» » » » Un judecător face avocați de pe Facebook pentru un barou ilegal



Disputele dintre Baroul Bacău și contestatul Barou înființat de Vasile Botomei ca asociație non-profit s-au aprins din nou – activitatea și practicile din cadrul Baroului condus de Botomei au revenit în atenția procurorilor – o proaspăt absolventă de Drept din județul Bacău, dornică să profeseze ca avocat, îl acuză pe Vasile Botomei de înșelăciune, fals și uz de fals – reclamația a fost depusă atît la Baroul Bacău (cel tradițional), cît și la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel, pentru că în sesizare este menționat și numele unui magistrat de la Judecătoria Bacău – judecătorul Sorin Vasile Curpăn, acuzat că a facilitat “racolarea” de clienți pentru “decanul” Botomei.
Alina (așa o vom numi în material pe tînăra care reclamă că a fost înșelată) are 24 de ani și a terminat, anul trecut, Facultatea de Drept din cadrul Universității “George Bacovia” din Bacău. Își dorește foarte mult să devină avocat, așa că a început să facă demersuri pentru intrarea în Barou. S-a interesat la cunoștințe și prieteni despre ce trebuie să facă și a primit recomandarea să ia legătura cu judecătorul Sorin Vasile Curpăn, pe care îl găsește, nu la Judecătorie, ci pe Facebook. “Pe judecătorul Sorin Vasile Curpăn l-a cunoscut, prin aprilie 2012, prin intermediul rețelei de socializare Facebook – arată Emanuel Marius Bogdan, avocatul care o reprezintă pe Alina. Clienta mea i-a spus că a terminat Dreptul, iar el i-a promis că o ajută să facă practică și să prindă experiență. A chemat-o pe la instanță, la biroul lui, deși eu, ca avocat, nu am dreptul să intru în biroul unui judecător. I-a arătat ce se face în dosare și a asigurat-o că o ajută să profeseze. Clienta mea a spus că vrea să-și depună dosarul pentru a urma cursurile de mediatori, la care se plătește o taxă de 3.000 de lei. Judecătorul i-a zis însă că o face el avocat și că nu o costă decît 4.000 de lei. A pus-o să formeze dosarul conform Legii nr. 51/1995 privind organizarea profesiei de avocat. Asta s-a întîmplat prin luna mai 2012, iar în iunie ea s-a prezentat cu dosarul la biroul judecătorului Curpăn de la Judecătorie. Acesta a dus-o pe clienta mea la Botomei, pe str. Republicii 27, la firma Bartolo. <}i-am adus un candidat care vrea să intre în avocatură>, i-a spus judecătorul lui Botomei. A pus-o să facă cerere, a înregistrat-o și, culmea, în aceeași zi a dat și examenul, cu judecătorul Curpăn și cu Botomei. Au așezat-o la un birou și i-au dat nouă subiecte. Era singură. Poate asta trebuia să-i dea de bănuit. Dar în momentul în care te examinează un judecător presupui că știe ce face și că nu poate fi ceva în neregulă. Curpăn i-a dat subiectele, i-a dictat și răspunsurile, a corectat și lucrarea, i-a dat și notă, declarînd-o admisă”.
Alina susține că, pentru înscrierea în așa-zisul Barou al lui Botomei, a plătit 4.000 de lei, reprezentînd, chipurile, taxă de examinare. “Avem chitanța nr. 7/04.06.2012, care atestă că s-au încasat 4.000 de lei, dar nu este specificat că suma reprezintă taxă de examinare, ci donație pentru Baroul lui Botomei, pentru că Botomei știe că nu are voie să organizeze examen de admitere în profesia de avocat. Conform legii, examenul este organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România. În Bacău nici nu se mai dă examen, cei de aici trebuie să meargă pentru examinare la Baroul din Iași. Din acest motiv, Botomei a rugat-o pe clienta mea să nu spună că a dat examen la Bacău”, explică avocatul Marius Bogdan.
Acesta a depus la dosarul înaintat Parchetului și alte probe care confirmă faptul că Vasile Botomei și judecătorul Sorin Vasile Curpăn au organizat și participat la desfășurarea pseudo-examenului de primire în profesia de avocat. Este vorba de procesul-verbal privind rezultatul examinării, semnat atît de judecătorul Curpăn, cît și de Botomei, Decizia nr. 2 din 30 iunie 2012 prin care “Consiliul Baroului Botomei” decide admiterea în profesia de avocat a Alinei, înființarea cabinetului de avocat și înscrierea acesteia în tabloul avocaților stagiari.
“Clienta mea s-a dus peste cîteva zile să ia decizia și a văzut că e semnată de Botomei și nu de decanul Baroului, așa cum prevede legea. Are consiliu de conducere? Cum e posibil așa ceva?! Botomei a făcut cerere de înscriere în Barou și a fost respins. Nu are drept de practică, el nu este avocat, iar Baroul lui este o asociație non-profit care nu are dreptul să organizeze examen de admitere în profesia de avocat. Barourile nici nu mai au voie să organizeze examen. Curpăn, ca judecător, nu știe acest lucru? Subiectele sunt unice, se fac la nivel național, nu le poate face Curpăn. El nici nu a fost propus vreodată să facă parte dintr-o comisie de examinare. Iar examenul nu se dă într-un apartament de bloc! Clienta mea și-a dat seama că a fost păcălită și acum este la Iași, să-și dea examenul de intrare în Barou. În cel adevărat”, mai spune avocatul Marius Bogdan.
Curpăn recunoaște că a luat bani
Avocatul Marius Bogdan afirmă că din afacerea de “racolare de clienți” pentru Botomei, judecătorul Vasile Curpăn ar cîștiga zece la sută pentru fiecare absolvent de Drept adus la examinare. Adică 400 de lei, în acest caz. “Noi am făcut plîngere la Parchet împotriva lui Curpăn, pentru că el este principalul vinovat de această înșelăciune, iar Botomei complice la înșelăciune și instigare la înșelăciune. Cei doi se mai fac vinovați de fals și uz de fals. Judecătorul ar trebui exclus din magistratură. Clienta mea a fost păcălită deoarece judecătorul a fost foarte convingător și practic a oferit credibilitate. Eu am solicitat să se facă plîngere și la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și la Ministerul Justiției”, susține avocatul Bogdan.
Judecătorul Vasile Curpăn nu neagă niciuna din aceste fapte. El recunoaște că a primit bani de la Botomei, dar spune că pe merit și fără să încalce legea.
Mai mult decît atît, susține că Baroul tradițional nu funcționează legal. “Judecătorii pot participa la comisii de examinare. Legea îmi dă voie. Eu nu am făcut decît să merg la examinare și pentru asta am fost plătit cu 400 de lei pentru fiecare candidat. Am mai avut unul, C. B. . Nu e problema mea că nu poate fi avocat sau că nu este primită în instanță. Eu nu am semnat decît actele privind notele. Și, pînă la urmă, de ce să nu poată profesa? Și în Baroul lui Botomei pot fi avocați. Are decizie de la Uniunea Europeană că funcționează legal. Nu e nicio înșelăciune la mijloc.
Dacă stăm să ne gîndim, Baroul tradițional nu funcționează legal, nu are acte de înființare. Eu pe avocații din Baroul lui Botomei îi primesc în instanță, pe ceilalți însă îi primesc din cauza unei cutume – pentru că toți judecătorii acceptă să-i primească. Iar a fi membru într-o comisie de examinare nu este o incriminare, ci o onoare. Nu trebuie să fiu numit de cineva de la nivel central. Problema știți care este? Că nu fata este la mijloc, ci Baroul tradițional, căruia nu-i convine că mai funcționează un barou în Bacău, cu un doctor în drept la conducere”, declară judecătorul Curpăn. Întrebat însă de ce pe chitanță nu este specificat că suma reprezintă taxă de examinare, ci “donație”, el și-a găsit cu greu cuvintele: “Păi, e legal totul… Da, trebuia să scrie că e taxă de examinare. Ca judecător, mă gîndesc că așa era corect să scrie”, recunoaște, cu jumătate de gură, judecătorul.
“Parchetul a fost sesizat de zeci de ori, dar s-au dat NUP-uri”
De cîțiva ani buni, de cînd Vasile Botomei și-a înființat Barou, au fost depuse la Parchet zeci de plîngeri penale care îl aveau în vizor pe Botomei. Majoritatea au fost pentru avocatură clandestină. “Plîngerile penale la Parchet sunt singura cale prin care putem stîrpi acest fenomen, . El trebuie trimis în judecată. Parchetul a fost sesizat de noi de zeci de ori, dar s-au dat NUP-uri. Chiar și acum sunt patru dosare penale la Parchet pe numele lui Botomei, pentru avocatură clandestină. Noi nu putem face mai mult. Parchetul trebuie să fie mai meticulos cînd face cercetări. practic nu există, Botomei nu este avocat.
Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărîre prin care a fost respinsă cererea lui Botomei de a intra în Barou, dar Botomei apare în continuare în instanță și unii judecători îl primesc. Și-a făcut tipizate ca ale noastre, iar judecătorii spun că nu ei trebuie să facă cercetări penale. În mod normal, un judecător ar trebui să verifice tabloul avocaților”, explică Gigi Nucu Candet, decanul Baroului Bacău. Acesta spune că și la biroul său au ajuns reclamații privind organizarea ilegală de examene de admitere în profesia de avocat, iar Baroul Bacău a sesizat la rîndul lui Parchetul și CSM. “Vizavi de ceea ce declară judecătorul Curpăn, nu pot spune decît că este regretabil că un magistrat poate face asemenea afirmații. Cred că este într-o anumită dificultate acum, iar declarația lui vrea să fie o justificare pentru ceea ce a făcut. El are voie să facă parte dintr-o comisie de examinare în cadrul unei facultăți, dar nu din orice comisie de examinare. Nu e corect să fie remunerat pentru o asemenea prestație. Nu cred că este legal”, spune decanul Baroului Bacău.
Președintele Judecătoriei Bacău, Laurențiu Pădureanu, nu a dorit să comenteze implicarea judecătorului Curpăn în tot acest scandal. El ne-a declarat că a pimit sesizare de la Baroul Bacău, pe care a înaintat-o Tribunalului Bacău și Curții de Apel. “Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune suspendarea judecătorului Curpăn. Alte comentarii nu pot face”, ne-a declarat, reticent, președintele Judecătoriei.
“Pentru a intra în celălalt Barou, trebuie să dai șpagă”
De cealaltă parte, Vasile Botomei, autointitulat decan al propriului barou, susține în continuare că asociația non-profit denumită Barou funcționează legal și că el profesează nestînjenit ca avocat . “Eu am cîștigat la CEDO dreptul de a profesa ca avocat. Este o hotărîre care cîntărește mai greu decît cea a Înaltei Curți”, arată Botomei. El recunoaște că organizează examene pentru admiterea în avocatură și că judecătorul Curpăn face parte din comisia de examinare. Dar acest lucru nu ar reprezenta o înșelăciune, mai ales că, afirmă Botomei, absolvenții de Drept care-i trec pragul sînt puși în temă cu privire la impedimentele pe care le întîmpină în instanță. Mai exact, faptul că “avocații” lui Botomei nu pot reprezenta clienți în intanță. “În acest an am avut doi candidați care au dorit să se înscrie în Barou. Taxa de examinare este de 2.000 de lei. Tînăra de care vorbiți a dorit ea să plătească 4.000 de lei, diferența fiind ca donație pentru Barou. A ales să vină la noi în cunoștință de cauză. Știa, de asemenea, că pentru a intra în celălalt Barou trebuie să achite în favoarea membrilor din Consiliu o sumă de 20.000 de euro, reprezentînd șpagă care se dă printr-un avocat îndrumător și care se distribuie membrilor Consiliului. Tînăra nu a fost indusă în eroare cu nimic”, justifică Botomei. El mai susține că membrii comisiei de examinare nu sunt remunerați și că nici judecătorul Curpăn nu a primit niciun ban. A fost surprins să afle că magistratul a recunoscut fără probleme că a fost plătit de Botomei. “Trebuie să mă consult cu el în această privință. O să vă spun după ce vorbesc cu el (Curpăn, n.r.). Oricum, participarea lui Curpăn la examinare atestă că baroul nostru funcționează legal. Este pentru prima dată în România cînd un magistrat participă în comisia de examinare”, susține, mîndru, Vasile Botomei.
Cătălina CHIFU  ZIARUL DE BACAU

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO