» » Primaria Casin „a pus tunurile” pe chioscurile din centrul comunei

Intelept al Antichitatii, Confucius nota ca “a cauta adevarul este calea omului”. Uneori pentru reporter este dificil de a delimita miezul unor probleme cu care se confrunta o comunitate dar in virtutea cugetarii lui Tudor Musatescu, ce mentiona ca “adevarul umbla intotdeauna numai cu fruntea sus”, evidentiem o problema ivita in comuna Casin, cu mentionarea pozitiilor celor care pot gasi o solutie. Consilierii locali au convocat recent o sedinta extraordinara a Consiliului Local pentru a analiza situatia creata ca urmare a deciziei primarului comunei Casin, Cosmin Curelea, de a demola chioscurile alimentare din centrul civic al comunei. Aceasta problema a devenit una la ordinea zilei pentru localitatea aflata la 7 km de municipiul Onesti. Pentru a explica luarea acestei decizii, primarul Cosmin Curelea ne-a declarat: “Le-am propus celor trei comercianti care au chioscuri alimentare in centrul civic al comunei o alta locatie in apropierea Statiei de gaze, la circa 80 de metri de Scoala «Invatator N. Paslaru». In aceasta locatie vor avea chioscuri noi, moderne, facute de Primaria comunei Casin, cu posibilitate de aprovizionare prin spatele acestora. Cu aceasta varianta le-am declarat ca in cateva saptamani vor avea trei chioscuri alimentare noi. Nu vreau sa las comuna fara aprovizionarea cu alimente a locuitorilor ei. Comerciantii vor sa faca bani! Traim in secolul XXI si nu se mai poate ca in centrul civic al comunei sa fie parcate masini de aprovizionare a acestor chioscuri si de o parte si de alta a drumului judetean ce strabate comuna. In plus, in prezent mai sunt cateva probleme, una fiind a curateniei; in fiecare dimineata in centrul civic al comunei vezi imagini dezolante cu sticle goale aruncate in preajma Monumentului Eroilor! Vreau curatenie, nu sa adun sticle! O a doua problema este data de faptul ca in prezent nici unul dintre chioscurile alimentare ce se afla in centrul civic al comunei nu are autorizatie de constructie iar prin noul amplasament comerciantii pot obtine si asemenea autorizatie. Inspectoratul de Stat in Constructii a constatat lipsa autorizatiilor de constructie la chioscurile alimentare existente in centrul civic al comunei si comerciantii au luat la cunostinta acest fapt”.
Consilierul local Ioan Gosav (social-democrat) ne-a declarat: “Pentru faptul ca chioscurile alimentare functioneaza din anii 1994-1995 (intr-adevar, fara autorizatie de constructie), dar in baza unui contract de inchiriere pe toata durata existentei chioscurilor pe terenul respectiv, cu achitarea taxei la zi, decizia primarului de a demola aceste chioscuri este nelegala. Mai mult, apare o situatie hilara in sensul ca s-a incasat de catre Consiliul Local, conform sesizarii Curtii de Conturi, impozitul pe aceste cladiri, ce detin chioscurile alimentare. S-a emis pe toata durata existentei acestor chioscuri autorizatia de functionare, anual de catre Primaria Casin; la data de 5 iulie 2011 s-a incheiat contractul de inchiriere pana in anul 2016 ca urmare a expirarii celui vechi iar in data de 18 iulie s-a emis somatie de demolare. Pentru functionarea fara autorizatie de constructie a chioscurilor alimentare trebuiau luate masuri conform Legii 50/1991, pentru intrarea in legalitate: avertisment, somatie, amenda pana la intrarea in legalitate si chemarea in instanta a comerciantilor in cauza. Nu s-a facut niciun demers din cele aratate si se ridica mai multe intrebari: de ce s-a incasat impozit pe aceste cladiri ce adapostesc chioscurile alimentare cat timp ele nu figureaza in evidenta Consiliului Local? De ce s-a emis autorizatii de functionare atatia ani de-a randul, cand s-a stiut ca nu au autorizatii de constructie? De ce s-a incheiat contract de inchiriere pana in anul 2016 a terenului cunoscandu-se situatia de fapt? (Asa cum se mentioneaza in contractul de inchiriere se cunostea si destinatia pentru care este inchiriat terenul respectiv). De ce s-a permis extinderea si modernizarea statiei de autobuz ca spatiu comercial in anul 2010, daca se stia ca nu are autorizatie de constructie?” Demn de remarcat este faptul ca alesul local Ioan Gosav a activat ca primar al comunei Casin timp de cateva mandate, pana in anul 2008 iar despre functionarea acestor chioscuri alimentare in perioada in care a fost primarul comunei, ne-a declarat: “Chioscurile alimentare au functionat, fiind de utilitate publica prin asigurarea cu alimente a 50 la suta dintre locuitorii comunei. Fiind construite in anii 1994-1995 termenul de autorizare s-a prescris si in plus, nu s-a oferit o alta alternativa mutarii lor, in asa fel incat populatia sa nu aiba de suferit o perioada lunga de timp”.

Lupta se duce in instanta

In privinta autorizatiilor de constructie pentru obtinerea carora comerciantii fac demersuri, primarul comunei Casin a mentionat ca “nu se pot autoriza si nu se vor da avize pentru autorizatie de constructie cladirilor legate de alte cladiri ori aflate langa garduri”. Edilul Casinului a mai mentionat faptul ca “chiar daca s-au facut contracte de inchiriere, acestea nu sunt afectate cu nimic la schimbarea locatiei chioscurilor alimentare, in apropierea scolii”.
Daniel Soroiu, viceprimarul comunei Casin, a tinut sa faca unele precizari in aceasta atat de controversata problema: “Conform Legii 215/2001 republicata si reactualizata, «Consiliile Locale administreaza domeniile public si privat ale unitatilor administrative teritoriale». Primaria Casinului a luat impozit pe cladirile respective in care functioneaza chioscurile alimentare prin declaratie fiscala, fapt care a acceptat tacit impozitarea acestor spatii fara autorizatie de constructie. Comerciantii care au concesionat o cladire fiind statie de autobuz si construita inainte de 1989, de unde sa aiba autorizatie de constructie a acesteia? Avand in vedere ceea ce reclama primarul Cosmin Curelea ca in centrul civic al comunei se consuma bauturi alcoolice, prin prevederile Legii 61/1991 (republicata in 2011), pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, lucratorii de politie pot aplica amenzi celor care consuma bauturi alcoolice in acest loc. 
In privinta demolarii chioscurilor, consider ca intai se puteau construi noile spatii comerciale si dupa aceea se putea da alternative de demolare. Una din obligatiile consiliilor locale este de a se ingriji de alimentatia publica a locuitorilor din zona”. Disputa deschisa dintre primarul Cosmin Curelea si proprietarii chioscurilor alimentare aflate in centrul civic al comunei a ajuns in instanta, unde se va da un verdict in toamna acestui an. In timp ce primarul Casinului isi doreste “un centru civic aerisit al comunei, fara oameni care sa stea pe lazi in fata chioscurilor”, comerciantii mentioneaza ca au facut investitii la aceste chioscuri alimentare (unul avand sistem de autoservire si instalatie de aer conditionat) si lucreaza cinstit in sprijinul comunitatii locale.
Ion Moraru

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO