» » Accident chimic la Onesti


Accident chimic la Onesti Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter inregistrat joi la ora 10.40 in municipiul Onesti din judetul Bacau a produs pagube insemnate la SC Chimcomplex SA. Cutremurul cu epicentrul in zona Vrancea a produs o fisura la conducta de incarcare ce asigura legatura dintre o cisterna si rezervorul TK803/1 aflat in depozitul instalatiei de clor lichid. La momentul incidentului rezervorul continea aproximativ 14.000 kg clor lichid. Din cauza fisurii s-au scurs aproximativ 24 kg de clor lichid iar in atmosfera s-au degajat 7.704 litri clor – faza gazoasa (1 kilogram clor lichid dezvolta in atmosfera 328 litri clor – faza gazoasa). Tinind cont de directia vintului NV – SE exista pericolul iminent ca substanta degajata in atmosfera sa puna in pericol zonele invecinate locuite, distanta fata de acestea fiind de 5 km.
S-a dat alarma
Imediat dupa cutremur, la ora 10.50, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau a fost anuntat despre accidentul produs. Garda de Interventie si Stingere din cadrul Detasamentului de Pompieri Onesti s-a deplasat la fata locului cu tehnica de interventie din dotare. “In urma executarii recunoasterii si culegerii datelor din teren s-a constatat ca in atmosfera s-a degajat o cantitate mare de clor. Echipa tehnica de interventie a SC Chimcomplex SA Borzesti a lucrat la izolarea rezervorului, respectiv a cisternei pentru a opri degajarea de clor in atmosfera”, a spus lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul ISU Bacau.
Personal evacuat
Muncitorii din zona afectata au parasit locurile munca si s-au indreptat spre locurile de adunare/evacuare. Trei muncitori aflati in perimetrul incidentului au fost intoxicati si sunt in stare de inconstienta, iar unii salariati acuza stari de soc, greturi si pierderi de memorie. “Serviciul privat pentru situatii de urgenta actioneaza pentru salvarea persoanelor si pentru limitarea si inlaturarea efectelor produse de accident. Urmare a datelor raportate de la locul interventiei inspectorul sef al ISU Bacau a dispus o serie de masuri pentru informarea de urgenta a presedintelui Comitetului Judetean pentru situatii de Urgenta al judetului Bacau, constituirea grupei operative a inspectoratului si deplasarea acesteia sub comanda sa la locul interventiei”, a adaugat Grecu.
A fost un exercitiu
Intreaga operatiune de salvare, evacuare si limitare a pericolelor a fost de fapt un execitiu. Angajatii SC Chimcomplex SA Borzesti si toate fortele de intervetie in caz de urgenta au simulat un accident chimic care s-ar putea produce in urma unui cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter. Exercitiul de joi a avut ca tema “Activitatea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau si a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau pentru conducerea si coordonarea fortelor de interventie prevazute in Planul de Urgenta Externa al SC Chimcomplex SA Borzesti”. Cei implicati in desfasurarea acestui exercitiu au simulat si inlaturat urmarile unui accident chimic urmat de degajarea in atmosfera de substante toxice periculoase. “Aceasta testare s-a dorit a fi o verificare a modului de actiune a tuturor fortelor de interventie pentru a se evita adevarate catastrofe, ce se pot solda cu distrugeri insemnate de bunuri materiale sau cu pierderi de vieti omenesti. Alaturi de fortele ISU Bacau si personalul SC Chimcomplex SA Borzesti, la exercitiu au mai participat Grupul de suport tehnic al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de explozii mari la suprafata si in subteran, accidente chimice si avarii deosebit de grave la conducte magistrale si urbane, Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, Inspectoratul de Jandarmi al judetului Bacau; Directia de Sanatate Publica Bacau; Serviciul de Ambulanta Bacau; Laboratorul mobil prelevare monitorizare factori de mediu; Agentia pentru Protectia Mediului Bacau; Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Bacau si Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacau.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO