» » » » Conform declaraţiilor lui Băsescu, puţin probabil ca Ponta să fie numit premier după alageri



Preşedintele Băsescu a prezentat profilul de premier pe care ar vrea să îl desemneze după alegerile din 9 decembrie. În opinia şefului statului, viitorul premier trebuie să fie o persoană loială interesului naţional, să nu aibă vulnerabilităţi, să nu aibă umbre sau minciuni în CV, să inspire încredere.
Potrivit preşedintele Traian Băsescu, pentru viitorul prim-ministru valorile europene trebuie să fie un mod de viaţă, să nu aibă umbre sau lucruri ascunse în CV, "să rupă puţin filmul" şi să fi avut experienţă în administraţia centrală.
"Viitorul premier trebuie să fie un proeuropean şi un proatlantist. Domicilul acestei ţări este în UE şi NATO, aici ne construim şi securitatea şi prosperitatea. Aici. Mi-aş dori ca cel pe care îl voi desemna pentru funcţia de prim-ministru şi cei pe care partidele mi-i vor propune să fie o personalitate loială interesului naţional, pe care să-l aşeze deasupra intereselor de partid şi de grup, fie ele şi interese de grup mediatic", a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a mai menţionat că ar vrea ca viitorul premier să fie "un om care a susţinut întotdeauna respectarea principiilor Constituţiei, a statului de drept şi a principiilor care funcţionează din punct de vedere politic în UE, adică valorile europene să fie un mod de viaţă pentru acest politician".
"Un alt criteriu - rog şi partidele să se orienteze pe aceste criterii - să nu aibă vulnerabilităţi. Să se fi prezentat ca cineva, iar el să fie altcineva. Să nu aibă probleme în CV. Să fie un om despre care să ştim tot, atât cât să avem încredere în el. Să fie un om în viaţa căruia să nu fie umbre, lucruri ascunse, sau minciuni în autodefinirea lui. Pentru că aici avem un risc major când despre un politician nu se ştie tot, mai ales lucruri care nu crezi că ar fi plăcute pentru opinia publică pentru că nu ţi-ar aduce voturi. Acel politician ar fi şantajabil", a mai spus Băsescu.
 Iată principalele declaraţii ale preşedintelui:
-Este ultima ieşire publică pe care o am legată de această campanie. Aş vrea să abordez 3 subiecte. Primul este Ziua Constituţiei, al doilea este o foarte scurtă apreciere cu privire la campanie şi al treilea subiect, profilul primului-ministru.
- Mâine e Ziua Constituţiei adoptată în 1991 şi revizuită în 2003 şi trebuia revizuită din nou după referendumul din 2009, prin care românii au cerut să avem Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Românii vor constata după alegeri că toţi cei care au venit să le ceară votul sunt parte a unei înşelătorii, în mod deosebit a celor de la putere pentru că ei s-au opus constituirii majorităţii de două treimi necesară revizuirii. După alegerile de duminică, românii vor constata că va creşte numărul parlamentarilor de la 470 la circa 520.
- Această Constituţie a garantat drepturile fundamentale ale cetăţenilor şi a pus bazele funcţionării instituţiilor statului la nivel central. Constituţia a permis o transformare radicală a României, a permis integrarea în NATO şi UE. Chiar dacă are imperfecţiuni în clarificarea relaţiilor între instituţii, actuala Constituţie poate fi etichetată ca o Constituţie modernă, democratică, ce nu permite ieşirea din regulile statului de drept.
- În ziua dinaintea alegerii, poate îndreptăm un gând bun şi către Constituţia ţării.
- Fac un ultim apel la Guvern să publice cifra oficială a electorilor români, care trebuie să includă toţi cetăţenii români cu drept de vot ce au domiciliul pe teritoriul naţional şi pe cei cu domiciliul în străinătate. Este foarte importantă cifra electorală corectă pentru a se stabili procentul de participare la vot. Vor veni alegeri prezidenţiale în care cifra electorală corectă este esenţială pentru alegerea preşedintelui României, deoarece preşedintele este ales în primul tur dacă obţine 50% plus unu din numărul total al cetăţenilor înscrişi pe listele electorale.
- Atrag atenţia Guvernului cu privire la responsabilitatea publicării unei cifre electorale corecte asumată de Guvern. Nu pun la îndoială corectitudinea cifrei BEC, dar Guvernul prin structurile sale specializate este acela care trebuie să comunice cifra electorală a României.
- Nu pot să caracterizez campania electorală decât într-un singur fel: nerelevantă faţă de realităţile României. Partidele nu au făcut o campanie care să plece de la premisele reale ale României: România este în UE cu zona euro în recesiune, România este într-o situaţie economică fragilă datorită crizei de la nivel european şi incapacităţii noastre de a atrage fonduri europene şi într-o Românie politic discreditată ca urmare a abuzurilor constituţionale din iulie-august dar şi celor recente, precum OUG privind CNA. Nu am auzit pe nimeni să spună care sunt soluţiile ca România să-şi revină din punct de vedere al credibilităţii. Semnalul dat de Hillary Clinton este extrem de grav. Unii lideri politici cred că este grav atunci când înjuri. Nu, grav este atunci când se pune o etichetă asupra unei ţări şi este dusă la OSCE.
- S-a făcut o campanie deşănţată împotriva preşedintelui şi ultima care este o ruşine- s-a distribuit în Armată un articol în care aş fi spus că nu eu aş fi fost huiduit la 1 Decembrie.
- Sunt curios dacă au câştigat cei care au minţit făcând campanie murdară sau cei care au făcut o campanie pozitivă pentru că au fost şi candidaţi care s-au dus în faţa electoratului şi au spus în mod onest ce au făcut şi ce vor să facă. La aceste campanie s-a răspuns cu mizerie.
-Nu fac niciun secret: nu întâmplător spun acest lucru înainte de ziua alegerilor penntru că, între timp, o să am şi ecourile de la populaţie căreia îi transmit din nou adresa de mail traianbasescu@presidency.ro.
- Profil de premier: trebuie să fie un proeuropean şi un proatlantist. Domicilul acestei ţări este în UE şi NATO, aici ne construim şi securitatea şi prosperitatea. Aici. Mi-aş dori ca cel pe care îl voi desemna pentru funcţia de prim-ministru şi cei pe care partidele mi-i vor propune să fie o personalitate loială interesului naţional, pe care să-l aşeze deasupra intereselor de partid şi de grup, fie ele şi interese de grup mediatic.
- Să fie unul care respectat tot timpul principile Constituţiei, ale statului de drept şi ale principiilor care funcţionează în UE, adică valorile europene să fie un mod de viaţă pentru el.
- Să nu aibe vulnerabilităţi, adică să nu se fi autoprezentat ca fiind ceva şi el să fie altceva, să nu aibă lucruri ascunse în CV, să fie un om despre care să ştim aproape tot. Nu detaliile din viaţa lui privată, dar să nu fie lucruri ascunse sau minciuni în autodefinirea lui. Aici avem un risc major: când despre un politician nu se ştie tot, acel politician devine şantajabil şi aş vrea să avem un premier care, prin ceea ce spune în CV, să fie imbatabil, să nu fie nici plusuri nici minusuri în transmiterea către populaţie a adevărurilor despre el.
- Aş vrea să fie un politician care să rupă puţin filmul urât în care ne aflăm, care să poată prezenta garanţii că în România nu se vor mai întâmpla derapaje de la statul de drept, abuzuri, orientări neclare care e direcţia de mers a României.
- Cei aleşi trebuie să aibe capacitatea să realizeze o majoritate în Parlament, să dea răspuns prin programul de guvernare realităţilor economice, sociale şi politice ale României.
- M-aş bucura dacă viitorul prim-ministru să fie şi un om cu experienţă în administraţia centrală.
- Vă doresc să votaţi cum credeţi că este bine pentru România.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO