» » Directia Sanitar-Veterinara Bacau, in alerta: risc de aparitie a unor focare de pesta porcina africana



Directiile Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din intreaga tara au primit dispozitie pentru luarea unor masuri de urgenta in vederea prevenirii aparitiei unor focare de pesta porcina africana in tara noastra. Dispozitia a fost data de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) zilele trecute, in urma primirii din partea Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animala, a unui mesaj de alerta privind semnalarea, intr-o provincie din Ucraina, a unui focar de pesta porcina africana.

“In Romania nu evolueaza aceasta boala, insa se impun masuri clare pentru a preveni aparitia ei, care chiar daca nu afecteaza omul, are impact economic dramatic”, se specifica printr-un comunicat de presa publicat pe site-ul ANSVSA. Institutia apreciaza ca “in urma analizei de risc realizate de catre specialisti, a reiesit ca pericolul in ceea ce priveste introducerea virusului pestei porcine africane in Romania, poate fi reprezentat de vecinatatea acesteia cu Ucraina.

Factorii de risc pentru aparitia bolii sint porcii mistreti, izvorul natural de virus pestos porcin si circulatia transfrontaliera necontrolabila a acestora, actiunile de vinatoare, comertul ilegal de porci, circulatia persoanelor si a vehiculelor, indeosebi la nivelul punctelor de trecere la frontiera, riscul prezentat de “micul trafic” privind introducerea in tara de carne proaspata, congelata sau alte produse provenite de la suine.

Tinind cont de acesti factori, Directiile Sanitare Veterinare judetene trebuie sa intreprinda masurile de prevenire a aparitiei bolii, conform atributiilor specifice. In ceea ce-i priveste pe cetateni, acestia pot contribui, la rindul lor, la prevenirea aparitiei bolii. Una dintre masurile importante in acest sens este anuntarea de catre proprietarii de porci, imediat, a medicului veterinar, daca se constata semne de boala la animalele din gospodarie.

De asemenea, este indicat ca porcii sa nu fie scosi in afara gospodariei, iar sacrificarea lor in vederea consumului, ca de fiecare data de altfel, sa nu se faca fara a fi anuntate autoritatile competente. (M. Rotaru)
ziaruldebacau.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO