» » Animalele de la Zoo Onesti destrama alianta pentru primarul Neghina


Neverosimila alianta care s-a format la Onesti, intre PD-L, PSD si PUNR incepe sa se destrame, fapt demonstrat si la ultima sedinta de consiliu, cind doua proiecte de hotarire initiate de primarul Laurentiu Neghina (PUNR) au fost respinse prin votul negativ al social-democratilor.

Unul dintre acestea se referea la donarea animalelor de la gradina zoologica din Onesti si desfiintarea menajeriei. Proiectul a fost motivat de faptul ca gradina zoologica nu respecta normele actuale si este inchisa pentru public, de ani de zile, dar si de faptul ca lipsesc fondurile pentru reamenajare sau pentru intretinerea animalelor.

Ca urmare, primarul a propus ca toate cele 19 animale de la zoo sa fie donate, dar s-a opus consilierul local Emil Lemnaru (PSD), care a sustinut ca “am priva copiii de bucuria de a vedea animalele” si care a venit cu propunerea de a moderniza menajeria onesteana. Primarul si consilierul Alexandru Cristea (PUNR) au aratat ca gradina este inchisa pentru public, deci copiii sint oricum privati de bucuria de a face vizite la zoo, iar menajeria consuma bani multi de la bugetul local (salariile angajatilor, hrana animalelor, utilitatile etc.).

Iar consilierul local Stefan Martin a sustinut ca ar fi jenant ca Onestiul sa ceara bani de la guvern pentru gradina zoologica. “In situatii de criza, alta treaba nu avem decit sa infiintam gradini zoologice? Asa ar putea sa sune raspunsul de la guvern”, a aratat Stefan Martin.

Dar social-democratii nu au sustinut proiectul lui Neghina si au votat impotriva acestuia. Singurul consilier PSD care a votat “pentru” a fost viceprimarul Nicolae Gnatiuc. Proiectul a fost respins cu 6 voturi “pentru” (PD-L si PUNR, plus Gantiuc), 6 voturi “impotriva” (PSD) si 6 abtineri (PNL si PP-DD). In aceste conditii, animalele de la zoo nu vor fi donate, dar gradina zoologica tot nu poate functiona, pentru ca nu respecta normele europene de mediu.

Nici modernizari nu se pot face, pentru ca nu exista nici fonduri, si nici hotarire de consiliu data in acest sens. Cu citiva ani in urma, consilierii locali au dezbatut un proiect de hotarire pentru modernizarea gradinii zoologice, insa acesta a fost respins.

La Zoo Onesti exista 19 animale, printre care se numara 4 lei, 4 tigri siberieni, 5 ursi bruni, doua pasari emu, un lup, un porc mistret, un caprior si un cerb comun. Aceste animale nu vor putea fi vazute de onesteni, pentru ca gradina zoologica este inchisa pentru public, dar vor consuma, in continuare, bani multi de la bugetul local.

Disesiuni din ce in ce mai multe intre PSD, PD-L si PUNR

Proiectul legat de desfiintarea gradinii zoologice din Onesti a evidentiat si mai mult tendinta de destramare a aliantei politice aflate la conducerea municipiului, mai ales ca, la ultima sedinta de consiliu, a mai fost respins un proiect initiat de Laurentiu Neghina.

Este vorba de proiectul legat de prelungirea perioadei de tragere a imprumutului pentru drumuri, de circa 150 miliarde de lei vechi), pina la 31.11.2014, si nu pina la 31.12.2012, asa cum era prevazut initial.

Primarul a propus ca in 2012 sa se foloseasca doar 50 de miliarde pentru reparatiile de drumuri, iar 50 de miliarde sa fie folosite in 2013. Restul de 50 de miliarde se va folosi la finantarea unor proiecte europene.

Consilierul PSD Emil Lemnaru s-a opus proiectului, afirmind ca “asfaltarile trebuie sa se finalizeze in acest an”, iar liberalul Mihai Sova a avut o pozitie similara, precizind ca “onestenii asteapta sa se repare drumurile cit e timpul frumos si se poate lucra”.

O parte dintre consilierii PSD au sutinut pozitia lui Lemnaru, si nu pe cea a primarului Neghina si a alesilor de la PD-L, asa ca proiectul a fost respins cu 9 voturi “pentru”, 5 “impotriva” si 5 abtineri.

A mai fost respins si un al treilea proiect, initiat de viceprimarul Nicolae Gnatiuc, la care absolut toti consilierii locali s-au abtinut. Chiar si initiatorul proiectului s-a abtinut, dar s-au abtinut si colegii lui de partid, precum si cei din alianta. Un alt semn al destramarii aliantei dintre PSD, PD-L si PUNR a fost confruntarea dura dintre fostul si actualul primar, Lemnaru si Neghina, care a avut loc tot la ultima sedinta, cind cei doi s-au acuzat reciproc de faptul ca sint infractori.

George MARTIN  ziaruldebacau.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO