, linii de fabricatie si altele, ea a fost infiintata in anul 1973, sub numele de Intreprinderea de Utilaj Chimic. La vremea aceea s-a propus infiintarea unei intreprinderi de fabricare a utilajului chimic in Moldova si prin perseverenta unui grup de ingineri onesteni (intre care si Constantin Uzum) si prin toate demersurile facute la Bucuresti aceasta a fost construita la Onesti si nu la Pascani, cum se preconiza la inceput. IUC Borzesti a fost pusa in functiune in anul 1975 iar intre anii 1980 - 1985 aceasta a primit mai multe distinctii pentru succesele obtinute, fiind considerata unitate - etalon pe ramura. Ca premiere deosebite pentru aceasta firma mentionam ca in anul 1985 ea a executat lucrari de montaj pe un santier din Germania iar in 1988 aici au fost executate produse destinate domeniului nuclear. In anul 1990 prin hotarâre de govern IUC Borzesti a devenit Uton SA iar din 1997 aceasta devine o societate comerciala cu capital integral privat. Cu performante deosebite aceasta firma s-a inscris si in anii de tranzitie spre economia de piata, ea obtinând in anul 1998 autorizarea pentru fabricarea recipientelor sub presiune iar in ultimii ani a reusit sa fabrice si skiduri (unitati tehnologice in constructie modulara). Uton SA a devenit una din principalele furnizoare de utilaje din România, fapt consacrat de abilitatile profesionale deosebite ale salariatilor. Aceasta firma are o suprafata de peste 60 000 de metri patrati, din care 33 300 mp suprafata construita. Numarul de salariati a fost in urma cu 10 ani de 700 si a scazut mereu ajungându-se in anul trecut la 527. Conform celor mai recente raportari, patronul clubului de fotbal Politehnica Timisoara, Marian Iancu, controleaza indirect actiuni reprezentând 98,14% din capitalul social al Uton. Firma BKP Trust Invest detine 52,35% din actiuni, iar Carom Onesti are 45,78% din titluri. Marian Iancu este administrator la BKP Trust Invest, firma care este si in actionariatul Carom. Jumatate din partile sociale ale BKP Trust Invest sunt detinute de tatal lui Marian Iancu, Eugeniu Iancu. In perioada august 2010 - aprilie 2012, Marian Iancu a fost presedinte al Consiliului de Administratie al Uton. Firma a intrat pe pierderi din anul 2010, când a incheiat exercitiul financiar cu un rezultat negativ de 6,7 milioane lei. Pierderile au crescut in 2011, la 8,2 milioane lei, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu 4%, la 41,2 milioane lei. 
Felbermayr România, unul dintre creditorii care a cerut acum insolventa Uton, este sucursala a holdingului Felbermayr. Holdingul este prezent in 14 tari din Europa, printre care Austria, Germania, Rusia si România si activeaza pe segmentul transporturilor grele si speciale pe sosea, calea ferata sau pe apa, precum si in domeniul ingineriei civile.
Actiunile Uton Onesti sunt tranzactionate la categoria titlurilor Nelistate de la BVB, iar cea mai recenta tranzactie a fost realizata pe 10 mai 2011, la pretul de 0,6 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea firmei este de 956.000 de lei. Ramânând in sfera cifrelor sa mentionam câteva din bilantul ultimilor ani: in anul 2011 a avut o pierdere de 8 251 356 lei iar datoria societatii s-a ridicat la 28 667 048 lei, in timp ce veniturile totale au fost de 40 326 647 lei. Aceasta dupa ce in anul 2007 Uton SA a avut un profit brut de 209 697 lei iar pierderile au fost 0 lei, venitul total fiind de peste 41.000.000 lei. La momentul actual SC Uton SA are pus sechestru pe majoritatea bunurilor sale de catre Serviciul de Executari Silite al Directiei Economice a Primariei Onesti, catre care are o datorie de 7 miliarde de lei vechi.

Ion Moraru
onestiexpres.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO