OTO: AFP
O fotografie trucată, care pretindea că prezintă faţa însângerată şi tumefiată a lui bin Laden a făcut înconjurul lumii, după care a fost retrasă
Anunţul preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, că liderul Al-Qaida, Osama bin Laden, e mort a fost urmat de multe bâlbâieli din partea oficialilor americani. După ce s-a jucat de-a şoarecele cu pisica timp de zece ani cu serviciile secrete americane, liderul Al-Qaida a fost lichidat de un comando al US Navy, într-o vilă luxoasă din Pakistan.Mulţi îl credeau pe cel mai căutat om de pe pământ, teroristul Osama bin Laden, ascuns prin peşterile din munţii Pakistanului, şi puţini s-ar fi gândit să-l caute într-o reşedinţă luxoasă în apropierea unei academii militare pakistaneze, din staţiunea de lux Abbottabad, aflată la doar două ore de mers cu maşina de capitala Islamabad. Informaţia care a dus la localizarea lui bin Laden a venit în august 2010. Serviciile secrete americane ştiau de ani buni „numele de război al mesagerului" de încredere al liderului terorist şi bănuiau că cei doi ar putea locui împreună. Aflaseră acest lucru de la membrii Al-Qaida capturaţi şi închişi la Guantanamo. CIA a reuşit să-i stabilească identitatea reală a „curierului" în 2007. Mai rămânea de aflat unde locuia acesta. Americanii au depistat şi acest lucru în vara anului trecut.
Ascunzătoarea, o vilă de luxVila unde se ascundea bin Laden, în flăcări
Reşedinţa în care a fost lichidat Bin Laden este de opt ori mai mare decât celelalte vile din zonă. A fost construită în 2005 şi ar valora un milion de dolari. Gardul care înconjura clădirea avea o înălţime de 5,5 metri, peste care se ridica sârma ghimpată, iar accesul era posibil doar prin două porţi securizate, păzite în permanenţă de oameni înarmaţi. Locatarii îşi ardeau gunoiul, deşi vecinii lor beneficiau de un serviciu de salubritate. Casa nu era conectată la serviciile de telefonie sau internet, din motive de securitate. Bin Laden ţinea legătura cu exteriorul prin intermediul curierului identificat şi urmărit de serviciile secrete americane.
„Kill Bin"
Barack Obama a aprobat atacul, vineri, înainte de a pleca spre Alabama, stat grav afectat de tornadele de săptămâna trecută. El ştia din august 2010 unde se ascundea teroristul. Un comando Seals, aparţinând trupelor speciale ale marinei americane din Afganistan, planifică un atac fulgerător. Arhitectura clădirii face operaţiunea deosebit de delicată. Duminică, la puţin timp după miezul nopţii, trei elicoptere la bordul cărora se aflau membrii comandoului survolau „cazemata" lui Bin Laden. Sunt întâmpinate cu focuri de armă de la sol.
Urmează o explozie şi un intens schimb de focuri de 4-5 minute, scria pe Twitter Sohaib Athar, martor ocular, care a urmărit întreaga scenă de pe acoperişul casei sale, fără a şti ce se întâmplă. Forţele speciale au sărit din elicoptere şi au năvălit în vilă. Raidul s-a dorit unul „chirurgical". Oficialii americani susţin că Bin Laden ar fi fost chiar somat să se predea înainte ca soldaţii să tragă. Osama ar fi murit în urma focurilor de armă trase de membrii comandoului, care nu au suferit pierderi în timpul atacului.Gloanţele l-ar fi nimerit în cap şi în piept. În atac au murit şi un fiu al şeicului terorii, „mesagerul" liderului terorist şi un frate al acestuia, o femeie care a fost folosită drept „scut uman de unul dintre combatanţi, iar o altă femeie a fost rănită.
Ce s-a întâmplat cu trupul teroristuluiComando SEAL Foto: guliver/getty images
Cum unul dintre elicoptere a avut probleme şi nu a mai putut decola, trupele de comando l-au distrus şi s-au urcat în celelalte elicoptere, luând şi cadavrul lui Bin Laden. Toată operaţiunea a durat 40 de minute. Informaţii contradictorii au circulat, ieri, în presa internaţională şi în privinţa cadavrului. Preşedintele Barack Obama a spus că trupul lui Bin Laden se află în custodia SUA, dar nu a precizat unde. Fox News relata că s-ar afla sub pază la o bază militară americană din Afganistan. CNN anunţa apoi, citând oficiali SUA, că liderul Al-Qaida a fost înmormântat în mare, pentru a se evita crearea unui „altar" pentru susţinătorii săi. Oficialii americani au insistat că s-au respectat toate cutumele musulmane.
După ce au început să curgă critici că un musulman nu trebuie aruncat în mare decât în condiţiile în care nu există posibilitatea ca trupul să fie dus pe uscat şi înmormântat, Fox News a anunţat că Bin Laden ar putea să fi fost înmormântat, ieri, în ţara sa de origine, Arabia Saudită. Potrivit tradiţiilor musulmane, o persoană trebuie îngropată în decurs de 24 de ore de la deces. Până la închiderea ediţiei, autorităţile americane nu au confirmat oficial niciuna dintre informaţii.
Teste ADN
Pentru identificarea lui Bin Laden, SUA au folosit tehnologie de recunoaştere facială, dar au prelevat şi probe ADN. Testele ADN au confirmat că bărbatul împuşcat este Osama, iar analiza a fost făcută prin comparaţia cu ADN-ul surorii decedate a
lui Osama.
Uciderea teroristului dă puteri dolarului
Moartea lui Bin Laden a avut şi o serie de urmări de natură economică. Imediat după anunţul făcut de preşedintele Barack Obama, moneda americană s-a apreciat în raport cu mai multe valute, înregistrând o creştere de 0,2% în raport cu euro şi de 0,4% faţă de yenul japonez. Săptămâna trecută, cursul de schimb al dolarului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani din cauza neîncrederii investitorilor faţă de politica monetară a Rezervei Federale, banca centrală a Statelor Unite ale Americii. Însă avansul dolarului nu va fi unul de durată, cred analiştii. „Pieţele din toată lumea au primit un mic impuls atunci când s-a aflat vestea că forţele americane l-au ucis pe Osama bin Laden.
Petrolul şi aurul s-au ieftinit
Cu toate acestea, multe fluctuaţii bazate pe euforie au viaţă scurtă, mai ales că acum există posibilitatea unor represalii din partea extremiştilor", a declarat Ben Potter, strateg pentru pieţe la compania financiară IG Index, citat de Reuters. Pieţele financiare din SUA, Asia şi Europa au înregistrat câştiguri ca urmare a decesului lui Bin Laden. Şi preţul petrolului a scăzut ieri cu până la 3% (cea mai mare ieftinire din ultimele şapte săptămâni) în urma decesului „inamicului public numărul 1 al SUA". Pe bursa londoneză, barilul de ţiţei cu livrare în iunie s-a tranzacţionat cu cu 121,67 dolari, cu 4,22 dolari mai ieftin decât cotaţiile anterioare.
Pe pieţele americane, preţul barilului de ţiţei a scăzut cu 2,40 dolari, ajungând la 111,53 dolari. Cursul puternic al dolarului i-a făcut pe investitori să uite de aur şi argint, care de la începutul acestui an au doborât noi recorduri. Ieri, preţul aurului a scăzut cu până la 2%, iar argintul s-a ieftinit cu până la 10 procente.
Osama sau Obama?
În graba de a comenta la „cald" evenimentul, unii jurnalişti au căzut în capcana asemănării numelor Osama - Obama. Invitat să comenteze telefonic la Realitatea TV, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a încurcat numele preşedintelui SUA, Barack Obama, cu cel al liderului terorist, Osama bin Laden.
„Este o reţea descentralizată, ca sistemul nervos al râmelor. E distribuit, scalariform. Oricând se poate naşte un nou Obama din această structură. Tensiunile dintre lumea islamică, fundamentalistă, şi Statele Unite nu dispar odată cu dispariţia lui Obama. Aş spune dimpotrivă", a declarat CTP. Se întâmplă însă şi la case mai mari. Corespondentul MSNBC Norah O'Donnell a scris din greşeală pe Twitter că „Obama a fost împuşcat şi ucis". În 2009, actriţa Whoopi Goldberg, o susţinătoare înfocată a lui Obama, a căzut în aceeaşi capcană, într-o transmisiune în direct, anunţând că „în weekend, preşedintele Osama...". I s-a întâmplat, în acelaşi an, chiar fostului vicepreşedinte american Dick Cheney. Într-un discurs în faţa jurnaliştilor şi el a rostit „Osama" în loc de Obama.
Bin Laden, apărat de codul paştunPaştuni controlaţi la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan
Serviciilor secrete americane le-a luat mult timp să-l găsească pe Osama bin Laden, după atentatele de la 11 septembrie 2001. Abia în 2006, CIA şi Pentagonul au aflat că Bin Laden se ascunde nu în Afganistan, ci în Pakistan. Cel mai căutat om de pe planetă s-a putut ascunde atât timp întrucât a beneficiat de protecţia paştunilor, al căror cod etic nescris - Paştunwali - le interzice trădarea prietenilor.
Iar Osama este un prieten vechi, care a luptat alături de talibani, paştuni şi ei, în războiul împotriva Uniunii Sovietice. Pentru a-şi întări legăturile cu această etnie, cea mai mare din Afganistan, şi majoritară în regiunea de graniţă a Pakistanului cu Afganistanul, Osama s-a căsătorit cu o femeie paştună. Despre care nu se ştiu prea multe. Unii susţin că ar face parte dintr-un important trib taliban, alţii că ar fi înrudită cu înalţi responsabili pakistanezi.
Onoare, ospitalitate, răzbunare
Abbottabad, oraşul în care a fost ucis Osama, aparţine spaţiului paştun, unde legea pakistaneză nu are prea multă valoare. De altfel, serviciile au avut mereu la îndemână scuza pentru care nu l-au găsit pe Osama: forţele pakistaneze nu pot acţiona în teritoriile paştune fără acordul liderilor locali. Aşa a fost posibil ca liderul Al-Qaida să locuiască într-o vilă, dintr-o cunoscută staţiune turistică. Şi pe deasupra, plină de militari. Locuitorii se conduc după Paştunwali, care este mai puternic chiar decât legea islamică, sharia. Onoare, solidaritate, ospitalitate, sprijin reciproc şi răzbunare sunt valorile de bază ale codului paştun.
Serviciile pakistaneze nu au fost informate
Statele Unite nu au informat serviciile pakistaneze de informaţii (ISI) de operaţiunea de lichidare a lui Osama, de teamă că informaţia ar fi ajuns la urechile Al-Qaida, notează BBC News. În 1998, serviciile secrete americane l-au depistat pe Osama într-o tabără din Afganistan. Preşedintele Bill Clinton a ordonat lansarea unor rachete de croazieră, dar cineva îl avertizase pe Osama şi tabăra fusese părăsită. ISI au fost de multe ori ţinta criticilor pe motiv de colaborare cu talibanii, deşi Pakistanul este oficial un aliat al SUA în lupta împotriva terorismului.
Potrivit unui raport al London School of Economics, publicat anul trecut, agenţi ai ISI participau la reuniunile liderilor talibani. Totodată, membri ai serviciilor pakistaneze i-ar fi antrenat pe talibani şi le-ar fi oferit bani. Islamabadul se află într-o poziţie delicată, ţinând cont de faptul că în Abbottabad se află la doar 700 de metri de vila lui Osama, Academia Militară - echivalentul West Point din SUA -, Centrul Medical al Armatei, sediul regimentului Forţelor de Frontieră, precum şi al Institutului de Tehnologie a Informaţiei.
Ce câştigă Obama
Moartea lui Osama bin Laden ar urma să îi aducă beneficii politice imediate preşedintelui american, care tocmai s-a lansat în campania pentru un nou mandat în vederea alegerilor din 2012, comentează AFP. Deja, mii de persoane au scandat „USA, USA!" în faţa Casei Albe. Operaţiunea de duminică ar urma să îi lase pe republicani fără unul dintre argumentele lor cele mai periculoase pentru Obama în vederea alegerilor din 2012, ideea că ar fi slab pe scena internaţională. Viitorului adversar republican al lui Obama, oricare ar fi acesta, îi va fi greu să îl acuze de slăbiciune în dosarul luptei împotriva terorismului.
Ascunzătoarea, o vilă de lux
Reşedinţa în care a fost lichidat Bin Laden este de opt ori mai mare decât celelalte vile din zonă. A fost construită în 2005 şi ar valora un milion de dolari. Gardul care înconjura clădirea avea o înălţime de 5,5 metri, peste care se ridica sârma ghimpată, iar accesul era posibil doar prin două porţi securizate, păzite în permanenţă de oameni înarmaţi. Locatarii îşi ardeau gunoiul, deşi vecinii lor beneficiau de un serviciu de salubritate. Casa nu era conectată la serviciile de telefonie sau internet, din motive de securitate. Bin Laden ţinea legătura cu exteriorul prin intermediul curierului identificat şi urmărit de serviciile secrete americane.
„Kill Bin"
Barack Obama a aprobat atacul, vineri, înainte de a pleca spre Alabama, stat grav afectat de tornadele de săptămâna trecută. El ştia din august 2010 unde se ascundea teroristul. Un comando Seals, aparţinând trupelor speciale ale marinei americane din Afganistan, planifică un atac fulgerător. Arhitectura clădirii face operaţiunea deosebit de delicată. Duminică, la puţin timp după miezul nopţii, trei elicoptere la bordul cărora se aflau membrii comandoului survolau „cazemata" lui Bin Laden. Sunt întâmpinate cu focuri de armă de la sol.
Urmează o explozie şi un intens schimb de focuri de 4-5 minute, scria pe Twitter Sohaib Athar, martor ocular, care a urmărit întreaga scenă de pe acoperişul casei sale, fără a şti ce se întâmplă. Forţele speciale au sărit din elicoptere şi au năvălit în vilă. Raidul s-a dorit unul „chirurgical". Oficialii americani susţin că Bin Laden ar fi fost chiar somat să se predea înainte ca soldaţii să tragă. Osama ar fi murit în urma focurilor de armă trase de membrii comandoului, care nu au suferit pierderi în timpul atacului.Gloanţele l-ar fi nimerit în cap şi în piept. În atac au murit şi un fiu al şeicului terorii, „mesagerul" liderului terorist şi un frate al acestuia, o femeie care a fost folosită drept „scut uman de unul dintre combatanţi, iar o altă femeie a fost rănită.
Ce s-a întâmplat cu trupul teroristului
Cum unul dintre elicoptere a avut probleme şi nu a mai putut decola, trupele de comando l-au distrus şi s-au urcat în celelalte elicoptere, luând şi cadavrul lui Bin Laden. Toată operaţiunea a durat 40 de minute. Informaţii contradictorii au circulat, ieri, în presa internaţională şi în privinţa cadavrului. Preşedintele Barack Obama a spus că trupul lui Bin Laden se află în custodia SUA, dar nu a precizat unde. Fox News relata că s-ar afla sub pază la o bază militară americană din Afganistan. CNN anunţa apoi, citând oficiali SUA, că liderul Al-Qaida a fost înmormântat în mare, pentru a se evita crearea unui „altar" pentru susţinătorii săi. Oficialii americani au insistat că s-au respectat toate cutumele musulmane.
După ce au început să curgă critici că un musulman nu trebuie aruncat în mare decât în condiţiile în care nu există posibilitatea ca trupul să fie dus pe uscat şi înmormântat, Fox News a anunţat că Bin Laden ar putea să fi fost înmormântat, ieri, în ţara sa de origine, Arabia Saudită. Potrivit tradiţiilor musulmane, o persoană trebuie îngropată în decurs de 24 de ore de la deces. Până la închiderea ediţiei, autorităţile americane nu au confirmat oficial niciuna dintre informaţii.
Teste ADN
Pentru identificarea lui Bin Laden, SUA au folosit tehnologie de recunoaştere facială, dar au prelevat şi probe ADN. Testele ADN au confirmat că bărbatul împuşcat este Osama, iar analiza a fost făcută prin comparaţia cu ADN-ul surorii decedate a
lui Osama.
Uciderea teroristului dă puteri dolarului
Moartea lui Bin Laden a avut şi o serie de urmări de natură economică. Imediat după anunţul făcut de preşedintele Barack Obama, moneda americană s-a apreciat în raport cu mai multe valute, înregistrând o creştere de 0,2% în raport cu euro şi de 0,4% faţă de yenul japonez. Săptămâna trecută, cursul de schimb al dolarului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani din cauza neîncrederii investitorilor faţă de politica monetară a Rezervei Federale, banca centrală a Statelor Unite ale Americii. Însă avansul dolarului nu va fi unul de durată, cred analiştii. „Pieţele din toată lumea au primit un mic impuls atunci când s-a aflat vestea că forţele americane l-au ucis pe Osama bin Laden.
Cu toate acestea, multe fluctuaţii bazate pe euforie au viaţă scurtă, mai ales că acum există posibilitatea unor represalii din partea extremiştilor", a declarat Ben Potter, strateg pentru pieţe la compania financiară IG Index, citat de Reuters. Pieţele financiare din SUA, Asia şi Europa au înregistrat câştiguri ca urmare a decesului lui Bin Laden. Şi preţul petrolului a scăzut ieri cu până la 3% (cea mai mare ieftinire din ultimele şapte săptămâni) în urma decesului „inamicului public numărul 1 al SUA". Pe bursa londoneză, barilul de ţiţei cu livrare în iunie s-a tranzacţionat cu cu 121,67 dolari, cu 4,22 dolari mai ieftin decât cotaţiile anterioare.
Pe pieţele americane, preţul barilului de ţiţei a scăzut cu 2,40 dolari, ajungând la 111,53 dolari. Cursul puternic al dolarului i-a făcut pe investitori să uite de aur şi argint, care de la începutul acestui an au doborât noi recorduri. Ieri, preţul aurului a scăzut cu până la 2%, iar argintul s-a ieftinit cu până la 10 procente.
Osama sau Obama?
În graba de a comenta la „cald" evenimentul, unii jurnalişti au căzut în capcana asemănării numelor Osama - Obama. Invitat să comenteze telefonic la Realitatea TV, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a încurcat numele preşedintelui SUA, Barack Obama, cu cel al liderului terorist, Osama bin Laden.
„Este o reţea descentralizată, ca sistemul nervos al râmelor. E distribuit, scalariform. Oricând se poate naşte un nou Obama din această structură. Tensiunile dintre lumea islamică, fundamentalistă, şi Statele Unite nu dispar odată cu dispariţia lui Obama. Aş spune dimpotrivă", a declarat CTP. Se întâmplă însă şi la case mai mari. Corespondentul MSNBC Norah O'Donnell a scris din greşeală pe Twitter că „Obama a fost împuşcat şi ucis". În 2009, actriţa Whoopi Goldberg, o susţinătoare înfocată a lui Obama, a căzut în aceeaşi capcană, într-o transmisiune în direct, anunţând că „în weekend, preşedintele Osama...". I s-a întâmplat, în acelaşi an, chiar fostului vicepreşedinte american Dick Cheney. Într-un discurs în faţa jurnaliştilor şi el a rostit „Osama" în loc de Obama.
Bin Laden, apărat de codul paştun
Serviciilor secrete americane le-a luat mult timp să-l găsească pe Osama bin Laden, după atentatele de la 11 septembrie 2001. Abia în 2006, CIA şi Pentagonul au aflat că Bin Laden se ascunde nu în Afganistan, ci în Pakistan. Cel mai căutat om de pe planetă s-a putut ascunde atât timp întrucât a beneficiat de protecţia paştunilor, al căror cod etic nescris - Paştunwali - le interzice trădarea prietenilor.
Iar Osama este un prieten vechi, care a luptat alături de talibani, paştuni şi ei, în războiul împotriva Uniunii Sovietice. Pentru a-şi întări legăturile cu această etnie, cea mai mare din Afganistan, şi majoritară în regiunea de graniţă a Pakistanului cu Afganistanul, Osama s-a căsătorit cu o femeie paştună. Despre care nu se ştiu prea multe. Unii susţin că ar face parte dintr-un important trib taliban, alţii că ar fi înrudită cu înalţi responsabili pakistanezi.
Onoare, ospitalitate, răzbunare
Abbottabad, oraşul în care a fost ucis Osama, aparţine spaţiului paştun, unde legea pakistaneză nu are prea multă valoare. De altfel, serviciile au avut mereu la îndemână scuza pentru care nu l-au găsit pe Osama: forţele pakistaneze nu pot acţiona în teritoriile paştune fără acordul liderilor locali. Aşa a fost posibil ca liderul Al-Qaida să locuiască într-o vilă, dintr-o cunoscută staţiune turistică. Şi pe deasupra, plină de militari. Locuitorii se conduc după Paştunwali, care este mai puternic chiar decât legea islamică, sharia. Onoare, solidaritate, ospitalitate, sprijin reciproc şi răzbunare sunt valorile de bază ale codului paştun.
Serviciile pakistaneze nu au fost informate
Statele Unite nu au informat serviciile pakistaneze de informaţii (ISI) de operaţiunea de lichidare a lui Osama, de teamă că informaţia ar fi ajuns la urechile Al-Qaida, notează BBC News. În 1998, serviciile secrete americane l-au depistat pe Osama într-o tabără din Afganistan. Preşedintele Bill Clinton a ordonat lansarea unor rachete de croazieră, dar cineva îl avertizase pe Osama şi tabăra fusese părăsită. ISI au fost de multe ori ţinta criticilor pe motiv de colaborare cu talibanii, deşi Pakistanul este oficial un aliat al SUA în lupta împotriva terorismului.
Potrivit unui raport al London School of Economics, publicat anul trecut, agenţi ai ISI participau la reuniunile liderilor talibani. Totodată, membri ai serviciilor pakistaneze i-ar fi antrenat pe talibani şi le-ar fi oferit bani. Islamabadul se află într-o poziţie delicată, ţinând cont de faptul că în Abbottabad se află la doar 700 de metri de vila lui Osama, Academia Militară - echivalentul West Point din SUA -, Centrul Medical al Armatei, sediul regimentului Forţelor de Frontieră, precum şi al Institutului de Tehnologie a Informaţiei.
Ce câştigă Obama
Moartea lui Osama bin Laden ar urma să îi aducă beneficii politice imediate preşedintelui american, care tocmai s-a lansat în campania pentru un nou mandat în vederea alegerilor din 2012, comentează AFP. Deja, mii de persoane au scandat „USA, USA!" în faţa Casei Albe. Operaţiunea de duminică ar urma să îi lase pe republicani fără unul dintre argumentele lor cele mai periculoase pentru Obama în vederea alegerilor din 2012, ideea că ar fi slab pe scena internaţională. Viitorului adversar republican al lui Obama, oricare ar fi acesta, îi va fi greu să îl acuze de slăbiciune în dosarul luptei împotriva terorismului.
Niciun comentariu: