» » CLASAMENT trist: Judetul BACAU se situeaza pe primele locuri la PROTECTIE SOCIALA

Bacauanii fruntasi la ajutoare socialea ajutorul de incalzire suntem pe primul loc. La alocatia de sustinere doar Vasluiul este in fata noastra. In ce priveste ajutoarele sociale, la acest capitol ne situam pe locul IV. Toate acestea sunt indicatori ai gradului de saracie. Tot pe locul IV suntem la numarul total al prestatiilor sociale. Totusi, raportat la numarul populatiei, suntem pe la mijloc.

Un studiu realizat de Agentia Nationala de Prestatii Sociale prezinta o situatie nu tocmai imbucuratoare pentru judetul Bacau. El se situeaza pe locul IV, dupa municipiul Bucuresti si judetele Iasi si Prahova, in ce priveste numarul total de beneficiari de prestatii sociale. In judetul Bacau sunt platite lunar peste 281.000 de prestatii sociale, ceea ce inseamna tot atatia beneficiari. In luna martie, la care se refera studiul, au fost achitate pentru asemenea prestatii 26.501.548 lei. Municipiul Bucuresti a dat peste 433.000 de prestatii, judetul Iasi 325.700, iar Prahova 302.000. La anumite tipuri de prestatii care au ca scop protectia sociala, judetul nostru se afla pe primul loc ori pe alte pozitii din fata. "La ajutorul de incalzire Bacaul este pe primul loc in ce priveste numarul beneficiarilor, ne-a spus Gheorghe Apostu, directorul AJPS Bacau. La alocatia de sustinere familiala il are inaintea lui doar pe judetul Vaslui. In ce priveste ajutoarele sociale, la acest capitol este pe locul patru.
Acestea toate sunt pentru protectia sociala a populatiei. Ele reflecta gradul de saracie, pentru ca se acorda in functie de venitul familiei. Studiul realizat este, de fapt, o analiza a gradului de saracie pe zone si judete." Dar si la capitolul alocatii de stat pentru copii stam bine. Din cele peste 281.000 de prestatii, 140.000 sunt alocatii de stat, ceea ce plaseaza Bacaul pe locul IV, dupa municipiul Bucuresti si judetele Iasi si Suceava.

Sprijin pentru 40 la suta din populatie

Judetul Bacau se inregistreaza cu asemenea "performante", chiar daca anul acesta criteriile de acordare a ajutorului social si a alocatiei de sustinere au fost inasprite, astfel ca multe familii care anul trecut au beneficiat de acestea nu se mai incadreaza in legislatie.

Anul trecut peste 32.000 de familii au primit alocatie complementara ori de sprijin si aproximativ 12.000, ajutor social. In 2011 numarul alocatiilor de sustinere care au luat locul celor doua de anul trecut a scazut la 18.000-18.500. Cel al ajutoarelor s-a redus la aproximativ 8.500. Trebuie spus, insa, ca raportat la numarul populatiei, judetul Bacau este pe la mijlocul clasamentului. Numarul beneficiarilor de prestatii sociale reprezinta 39,74 la suta din totalul locuitorilor. Alte 5 judete (Botosani, Salaj, Calarasi, Mehedinti si Vaslui) au peste 50 la suta din populatie asistata social iar 20, intre 40 si 50 la suta. La nivelul tarii sunt 7.467.690 de beneficiari de prestatii sociale. Mai mult de jumatate dintre ei primesc, insa, alocatie de stat pentru copii.
Elena Tintaru

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO