» » Valea Trotusului, in atentia Platformei Europene de Dezvoltare

Platforma Europeana de Dezvoltare in cooperare cu Departamentul pentru Afaceri Europene a organizat zilele trecute in municipiul Bacau forumul economic “Regenerarea Industriala a Romaniei”, deschis investitorilor romani si straini. Comisarul European pentru Politica Regionala, Johanes Hahn, a afirmart recent la Bruxelles ca “statele membre si regiunile sunt nevoite sa dezvolte strategii care sa concentreze atat sursele comunitare cat si cele nationale, asupra unui numar restrans de obiective, in concordanta cu principiile Strategiei Europene 2020, acordand prioritate investitiilor si orientandu-le spre domenii care stimuleaza cresterea economica”. In atentia Platformei Europene de Dezvoltare a intrat si Valea Trotusului, care este prezentata mai amplu, sub mai multe aspecte. Iata cateva repere ale acestei prezentari: “Pe Valea Trotusului locuiesc mai mult de 150.000 de locuitori, in orasele Onesti, Targu Ocna, Slanic Moldova, Darmanesti, Comanesti, Moinesti si in numeroase asezari rurale limitrofe. Valea Trotusului are un potential turistic ridicat ce odata exploatat ar putea reprezenta un atu economic al zonei. De asemenea, acest areal adaposteste o capacitate de dezvoltare spectaculoasa in ceea ce priveste industria extractiva si de prelucrare dar si exploatarea lemnului, industria chimica si industria alimentara. In Anuarul statistic al Romaniei din anul 2009, municipiul Onesti este inregistrat cu 49.921 locuitori, Moinestiul cu 23.715, Comanestiul cu 23.670, Darmanestiul cu 14.412, Targu Ocna cu 12.915 iar Slanic Moldova cu 4.997. In actualul context social zona se confrunta cu probleme importante: tendinta de imbatranire a populatiei, scaderea natalitatii si cresterea numarului de someri in randul populatiei active. Gradul de saracie din zona Vaii Trotusului a crescut din cauza inchiderii unitatilor industriale de pe platforma petrochimica Borzesti, populatia din zona avand un grad ridicat de profesionalizare (o parte din locuitori avand si 4-5 calificari). Dificultatile economice ale regiunii dezvolta o nevoie de atragere de fonduri in zona deoarece sunt din ce in ce mai multi someri”.

Economia, in picaj

In ceea ce priveste economia zonei se mentioneaza ca “Onestiul este «motorul» acestei regiuni prin industria prelucrarii lemnului, industria alimentara, industria chimica dar si industria petroliera. Targu Ocna este cunoscuta prin industria sarii iar Comanestiul si Moinestiul prin industria extractiva (petrol). Ca principali indicatori economici Moinestiul are 440 de societati comerciale cu 2446 salariati, Onestiul are 1465 societati comerciale (fata de 1591 in 2008) si 10.216 salariati (fata de 13.178 in 2008). Comanestiul este inregistrat cu 423 societati comerciale si 3073 salariati, Targu Ocna cu 193 societati comerciale si 1535 salariati (fata de 2189 in 2008), Darmanestiul cu 132 societati si 570 salariati iar Slanicul Moldovei cu doar 77 societati comerciale si 183 de angajati”. Demn de remarcat este faptul ca cifra de afaceri a societatilor comerciale a fost in 2009 la jumatate fata de 2008.

Date si oportunitati

Intr-un clasament al indicatorilor economici din asezarile rurale de pe Valea Trotusului pe primele locuri se afla comunele Targu Trotus (cu 52 societati comerciale si 563 angajati), Dofteana (52 societati comerciale si 394 angajati), Casin (37 societati comerciale si 213 angajati), Caiuti (31 societati comerciale si 199 angajati) in timp ce la “polul opus” sunt comunele Urechesti (26 societati comerciale si 30 angajati), Palanca (13 societati comerciale si 21 angajati) si Manastirea Casin (13 societati comerciale si 33 angajati). Intre alte date relevante mentionam ca in municipiul Onesti, dintr-o populatie activa ocupata de 21.500 la nivelul anului 2005, 8500 lucrau in sectorul industriei petrochimice in cadrul celor mai importante unitati economice din acest sector de la nivelul judetului Bacau (Rafo, Uton, Carom, Chimcomplex), activitatea acestor unitati fiind astazi mult restransa. Azi industria lemnului asigura locul al doilea al productiei la export la nivelul judetului Bacau ce dispune de al doilea fond forestier din Regiunea Nord Est. In anii 2007-2008 si acest sector a inregistrat tendinte negative importante, marcate de scaderea numarului de salariati, a profitului brut si a cifrei de afaceri.

Potential nevalorificat

Valea Trotusului este in topul zonelor din tara in ceea ce priveste industria de prelucrare a lemnului. In industria alimentara (concentrata in special in zona municipiului Onesti), societatile comerciale au inregistrat rezultate deosebite, conform datelor oferite de Camera de Comert si Industrie Bacau. Municipiile Onesti si Moinesti ocupa primele locuri pentru posibile oportunitati de dezvoltare si de investitii. Prin Programul Operational Regional s-au realizat recent asfaltarea DJ Caiuti - Pralea (DJ 119F) si Targu Ocna - Oituz (DJ 119). Nu de mult a fost infiintat Grupul de Actiune Locala Valea Trotusului, in care sunt cuprinse 11 comune (Urechesti, Cotofanesti, Caiuti, Stefan cel Mare, Buciumi, Gura Vaii, Casin, Manastirea Casin, Targu Trotus, Helegiu si Barsanesti). In aceasta zona activeaza si prima companie privata romaneasca certificata pentru transportul international (Divizia de Transport PA & CO). Remarcam in aceasta prezentare a Vaii Trotusului de catre Platforma Europeana de Dezvoltare si enumerarea unor obiective turistice ale zonei. Astfel, la Comanesti sunt mentionate Palatul Ghika si Gara, la Moinesti, parcul cu izvoare minerale in exploatare, la Darmanesti - Palatul Stirbei, barajul Valea Uzului si lacul Bolatau, la Tg. Ocna - Sanatoriul pentru tratament bronho-asmatic (amenajat in Salina), biserica Raducanu si bisericile de lemn iar la Slanic Moldova - cele peste 20 de izvoare minerale si cascada. Onestiul figureaza cu Muzeul de Istorie, Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” si edificiile sportive, Ciresoaia cu prelucrarea pietrei si a lemnului, Oituzul este mentionat ca centru de olarit si impletituri din ramuri de alun, Poiana Sarata cu izvoare minerale. 
Mai sunt mentionate Biserica - ctitorie a lui Stefan cel Mare de la Borzesti, Manastirea Bogdana, Casa “Rosetti” de la Caiuti, Biserica munteneasca si bisericile din lemn din Casin, ctitoria voievodului Gheorghe Stefan de la Manastirea Casin. In acest capitol al turismului este evidentiat faptul ca turismul balneo - climateric este concentrat in zona Slanic Moldova - Targu Ocna, alaturi de acesta fiind si un turism de agrement sustinut de frumuseti peisagistice si defilee. In privinta agroturismului, zona Vaii Trotusului dispune de cel mai important fond cinegetic din judet, cu cateva cabane de vanatoare asezate intr-un cadru natural pitoresc.
Ion Moraru



About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO