» » Mare sărbătoare la Comănești, lecție pentru Onești!

n perioada 4 – 7 august, pe Valea Trotușului se va desfășura o amplă manifestare, cu prilejul Zilelor Orașului Comănești, în program figurând o multitudine de activități cultural-artistice, religioase, sportive și de divertisment, spre deosebire de municipiul Onești, care va arunca, în vara aceasta, aproape un miliard de lei vechi doar pentru distracțiile din parc, foarte controversate în rândul cetățenilor.
La Comănești, în program figurează un turneu de șah, o ceremonie militară și religioasă de anvergură internațională, o festivitate de premiere, un simpozion științific și mai multe concerte.

Șah cu marea maestră Elisabeta Polihroniade


Zilele Orașului Comănești debutează cu turneul de șah „Trofeul Comănești”, aflat la ediția a V-a, care se va desfășura pe 4 august, la Școala nr. 1, și la care va participa, ca invitată de onoare, și Elisabeta Polihroniade, cea care deține gradul de Mare Maestră Internațională a Șahului.


Ambasadele Germaniei, Austriei, Rusiei și Ungariei vor fi reprezentate la Comănești
În următoarea zi, vineri, 5 august, de la orele 10,00, va avea loc o ceremonie cu mult mai amplă, pentru cinstirea eroilor din Primul Război Mondial.
Acțiunea este organizată de Primăria Orașului Comănești, cu sprijinul Statului Major General al Armatei Române, Comenduirii Garnizoanei Bacău, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgenț Bacău și Inspectoratului Județean de Jandarmi Bacău.
Începând de la orele 10.00, se va organiza un ceremonial militar-religios pentru cinstirea memoriei celor 2913 ostași înhumați în Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cimitir unic în România.
„În orașul Comănești, județul Bacău, după încetarea ostilităților din primul război mondial, prin grija oficialităților din acea perioadă, au fost adunate cu grijă, de pe locurile unde s-au desfășurat luptele, osemintele eroilor căzuți, indiferent de tabăra din care au făcut parte, și au fost înhumați conform tradițiilor religioase (funerare), într-un cimitir special construit în anul 1933 – se precizează într-un comunicat de presă întocmit de Primăria Comănești. Aici odihnesc pentru vecie 165 eroi români, 46 eroi germani, 2141 eroi ruși, 370 eroi unguri și 191 eroi austrieci. La acest moment comemorativ, au fost invitați să participe: reprezentanții ambasadelor Austriei, Ungariei, Germaniei și Rusiei – țări care au eroi înhumați în cimitirul din orașul nostru, 4 plutoane de onor și un sobor de preoți ce va oficia slujba religioasă”.

Pavel Stratan va concerta la Comănești
Tot vineri, pe 5 august, de la orele 18,00, la Muzeul „Dimitrie Ghika” din Comănești, va avea loc o festivitate de premiere, în cadrul căreia se va acorda titlul de „Model de viață” pentru un număr de peste 70 de familii care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, „pentru dragostea și lecțiile de caracter de care au dat dovadă în toți acești ani”, după cum se mai arată în comunicatul de presă al Primăriei Comănești.
În următoarea zi, sâmbătă, 6 august, de la orele 9.00, tot la muzeu, se vor desfășura lucrările Simpozionului Științific Național “Dimitrie Ghika – In memoriam”, ediția I, cu participarea unor invitați de onoare, printre care academicienii Gleb Drăgan, dr. Dumitru Murariu, dr. Alexandru Marinescu, dr. Ștefan Negrea, dr. Valentin Marin și dr. Vasile Apostol.
În ultimele zile, sâmbătă și duminică, 6 și 7 august, de la orele 16,00, la “Galion”, vor concerta Aurel Tămaș, Laura Lavric, Dinu Maxer, Pavel Stratan, Narcotic Sound și Christian D., Connect-R, Taxi, Simona Nae, Sistem și Puya, precum și tinere talente locale. Sâmbătă seara va avea loc și un foc de tabără, iar duminică seara un foc de artificii, care va încheia manifestarea.

Traian TUDOR

http://ziarulora25.ro/ziar/index.php?option=com_content&view=article&id=2299:mare-srbtoare-la-comneti-lecie-pentru-oneti&catid=123:basic&Itemid=58

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO