» » Nebuloasa „Evazatul”

O scrisoare sosita pe adresa saptamanalului “Onesti Expres” semnaleaza mai multe lucruri care se intampla la blocul nr. 1 de pe strada Libertatii, cunoscut sub numele de “Evazatul”. In scrisoare se mentioneaza: “Pentru acest bloc sunt mereu divergente intre Primaria municipiului Onesti si societatile comerciale Apa-Canal si Servsal SA, ce continua activitatea fostului «Onedil». Dupa discutii de ani de zile despre blocul «Evazatul», intre aceste parti nu s-a ajuns la niciun rezultat. Primaria Onesti spune ca este blocul societatilor ce au format fostul «Onedil» iar acestea declara ca este blocul primariei onestene. Din toate aceste certuri a castigat mizeria. Cei care au fost numiti sa fie administratori ai acestui bloc s-au dovedit a fi niste «ciubucari» si nu au mai tinut cont ca locatarii trebuie sa se achite de datorii. Aici au fost primiti romii fara niciun venit, ce au umplut blocul de tot felul de «ganganii», dar nimeni nu s-a ocupat de buna gospodarire a acestui bloc. In lunile iunie, iulie si august acest bloc nici nu a avut femeie de serviciu pentru a face curatenie. In aceasta perioada nu a fost nici apa potabila in tot blocul si totusi se pretinde plata la intretinere pentru cele trei luni de vara”. Semnaland aceste lucruri, semnatarii acestei scrisori noteaza si alt fapt: “A aparut si persoana care «sa faca lumina» in acest bloc, pe nume G.T. (ce a fost numit administrator). El locuieste in cartierul 6 Martie, pe str. Sfintii Apostoli, si are acum doua camere la «Evazatul», pentru care locatarii considera ca nu plateste nimic intretinere. Blocul in schimb a ajuns la un pas de dezastru. Din prima zi cand a venit G.T., a luat cele mai severe masuri si a ales dintre locatari baieti care sa puna blocul la punct. Au inceput de la etajul patru, unde nu au mai ramas nici geamuri, nici usi iar toata instalatia electrica nu mai exista. Ca actiunea sa fie mai simtita, fara sa faca un proces verbal acolo unde camerele au fost in buna stare, au folosit forta si au spart usile. Din camerele sparte a luat fiecare ceea ce s-a gasit, de la televizoare si aparate de radio la multe bunuri pe care locatarii le aveau. S-au luat inclusiv usi si ferestre din termopan. Toti cei care au avut datorii la bloc au muncit in jur de 30 de zile, pentru a scapa de datoriile pe care acestia le-au facut timp de trei ani, la acest bloc”.
Acum locatarii solicita formarea unei comisii care sa vina la fata locului, ei avand teama ca datorita faptului ca au fost dezmembrate si caloriferele de la etajul 4 “multe familii sa nu faca iarna in frig”. De asemenea, solicitand sa fie aproape de ei, locatarii cer si lamurirea situatiei «cui apartine acest bloc?» Primariei Onesti sau societatilor comerciale care s-au format dupa desfiintarea SC Onedil SA?

Infruntari aspre in asteptare

Demn de mentionat este faptul ca la inceputul lunii iunie viceprimarul municipiului Onesti, Constantin Florian, a declarat ca “proprietara a blocului «Evazatul» este Primaria Onesti iar administrarea acestuia revine SC Apa-Canal”. El a propus si o intalnire a tuturor factorilor de decizie din Onesti pentru a fi luata o hotarare in privinta acestui bloc. Atunci, viceprimarul Onestiului a mai remarcat ca intre locatarii ce locuiesc la “Evazatul”, doar 200 din 600 au contracte legale de inchiriere. Administratorul unic al SC Servsal SA si SC Apa-Canal, ing. Cornel Fantana, a declarat ca “de mai multi ani de zile s-au incercat sa se faca demersuri privind preluarea in totalitate a blocului «Evazatul» de catre Primaria Onesti, dar nu s-a dat niciun raspuns concret”. Lucrurile care invaluie insa blocul “Evazatul” se transforma intr-o nebuloasa, greu de descifrat pentru locuitorii municipiului. Cu circa doi-trei ani in urma Consiliul Local a aprobat un proiect de hotarare pentru reabilitarea si reamenajarea acestui bloc. Pasul urmator hotarat de consilierii locali, ce trebuia facut, era efectuarea unui recensamant la “Evazatul” si depistarea celor care locuiesc aici fara forme legale. Fara a se mai sti nimic de finalizarea recensamantului, Primaria Onesti a intocmit o documentatie catre forurile in drept ale Guvernului Romaniei, pentru accesarea de fonduri structurale in vederea reabilitarii acestui bloc. Un raspuns asupra acestui demers a fost dat recent de primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru, care intr-o sedinta a Consiliului Local a mentionat ca proiectul nu a intrat in finantare din lipsa de fonduri. Insa, locuitorii care isi au adapost in blocul “Evazatul” au infruntat in aceasta vara mai multe situatii. Fara a fi o “transparenta” a actiunilor intreprinse de autoritatile locale, onestenii stiu ca multi dintre cei care locuiau aici au primit somatii pentru a parasi acest imobil (lucru pe care unii l-au si facut). In lunile de vara locatarii de aici nu au beneficiat de apa potabila, fapt ce i-a adus in pragul disperarii, din surse neoficiale stiindu-se ca au fost gata de a protesta in fata primariei onestene. Cert este un lucru dorit atat de locatari cat si de locuitorii municipiului: ca autoritatile locale sa se implice mai mult in rezolvarea problemelor cu care se confrunta locatarii de la “Evazatul”, ei zbatandu-se si intr-o mare saracie, pe care o cunosc cu adevarat membrii Asociatiei “Bucuria celor necajiti”, care, in limita posibilitatilor, le mai ofera un sprijin.

George Petrescu

 

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO