» » » Cum ar putea da Viorel Hrebenciuc sefia CJ pe un colegiu uninominal eligibil

De ce tace liderul social-democrat?
Dincolo de relatia sulfuroasa pe care o au cu Romeo Stavarache, aripa PNL din USL Bacau, pesedistii bacauani se vad obligati sa faca fata unei alte „dileme” interne: falia cascata intre presedintele filialei, Viorel Hrebenciuc, si vicepresedintele Dragos Benea, seful CJ Bacau. Pe fondul tot mai sustinutelor atacuri anti-Hrebenciuc coordonate de Stavarache, liderul pesedist pare sa se fi distantat de Benea, pe care l-a lasat sa gestioneze de unul singur o relatie pentru care a militat, intens, in interiorul partidului - cea cu dusmanul de moarte al PSD Bacau. Colaborarea administrativa cu Stavarache, mult laudata de Benea si concretizata in cateva proiecte de interes local, pare sa se fi intors impotriva acestuia, ca un bumerang, cel putin din punct de vedere politic. 

Campania de sondaje efectuata in interiorul partidelor ce compun USL Bacau, cu scopul de a-i desemna pe cei mai bine clasati candidati la alegerile locale de anul viitor, se apropie de final. Sfarsitul cercetarilor sociologice e, insa, departe de a furniza raspunsurile asteptate de cei care urmaresc viata politica locala, mai ales ca social-democratii - adica jumatate din USL Bacau - par sa fi convenit ca batista pusa pe tambal este cea mai rentabila cale de rezolvare a problemelor interne ale Uniunii. Surprinzator e faptul ca desi USL ii regrupeaza pe cei mai importanti doi oameni din administratia bacauana - Benea si Stavarache, seful CJ si primarul resedintei de judet - pesedistii continua sa sustina ca problemele Uniunii ar fi neimportante pentru bacauani. Apelul la mutenie mediatica, lansat de Benea in cadrul emisiunii IMPACT de miercuri, 6 iulie, arata ca social-democratii nu se simt confortabil atunci cand USL devine subiect politic public. „Strategia PSD-ului nu este de a nega existenta acestor scrisori (n.r. - scrisorile trimise bacauanilor de Stavarache) sau de a le minimaliza, strategia noastra este de a le judeca, de a le discuta si analiza in interiorul USL-ului la nivel central bineinteles si nimic mai mult. Nu vrem sa facem din acest subiect, un subiect care sa stea pe agenda mass-mediei, pe agenda bacauanilor”, afirma Benea in cadrul emisiunii amintite. 

Falia din PSD

Stavarache speculeaza si exploateaza falia cascata, de o bucata de timp, la varful conducerii PSD Bacau. Falia e motivata de interesele distincte ale conducatorilor filialei social-democrate. Viorel Hrebenciuc are ca interes primordial acontarea unui colegiu uninominal eligibil si un nou mandat de deputat, la parlamentarele din 2012; Benea are ca interes personal mentinerea in functia de presedinte al CJ si beneficiile politice inerente ce deriva din mentinerea in functie. Pentru colegiu si mandat, Hrebenciuc - presedintele PSD Bacau - ar putea fi tentat sa sacrifice functia de presedinte al CJ, adica interesul celui de-al doilea. O demonstreaza tacerea afisata de seful PSD Bacau care, in razboiul intern al USL, privind desemnarea candidaturilor la locale, nu a scos niciun cuvant. Benea a fost lasat sa preia fraiele si, la acest moment, e cat se poate de expus. Distantarea calculata a lui Hrebenciuc spune ceva despre cel care va deconta posibilul esec al proiectului USL Bacau in alegerile locale de anul viitor. Acesta va fi, cel mai probabil, seful CJ. Hrebenciuc are nevoie de o buna relatie la varful USL si de mai putin scandal in judet. De asemenea, Hrebenciuc are nevoie de o buna relatie la varful PDL, partid care dupa localele de anul viitor va initia redesenarea colegiilor uninominale si amendarea legii electorale.
Pentru Hrebenciuc, politica facuta la 500 de metri in jurul Prefecturii e diletantism neimportant; pentru Benea politica la 500 de metri in jurul Prefecturii e locul de munca din ultimii 8 ani. Si nu numai.

Relatia lui Benea, nu a lui Hrebenciuc

Situatia lui Benea in interiorul PSD nu e nici ea stralucita. El este cel care a fortat PSD Bacau sa importe relatia cu Stavarache, sa-si bage - de unul singur si nesilit de nimeni - mortul in casa. Benea a adus aceasta relatie in inima partidului, asezand-o pe masa negocierilor si garantand pentru ea in fata lui Hrebenciuc si a conducerii PSD Bacau. Scrisoarea lui Stavarache e, din acest punct de vedere, o palma aplicata pe fata celui care credea ca poate transforma in procente electorale relatia administrativa derulata cu primarul Bacaului. Nu intotdeauna banii europeni se pot transforma in voturi; nu intotdeauna banii europeni sunt chezasia bunei intelegeri politice. Intr-un interviu acordat in decembrie 2010, Dragos Benea lasa de inteles ca atacurile la adresa lui Hrebenciuc lansate de Stavarache nu sunt un pericol in calea infiintarii si functionarii USL Bacau. „Si eu, daca as fi in locul domnului Hrebenciuc, as avea o rezerva in a sustine o alianta explicita cu PNL-ul in conditiile in care fac obiectul unor atacuri bine tintite (...) Dar in acelasi timp nici nu trebuie sa fie o piedica chestia asta la incheierea unei relatii PNL - PSD la Bacau. Nu trebuie sa fie o piedica si nici nu cred ca va fi o piedica”, decreta Benea. 
Scrisoarea electorala trimisa bacauanilor in urma cu mai multe saptamani transeaza situatia din USL Bacau, angajandu-l pe edilul bacauan la definitiva necolaborare cu PSD. Hrebenciuc a fost acuzat de Stavarache ca a atentat la viata bacauanilor, impotrivindu-se finantarii Spitalului Municipal; Benea a fost acuzat ca face parte dintr-un grup de interese nelegitime, alaturi de Hrebenciuc si Corneliu Iacobov etc. Cum vor putea, vreodata, pesedistii sa-l mai sustina - in USL - pe candidatul Stavarache? 

Pomelnic cu iesirile lui Stavarache

Pesedistii n-au stat, totusi, cu mana-n san. Asa cum acelasi Benea o recunostea, PSD Bacau a remis conducerii centrale a USL un material cu „iesirile” lui Stavarache la adresa liderilor social-democrati bacauani. Un material „cu ce s-a intamplat din aprilie incoace”. 
„Am intocmit un material catre conducerea USL, catre conducerile celor doua partide - PSD si ACD si asteptam, probabil ca va fi o discutie lamuritoare. Un material cu ce s-a intamplat din aprilie incoace, ca aceasta scrisoare nu este prima, este a doua. Am pregatit un material cu pliantele pe care le-a distribuit PSD si pliantele pe care le-a distribuit PNL si sigur, daca, onor conducerii USL, un asemenea demers i se pare normal vom vedea, vom discuta”, afirma Benea in cadrul emisiunii TV amintite. Cand va fi clarificata situatia lui Stavarache in USL Bacau nimeni nu stie cu exactitate. De cealalta parte, PSD lasa de inteles ca nu doreste sa-l deranjeze pe Stavarache decat in momentul in care deranjul care ar putea fi provocat de pesedisti ar fi nesemnificativ in economia rezultatului alegerilor locale. Social-democratii inca mai pariaza pe USL, cu gandul ca scorul obtinut in sondajele interne de Benea si Zaharia poate fi folosit pe post de moneda de negociere cu seful PNL Bacau. Stavarache, in schimb, a aratat, oral si-n scris, ca nu va negocia vreodata cu Hrebenciuc si Benea. 
Lucian Bogdanel

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO