La începutul anului 2008, CAROM Oneşti şi-a schimbat proprietarul în urma unei licitaţii aprinse la care au participat societăţile Energy Bio Chemicals din Austria şi Bulgarian Energetics. În cele din urmă, austriecii au câştigat şi preşedintele holdingului austriac, Alfred Moser, a apărut în vizită la Oneşti. La acel moment, totul părea că va intra pe un făgaş normal.
CAROM a fost unul dintre numele grele ale industriei româneşti dinainte de 1989. Ba chiar şi după aceea, timp de vreo câţiva ani. Dar valul privatizărilor făcute după ureche a atins şi CAROM, care a ajuns în pragul falimentului. O nouă şansă a apărut în 2008, când după o licitaţie aprinsă, portofoliul de acţiuni al societăţii oneştene a ajuns în proprietatea Energy Bio Chemicals din Austria. S-au luat angajamente, s-au promis investiţii şi menţinerea locurilor de muncă. Iar o mare parte a acestor promisiuni au fost, contrar obiceiului de pe la noi, respectate. Ca dovadă, la CAROM a reînceput şi producţia de cauciuc sintetic, care a fost sistată o lungă perioadă de timp. Dar nu toate privatizările care decurg în cele din urmă bine sunt lipsite de probleme. Iar în cazul societăţii din Oneşti, o parte a acestor probleme au provenit de unde nimeni nu se aştepta, şi anume chiar dinspre partea austriacă, prin nimeni altul decât Alfred Moser.
PLANGERI PENALE LA CAROM
Plângere penală
Acum doi ani, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 Bucureşti a fost depusă o plângere penală din partea societăţii Energy Bio Chemicals SA reprezentată de directorul general Daniel Timofei. Plângerea a fost formulată pe numele lui Alfred Moser în calitate de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Energy Bio Chemicals şi Poenaru Eugen în calitate de fost director general al aceleiaşi societăţi. Cei doi, conform plângerii, au fost aduşi în vizorul organelor competente ”pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare prevăzutăde art.215 Cod Penal săvârşită sub forma însuşirii, în interesul său sau pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează şi de art. 272 alin.1 pct.2 din Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşită sub forma folosirii, cu rea credinţă a unor bunuri, într-un scop contrar intereselor societăţii sau în folos propriu”.
Ce s-a întâmplat
Din plângerea privindu-i pe cei doi reiese faptul că în 2009 a fost perfectat un contract între CAROM şi Petromold, prin care societatea oneşteană a vândut bitum în valoare de 252.000 de lei. Dar aceşti bani nu au intrat în conturile CAROM, ulterior fiind făcută dovada plăţilor direct către Alfred Moser şi Eugen Poenaru. ”Cu încălcarea oblşigaţiilor legale şi contractuale, Alfred Moser şi Eugen Poenaru nu au vărsat şi nici nu au solicitat înregistrarea în contabilitatea Energy sumele încasate de la Petromold, folosindu-le exclusiv în scopuri personale”, se menţionează în plângerea pe numele celor doi. Mai mult, Moser ar fi avut tot interesul ca situaţia de la CAROM să meargă cât mai bine, din moment ce deţinea, prin intermediul Energy Holding GMBH, 51% din acţiunile CAROM, restul de 49% fiind deţinute de SC Verity Trading and Consulting SA.
Privatizările, pata neagră a României
De-a lungul timpului, România a excelat, la modul negativ, în privinţa privatizărilor marilor combinate. CAROM este încă un exemplu de succes, pentru că, în ciuda problemelor cu Moser şi Poenaru, a rămas în funcţiune. Dar alte zeci, dacă nu chiar sute de combinate sau fabrici au fost închise din pricina unor privatizări dintre cele mai dubioase. Iar nivelul economic al judeţului Bacău este exemplar în acest sens. S-a închis aproape tot ceea ce ţinea, într-un mod sau altul, de producţie. Ceea ce a generat o creştere imensă a numărului de şomeri, o scădere drastică a nivelului de trai şi aşa mai departe. Istoria recentă a României este în mod strâns legată de un declin economic provocat, în mare parte, şi de modul în care s-a înţeles să se facă o mare parte a privatizărilor…
Niciun comentariu: