» » » » » CHIMCOMPLEX PUNE LA PĂMÂNT 18 INSTALAȚII VECHI



Societatea Chimcomplex Borzești, al doilea cel mai mare producător de sode din România, renunță la vechile instalații și construcțiile aferente acestora. Acționarii vor analiza, astăzi, 7 ianuarie, propunerea Consiliului de Administrație ca nu mai puțin de 18 instalații vechi, scoase din uz, să fie desființate. Acestea sunt Hexaclorciclohexan I (HCH I), Acetilena purificare, Hexaclorciclohexan II (HCH II), Detoxan, Monoclorbenzen, Monomer, BCO6, Tricloretilena I, BCO3, AMCA I, Dimetidiocarbat de sodium (Depozitul de sulfură de carbon), TZD-1, TZD-1 (DAZOMET), Gamacid, Denora, Sare DMA plus ICEDIN 92-4 D), Alchilamine 2, Evaporare 2 și Apa recirculată 016.
Problema renunțării la astfel de instalații și construcții a fost pusă și în recentul Raport tehnic pentru dezbaterea publică la solicitarea autorizației de Mediu, când s-a promis și ecologizarea spațiilor rămase libere.
Chimcomplex fabrică produse clorosodice, solvenți organici, cloruri anorganice, intermediari pentru sinteze, alchilamine, produse de uz fitosanitar și gaze comprimate. În lista de produse se regăseau, însă, mult mai multe repre, dar piața acestora sau politica economică și de Mediu a Uniunii Europene au impus renunțarea la fabricarea lor. Astfel, multe dintre instalațiile construite chiar cu circa 60 de ani în urmă la Borzești, emblematice pentru combinat, vor dispărea.
Actul de înființare a Combinatului Chimic Borzești, actualul Chimcomplex, a fost semnat în anul 1954, iar în anul 1959 au intrat în funcțiune primele obiective: fabrica de oxigen, instalațiile producătoare de detoxan și monoclorbenzen, după care în 1960 au fost puse în funcțiune uzina de sodă caustică și instalațiile electroliza cu diafragmă, clor lichid, acid clorhidric, evaporare-topire împreună cu instalațiile pentru fabricarea clorurii de var și a hexacloranului. Structura principalelor două fluxuri tehnologice a fost completată, ulterior, cu fluxul produselor clorosodice și derivate și fluxul produselor organice de sinteză, în cadrul căreia s-a evidențiat linia acetilenă-policlorură de vinil. Gama de produse fabricate s-a dezvoltat continuu, incluzând treptat și alte produse clorosodice, cloruri anorganice, solvenți organici, mase plastice, alchilamine produse de sinteză organică, pesticide și gaze tehnice. Cel mai important moment în această istorie a combinatului ar putea fi cel în care a intrat în funcțiune actuala instalație de produse clorosodice Soda M (electroliza cu membrană de ioni), care a salvat, practic, combinatul când piața produselor sale a intrat în declin. În prezent, la Chimcomplex sunt aplicate alte proiecte de retehnologizare. (Petru DONE)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO