Unitatea medicală este prima construită de la zero în Moldova după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Odată cu scoaterea instituției din circuitul medical românesc județul Bacău va pierde 120 de paturi și se îndepărtează de normele europene
Spitalul orășenesc „Ioan Lascăr" din Comănești este singurul din județ care a fost inclus pe lista unităților medicale din țară ce vor fi transformate în azile de bătrâni.
Lista a fost publicată în Monitorul Oficial la mijlocul acestei luni iar măsura ar trebui să fie pusă în aplicare începând cu data de 1 aprilie. Decizia Guvernului i-a luat prin surprindere pe edilii din Comănești care, la mijlocul lunii februarie, dădeau aproape ca sigură neincluderea pe listă spitalului.
Aceștia spun că transformarea spitalului în azil de bătrâni va duce la blocarea a două proiecte cu finanțare europeană aflate deja în derulare dar și pierderea unor eventuale sponsorizări. „Primarul Vienei, prin intermediul unei firme din Comănești, a pus geamuri termopan la tot spitalul. A promis că va continua să sponsorizeze unitatea. Acum ne vom face de râs. În oraș există deja un cămin pentru persoane cu handicap și unul pentru persoanele cu dizabilități. Nu era necesar unul pentru bătrâni", a declarat Nicolae Ciocan, viceprimarul Comăneștiului.
Spitalul era sortit eșecului
Chiar dacă până pe data de 31 martie consilierii locali din Comănești trebuie să decidă înființarea căminului de bătrâni pentru a primi finanțare din partea Ministerului Muncii aceștia nu știu încă ce vor face. „Nu ne-am decis. Încă sperăm să rămânem în continuare cu spitalul. S-au investit numai anul trecut peste 800 de milioane de lei și este păcat să-i pierdem", a mai spus Ciocan.
Mihaela Popescu, directorul Direcției de Sănătatea Publică Bacău este convinsă că transformarea Spitalului „Ioan Lascăr" în azil de bătrâni este iminentă.
Mai mult chiar aceasta a precizat că dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat acum, în luna iunie unitatea medicală risca să se desființeze oricum. „Spitalul nu are secție de pediatrie și nici maternitate. În luna iunie ar trebui să intre în vigoare clasificarea spitalelor în funcție de competențe. Cum nu are aceste două secții unitatea risca să fie desființată", a spus Mihaela Popescu.
Aceasta regretă însă faptul că numărul de paturi la nivelul județului va fi redus cu 120 de locuri. „Din păcate vom ajunge să avem în județ 4,1 paturi de spital la 1.000 de locuitori. Media uniunii europene este de 5,6 paturi la 1.000 de locuitori", a mai spus Popescu.
CITAT
Mihaela Popescu, DIRECTOR DSP
Vrem să înființăm un centru multifuncțional la Comănești ce va include o cameră de gardă și câteva cabinete medicale pentru a nu îi obliga pe pacienții să meargă, pentru orice problemă medicală, la alte spitale din județ.
Niciun comentariu: