» » » A treia fabrica de tigari clandestina in Onesti


O noua fabrica de tigari ilegata descoperita de vamesi si politisti. A treia si tot in Onesti, localitate care a devenit fieful national al contrabandei cu tigarete. De data aceasta este vorba despre o retea de prelucrare a tutunului brut, cea mai complexa de acest gen identificata vreodata la noi in tara. 

In zona industriala a Onestiului a fost decoperita, in week-endul trecut, o fabrica ilegala de prelucrare a tutunului brut, cu cel mai complex utilaj care a existat vreodata. Inspectorii vamali ai echipajelor mobile ale Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau, lucratorii Biroului de Combatere a Crimei Organizate Bacau, politisti de la Inspectoratul Judetean, sub coordonarea directa a procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Bacau, cu sprijinul informativ si logistic al Directiei Generale de Interventii si Protectie Interna, în cooperare cu Serviciul Român de Informatii (SRI) si comisarii Garzii Finaciare Bacau au efectuat descinderi simultate intr-o o actiune de amploare, care a vizat fapte comise de catre membrii unei grupari organizate formate din cetateni moldoveni si români, semnalati ca se ocupau de contrabanda cu produse accizabile sau contrafacute (tutun), precum si de ”spalarea” fondurilor astfel obtinute, prin reinvestirea acestora în afaceri legale, cel mai probabil imobiliare.

13 perchezitii simultane

Au fost efectuate pe total 13 perchezitii simultane, la domiciliile sau resedinta unor persoane, cetateni moldoveni si români, membri ai gruparii organizate identificate, dar si in locatii unde existau indicii ca ar fi fost amplasate utilaje de contrafacere a tigarilor, precum si pachete cu tigari de diferite marci. Cu ocazia acestor perchezitii a fost identificat in Onesti un utilaj pentru prelucrarea tutunului si fabricarea tigarilor, precum si cantitatea de 625 kg tutun prelucrat în valoare de 216.108 RON. ”Utilajul este cel mai complex de acest gen, identificat pâna în prezent în România, permitând efectuarea unor operatiuni de preparare/pregatire tutun, respectiv uscare si maruntire-tocare tutun, pentru fabricarea tigaretelor”, se precizeaza intr-un comunicat al Politiei Bacau. Utilaje specifice procesului de prelucrare a tutunului brut, contineau si un vas tambur de aproximativ 8 m, un dispozitiv de taiere, selectare si filtrare frunze de tutun, un dispozitiv de maruntire si un alt vas de uscare a tutunului. Intr-o alta camera au fost identificate si spatii de cazare pentru muncitorii care lucrau in fabrica. Cercetarile sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a activitatii infractionale si descoperirii si a celorlalti membri ai gruparii.

Marfa pentru cele doua fabrici ilegale

S-a stabilit ca fabrica de prelucrare descoperita acum alimenta cu materie prima cele doua fabrici ilegale de tigari descoperite luna trecuta tot in Onesti. Pe 3 august a fost descoperita prima fabrica de productie in care erau stocate 900.000 de tigarete, 13 milioane de filtre, 21.000 de ambalaje pentru diferite marci de tigari, 39.000 de marcaje contrafacute, role de folie de aluminiu, 820 Kg de adeziv si alte materii prime. In fabrica se foloseau 8 utilaje de productie vechi, aduse din
Germania. Dupa trei saptamâni, tot in Onesti, a mai fost descoperita o alta fabrica-filiala, intr-o hala unde a functionat un centru de imbuteliere a bauturilor alcoolice. In momentul descinderii, sectia in care se fabricau tigarile nu functiona, fiind abandonata. La fata locului au fost gasite 82 de pachete a câte 6.300 de ambalaje, 14 pachete cu timbre de Republica Moldova, sapte saci din rafie, plini pe jumatate cu tutun vrac, 105 role cu folie din staniol, 113 role de hârtie pentru filtru si 2.600 de tigarete. 

Tutunul este de cea mai proasta calitate

Tutunul identificat era in stare avandata de degradare si de de cea mai proasta calitate. El provine din Republica
Moldova. Tigarile fabricate ajungeau clandestin pe piata neagra din tara, in special in zonele din Moldova si Muntenia. S-a stabilit ca un pachet de tigari era produs la un pret de aproximativ 2 lei si urma a fi comercializat cu 4 lei.

Trei dintre suspecti au fost retinuti pe baza de ordonanta pentru 24 de ore. Ulterior, instanta de judecata a emis pe numele lor mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Fata de alte trei persoane din Republica
Moldova s-a dispus punerea in urmarire internationala, intrucât acestea se sustrag cercetarilor.  Sursa: ONESTI EXPRES

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO