» » » Nadia Comăneci “Zeiţa de la Montreal” la 49 de ani


Nadia Comăneci Zeiţa de la Montreal la 49 de ani
Nadia Comăneci, o legendă a gimnasticii româneşti şi mondiale, sărbătoreşte, vineri 12 noiembrie, vârsta de 49 de ani.
Născută la data de 12 noiembrie 1961, la Oneşti, judeţul Bacău, Nadia este prima gimnastă din lume care a fost notată cu un 10,0 olimpic, la paralele, la Montreal în 1976. În acelaşi an, înaintea olimpiadei, la concursuri din SUA şi Japonia, Nadia primise deja 10,0 la sărituri şi paralele.
În palmaresul ei strălucesc cinci medalii olimpice de aur, 2 de aur la Mondiale şi 9 de aur la Europene. Este considerată, de specialişti, una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut, şi una din cele mai mari gimnaste ale lumii.
”Zeiţa de la Montreal” s-a născut în familia lui Gheorghe şi Ştefania Comăneci. A concurat, pentru prima dată, la nivel naţional, în 1970, ca membră a echipei oraşului natal. S-a antrenat apoi cu Béla Károlyi şi soţia acestuia, Márta Károlyi, care au emigrat mai târziu în SUA. La vârsta de 13 ani, primul succes major a fost câştigarea a trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene din 1975, de la Skien (Norvegia).
La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice din 1976 de la Montreal. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obţinut nota 10,0 la olimpiadă dar a şi câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (cu echipa) şi bronz (sol). Acasă, succesul ei i-a adus distincţia de “Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.
În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner, iar nunta a avut loc în luna aprilie a anului 1996.
În 1999, Nadia devenea primul sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internaţional al Voluntariatului. Nadia este în prezent ocupată cu gimnastica şi activităţi de caritate în întreaga lume. Ea şi soţul său sunt proprietarii academiei ”Bart Conner Gymnastics Academy”, precum şi editori ai unei reviste de gimnastică internaţională.
Pe 3 iunie 2006, Nadia a devenit mama unui băiat, botezat Dylan Paul. Agerpres

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO