» » » Petrom trimisa in judecata pentru explozia de la Zemes

Dupa mai bine de un an de zile, incepe sa se faca lumina in cazul exploziei inregistrate in comuna Zemes, in decembrie 2010 – OMV Petrom a fost chemata in judecata pentru vatamare corporala, distrugere si omisiunea de a raporta la timp evenimentul
Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Moinesti au dispus trimiterea in judecata a SC OMV Petrom SA Bucuresti sub aspectul savirsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa, vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major, daca a fost de natura sa puna in pericol viata sau sanatatea umana, animala sau vegetala, fapte prevazute si pedepsite de Codul penal.
“Din probele administrate in cauza, pina in acest moment al urmaririi penale, a rezultat faptul ca pe 8 decembrie 2010, la ora 03:24, in satul Zemes, comuna Zemes, la imobilul nr. 640, s-a produs o explozie de mare amploare ca urmare a acumularii unei pungi de gaze. Acumularea s-a datorat alunecarilor de teren din anul 1992 produsa din cauze naturale la care au concurat cauze antropice, respectiv lucrarile tehnice de exploatare a petrolului efectuate de inculpata SC OMV Petrom SA, constind in sapaturi si rambleuri ale drumurilor, platformelor de sonde, precum si pozarea de conducte, rezervoare sau bataluri”, se arata in comunicatul emis de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bacau.
Punct de plecare: decembrie 2010
Explozia a distrus o locuinta situata in comuna Zemes si toate bunurile mobile din casa. In urma incendiului au rezultat doua victime. Este vorba despre D.S., 27 ani, care a suferit atunci arsuri de gradul I la nivelul miinilor si plagi taiate si F.S., 24 ani, care a suferit arsuri de gradul I la nivelul fetei si de gradul II si III la nivelul palmelor.
Ambele victime au fost preluate de Serviciul de Ambulanta Moinesti si transportate la Spitalul Municipal Moinesti, unde au ramas internate sub supraveghere medicala. Unele din leziunile suferite in urma arsurilor au lasat cicatrici post arsura de gradul III si leziuni de arsura de gradul IV in curs de vindecare, care au necesitat grefe de piele, leziuni ce sunt consecinta unui traumatism prin arsuri prin flacara (explozie in spatiu inchis), cu producerea si de arsuri ale cailor respiratorii, leziuni ce au necesitat pentru vindecare ingrijiri medicale de 90 – 95 zile in cazul uneia din victime si de 24 -25 zile ingrijiri medicale pentru cealalta victima.
Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Moinesti precizeaza ca societatea inculpata a omis sa raporteze imediat date despre accidentul major produs, omisiune care a fost de natura sa puna in pericol viata si sanatatea umana, animala si vegetala. Dosarul a fost inaintat spre competenta Judecatoriei Moinesti.
Zona ramine izolata
In decembrie 2010, imediat dupa explozie, 20 de persoane care locuiau pina nu demult in sase case din satul Zemes, comuna Zemes, judetul Bacau, au fost mutate intr-o cladire a stadionului din localitate. Oamenii au fost evacuati din propriile case, dupa ce in locuinta vecinului lor a avut loc o explozie declansata pe fondul acumularilor de gaze naturale.
Imediat dupa producerea evenimentului au fost solicitate si au sosit la fata locului o echipa de la E-ON Gaz si o echipa de la Petrom SA. In urma masuratorilor efectuate de catre echipa E.ON Gaz pe traseul conductei de gaz metan s-a depistat prezenta gazului la nivelul solului si in aer in locuinta afectata, in imprejurimile acesteia, precum si intr-o gospodarie invecinata. Locuinta afectata si cele invecinate au fost debransate de la reteaua de alimentare cu gaz.
Specialistii in domeniu efectueaza masuratori pentru determinarea portiunii de conducta avariata prin determinarea concentratiei de gaz metan in sol de catre Laboratorul Mobil al SC E-ON Gaz SA, District Onesti. Pentru efectuarea de masuratori suplimentare si determinarea locului producerii avariei, la fata locului a fost trimis si Laboratorul Mobil al E-ON Gaz Tirgu Mures.
Pompierii asigura zona
In tot acest timp, echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau a executat in permanenta masurile de asigurare a zonei. “Un echipaj din cadrul Detasamentului de Pompieri Moinesti s-a deplasat in comuna Zemes, sat Zemes, pentru continuarea asigurarii masurilor de prevenire si stingere a incendiilor, de protectie civila si inlaturare a oricaror situatii de urgenta ce pot aparea in urma unor infiltratii de gaze din sol”, a declarat lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la ISU Bacau.
Explozie la bloc
Tot pe fondul acumularilor de gaze naturale, in luna decembrie 2010 a avut loc o explozie si la blocul nr. 22 de pe str. Martir Horea din municipiul Bacau. 15 familii sinistrate au fost evacuate din blocul respectiv, iar autoritatile au demarat o ancheta la fata locului. Pina la finalizarea anchetei, autoritatile locale le-au pus la dispozitie familiilor respective locuinte in regim de chirie, chetuielile fiind suportate de E.ON Gaz.
“Pina la definitivarea cercetarilor, E.ON le plateste locatarilor chiria si utilitatile”, a adaugat Corneliu Zait, purtator de cuvint la E.ON Gaz. Intre timp, specialistii in constructii au spus ca blocul efectat de explozie va fi consolidat, iar locatarii se vor putea intoarce in apartamentele lor. Proprietarii nu agreaza aceasta varianta, cerindu-le autoritatilor sa darime in totalitate scara blocului 22 si sa il reconstruiasca din temelii.
Neintelegerile au condus la discutii interminabile, locatarii refuzind varianta autoritatilor in domeniu. Partile vatamate si-au angajat un avocat si impreuna cu acesta incearca sa-si caute dreptatea in instanta.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO