» » S-a inchis Vama

Restructurarea Fiscului a lovit in onesteni

Pe fondul reorganizarii Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale, in urma caruia a fost afectat si personalul din structura, punctul de lucru din Onesti al institutiei s-a inchis. Decizia a fost luata practic din cauza numarului mic de angajati ai Directiei.

Vama Onesti s-a inchis. Aici se desfasurau activitati de posta vamala si operatiuni vamale. Decizia a fost luata pe fondul restructurarilor din sistem care au afectat toate structurile ce apartin de ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala). “In schema de personal de pe structura Onesti figurau doua persoane, din care unul este intr-un concediu medical prelungit. Cea de a doua persoana a fost adusa in Bacau, pe un post din structura de executie”, a explicat Valentin Grosu, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Bacau. Cei mai afectati de noua decizie sunt locuitorii din zona care primesc colete din spatiile extracomunitare, ce trebuie supuse procedurilor de vamurire. “Deja am facut demersuri pe tot ce inseamna coletarie extracomunitara, in sensul ca am notificat Regia de Posta sa directioneze toate coletele din acea zona catre Oficiul Postal 6 Bacau, unde se va desfasura activitatea de vamuire. Persoanele care primesc aceste colete vor fi rugate sa vina in Bacau, pentru ca vamuirea se face numai in prezenta lor”, a mai spus Grosu.

Viceprimarul protesteaza

“Inchiderea Vamii Onesti aduce mari deservicii comunitatii onestene, dar si locuitorilor din Târgu Ocna si Slanic Moldovei. Nu mai vorbim de cei din comunele limitrofe celor trei orase. Pentru toti oamenii care primesc colete din spatiul european si din alta tari ale lumii, ei trebuie sa mearga acum la Bacau, fapt ce inseamna costuri suplimentare si zile pierdute”, a ararat viceprimarul municipiului Onesti, Mihai Sova, care a declarat ca va protesta vehement decizia de a se inchide Vama Onesti.

Nemultumiri printre onesteni

Daca de la luarea deciziei de inchidere a Vamii Onesti a ramas incuiata o usa “scorojita”, undeva in spatele unui bloc de pe Calea Marasesti, locatarii din aceasta parte a orasului au mentionat ca in perioada sarbatorilor religioase (mai ales a celor de Craciun si Pasti), aici era un adevarat furnicar, urmare a numeroaselor colete postale trimise din strainatate de catre rudele care lucreaza in spatiul european. “Inchiderea Vamii Onesti este un lucru care afecteaza nu numai municipiul, ci si localitatile de pe toata Valea Trotusului. Pentru Onesti este o problema la fel de importanta ca cea de inchidere a societatii Rafo SA. Prin astfel de decizii si prin stagnarea la infinit a unor lucruri, Onestiul, incet-incet «se stinge». Nu mai trezeste interesul nimanui si devine o localitate din care tinerii si forta de munca activa pleaca spre zarile lumii”, ne-a declarat indignata Adelina P. (51 de ani). Si Constantin H. este unul dintre cei afectati de inchiderea Vamii Onesti. El primea, odata la doua luni, medicamente tocmai din Canada. “Sunt nevoit acum sa ma deplasez de fiecare data la Bacau, lucru care imi este foarte greu. La 72 de ani este aproape imposibil pentru mine sa caut vama la Bacau. Si nu este doar acest lucru, pentru ca trebuie sa cheltui banii din pensie pentru transport. Sa mai pierd si timpul, odata cu sanatatea ce imi este destul de subreda?”, a spus acesta suparat.

Calvarul deplasarii in Bacau

Si onestenii care vor sa trimita colete in strainatate s-au ararat nemultumiti ca trebuie sa indure calvarul deplasarii in Bacau pentru a trimit un colet in strainatate. “Incet-incet ne intoarcem la vremurile de dinainte de 1989, pentru ca si atunci trebuia sa mergem la Bacau, pentru a pune un colet postal. Inchiderea Vamii Onesti este o masura in defavoarea oamenilor si acest lucru nemultumeste multi oameni”, ne-a spus si Otilia C. (34 ani).
Roxana Neagu
Ion Moraru

Vama Onesti functiona in cadrul Oficiului Postal nr. 3 din Onesti, pe Calea Marasesti, vis-a-vis de sediul Detasamentului de Pompieri. Avea program in fiecare zi de marti, intre orele 9.00 – 12.00.

Opt dintre lucratorii DJAOV Bacau au primit preaviz de disponibilizare la inceputul lunii iulie. Ei au sustinut concurs pentru ocuparea unui post in sistem, in functie de noua schema de personal. In urma reorganizarii, DJAOV Bacau a ramas doar cu 21 de lucratori, inclusiv personalul civil si a trecut de la gradul I, la gradul III ca structura operativa. In plus, s-a desfiintat functia de secretar, care nu s-a mai regasit in noua organigrama, dar si functia de director executiv adjunct, aceasta fiind transformata in sef serviciu, cu preluarea atributiilor pe supraveghere fiscala si produse accizabile. Alti doi angajati au plecat acasa.

”Nici macar o zi pe saptamâna nu merita zona Onestiului pentru un program de vamuire locala? Aceasta este o masura fara judecata! Sunt oameni bolnavi ce primesc medicamente din strainatate, multi care trimit colete in diferite tari. Solicitam conducerii judetului Bacau sa se revina la aceasta decizie, care, in afara faptului ca este neadecvata, aduce mari deservicii locuitorilor din zona. Nu toata lumea se poate deplasa la sediul Vamii Bacau! In loc ca aceste colete primite din strainatate sa fie aduse acasa, ca in orice tara civilizata, onestenii si cei din zona trebuie sa devina turisti catre Bacau pentru a intra in posesia coletelor postale primite ori pentru a le trimite in tarile straine in care doresc.”
Mihai Sova, viceprimarul municipiului Onesti 

“Nu eu vreau sa inchid Vama Onesti. Reorganizarea din sistem nu imi permite sa mai detasez oameni acolo. Iar vamuirea unui colet inseamna anumite proceduri care trebuie respectate. Nu e asa de simplu pe cât pare. Si nici nu putem munci cu jumatate de masura. Iar astfel de decizii au fost luate la toate Directiile Judetene de Accize si Operatiuni Vamale din intreaga tara.”
Valentin Grosu, director executiv DJAOV Bacau

http://www.onestiexpres.ro/s-a-inchis-vama.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO