» » » Bugetarii stau cu ochii pe card: Vine leafa marita pentru angajatii de la stat




In aceasta saptamâna, bugetarii vor primi salarii majorate cu 8 la suta. Reintregirea s-a aplicat de la 1 iunie, la doi ani de când s-a operat taierea de 25 la suta a lefurilor.

Angajatii din invatamânt, sanatate, administratie publica vor avea in cont in aceste zile zeci sau chiar sute de lei in plus la salariu, aferenti reintregirii cu 8 la suta a lefurilor bugetarilor. In functie de incadrarea salariala, unii angajati ar putea primi 50 de lei, in timp ce altii si 200 de lei. In multe institutii publice salariile pentru lunia iunie se platesc incepând cu 10 iulie.
Profesorii bacauani vor primi in medie 108 lei la salariu. "Salariul mediu brut in invatamânt este de 1600 de lei, asadar in iulie se vor primi 108 lei in plus la salariu, 70 de lei net. Nu este mare afacere, mai ales daca tinem cont ca in invatamânt media salariilor este cea mai mica comparativ cu alte sectoare bugetare, diferentele fiind intre 300 si 500 de lei", precizeaza liderul de sindicat, Manole Chiriac. Acesta sustine ca profesorii sunt nemultumiti si de faptul ca s-a tot amânat punerea in practica a hotarârilor judecatoresti definitive cu privire la plata drepturilor salariale restante. La nivelul judetului Bacau, din estimarile existente, statul le datoreaza cadrelor didactice 16,5 milioane de lei.

Nu s-a facut rectificarea bugetara

Si medicii si personalul din sistemul medical ar urma sa beneficieze de lefuri mai mari. Daca infirmierii vor primi undeva la 50 de lei in plus, asistentele pleaca acasa cu 100 de lei in plus, iar medicii de la 150 de lei in sus, in functie de salariile pe care le au. "Vor fi probleme in spitale pentru ca nu s-a facut rectificarea bugetara necesara. Bugetul trebuie calculat tinând cont de faptul ca in acest moment cheltuielile de personal au crescut", spune sceptic Aurel Cretu, liderul Sanitas Bacau.

Politistii nu cred pâna nu vad

Si politistii asteapta cu nerabdare sa gaseasca mai multi bani pe card in ziua de salariu. Liderul de sindicat al oamenilor legii din Bacau spune ca nu crede pâna nu vede. „Promisiuni au tot fost. Eu astept sa vad ce bani o sa am pe card pe data de 14 iulie. Din câte stiu eu nu s-a facut rectificare bugetara, la sfârsitul lunii iunie cum era stabilit, asa ca sunt rezervat”, ne-a spus Marian Pavel, liderul de sindicat al lucratorilor din Inspectoratul de Politie Judetean Bacau. Acestia mai au de primit si bani pentru uniforma, sume restante pentru anul 2011. „Noi asteptam si plata restantelor de anul trecut, pentru tinuta. Ar fi in jur de 1.800 de lei de fiecare. Pâna acum s-a dat doar 20% din suma. Ni s-a spus ca se vor primi la sfârsitul lunii iulie, dar sa vedem”, a mai spus Pavel.

Angajatii de la Fisc sunt mai increzatori

Cei care lucreaza in Directia Generala a Finantelor Publice Bacau sunt convinsi ca data de 10 iulie le va aduce mai multi bani in buzunare. „Toata lumea asteapta. Salariile sunt cum sunt, la piata când mergi preturile sunt foarte mari. Majorarea salariala este binevenita si noi credem ca o sa primim acesti bani luna aceasta”, a spus Iulian Cerbu, liderul de sindicat de la Finante.
Andreea Gavrila
Geta Panaite

DESTEPTAREA


Aproximativ 1,2 milioane de bugetari vor avea salariile marite cu 8%, un efort financiar lunar intre 250 si 300 de milioane de lei. Guvernul sustine ca va mai avea loc o a doua majorare, tot de 8%, in luna decembrie. Reamintim ca in 2010 acestia au ramas fara 25% din leafa, prima majorare fiind facut anul trecut când au mai primit 15%.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO