» » » » » UCRAINA: un mort şi 5 răniţi (video)



O operaţiune "antiteroristă" a fost lansată în oraşul ucrainean Slaviansk, din apropiere de Doneţk, împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate, anunţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. Sâmbătă, mai multe sedii de poliţie şi clădiri oficiale au fost ocupate de militanţi pro-ruşi înarmaţi, în estul Ucrainei.
Deşi Moscova neagă orice implicare, ciocnirile cu forţele de ordine servesc ca o scuză perfectă pentru Kremlin să susţină că Ucraina nu este în stare să garanteze siguranţa cetăţenilor săi,inclusiv cei de origine rusă, şi vor crea un pretext pentru o eventuală intervenţie armată rusească.
Intervenţia forţelor speciale ucrainene împotriva militanţilor proruşi din estul Ucrainei s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi, anunţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. "Operaţiunea antiteroristă lansată de forţele guvernamentale împotriva militanţilor proruşi s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi", a declarat Avakov pe pagina sa de Facebook. "Un agent al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorât, iar alţi cinci membri ai forţelor de ordine au fost răniţi", a precizat Avakov. "În rândul separatiştilor, există un număr necunoscut de victime", a adăugat ministrul. "La operaţiune participă unităţi ale forţelor speciale. Locuitorii sunt rugaţi să nu iasă din case şi să stea departe de ferestre", a adăugat ministrul de Interne.
Sâmbătă, persoane înarmate au ocupat mai multe sedii de poliţie şi clădiri oficiale din estul Ucrainei - în Sloviansk, Kramatorsk şi Drujkovka. Scenariul s-a desfăşurat oarecum similar: autobuze cu oameni înarmaţi şi îmbrăcaţi în camuflaj au sosit în oraş şi au luat cu asalt clădirile.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că guvernul de la Kiev "îşi demonstrează inabilitatea de a-şi asuma responsabilitatea pentru soarta ţării".
Secretarul de stat al SUA John Kerry a avertizat că vor exista "consecinţe suplimentare", dacă Rusia nu face eforturi de a detensiona situaţia şi de a-şi retrage trupele comasate la graniţa cu Ucraina. De cealaltă parte, Rusia a avertizat că ciocnirile din estul Ucrainei ar putea afecta negocierile care vor începe săptămâna viitoare la Geneva, unde Ucraina, Rusia, SUA şi reprezentanţii UE se vor reuni joi pentru discuţii.
Poliţia din Harkov a anunţat că 50 de persoane au fost rănite în timpul confruntărilor dintre cele două grupări de manifestanţi, dintre care 10 au avut nevoie de spitalizare, relatează Interfax.
Atacurile grupurilor proruse în oraşele din estul Ucrainei poartă "semnele implicării Moscovei", apreciază Samantha Power, ambasadorul american la Naţiunile Unite, ameninţând cu noi sancţiuni, informează AFP.


"Atacurile poartă toate semnele evenimentelor pe care le-am văzut în Crimeea, sunt profesioniste, sunt coordonate. În fiecare din cele şase-şapte oraşe, forţele proruse fac exact acelaşi lucru. Fără niciun dubiu, este vorba de semnele implicării Moscovei", a subliniat Power.



Sediul administraţiei centrale din Harkov a fost invadat de militanţii proruşi. După ce două manifestări, una pro-rusă şi una pro-Kiev, s-au ciocnit, militanţii pro-ruşi au înconjurat sediul, unii fiind înarmaţi cu bâte şi cuţite.
"Forţele separatiştilor din Slaviansk numără aproximativ 600 de persoane. În afară de unităţi şi agenţi ai spionajului militar rus (GRU), în localitate activează circa 500 de persoane împărţite în 2 grupări mari: una de aproximativ 200 de persoane finanţate şi conduse de unul din oligarhii locali, iar cealaltă - de unul din autorităţile criminale din regiune. Activităţile ambelor grupări sunt coordonate de GRU", scrie Dmitri Timciuk, activist ucrainean şi fost angajat al Armatei ucrainene şi al Ministerului Apărării de la Kiev, al cărui blog de informaţii militare este găzduit de Kyiv Post.
Anunțul ministrului de interne intervine după reuniunea de urgență pe care a desfășurat-o sâmbătă seară Consiliul național de securitate pentru a face față crizei regiunilor din sud-estul țării, majoritatea rusofone.
 Situația este deosebit de gravă în regiunea Donețk, de care aparține administrativ Slaviansk, oraș cu aproximativ 120.000 de locuitori, potrivit sursei citate. 
 Ucraina: UE face apel la Kiev să dea dovadă de reținere în operațiunile sale de securitate
Uniunea Europeană a somat duminică Rusia să înceteze orice tentativă de destabilizare în Ucraina și a invitat autoritățile ucrainene să continue să dea dovadă de reținere în operațiunile ce vizează restabilirea autorității lor, transmite AFP.
Reprezentanta diplomației europene Catherine Ashton s-a declarat, într-un comunicat, "îngrijorată serios de acțiunile întreprinse de bărbați înarmați și de grupări separatiste în diverse orașe din estul Ucrainei".
Pe de altă parte, Catherine Ashton a invitat din nou Rusia să "respecte integritatea teritorială a țării', să 'își retragă trupele comasate în apropiere de frontieră și să înceteze orice operațiune vizând destabilizarea Ucrainei'. În același timp, reprezentanta diplomației UE a invitat autoritățile ucrainene 'să continue să dea dovadă de reținere în operațiunile întreprinse pentru a-și restabili autoritatea".
Catherine Ashton și-a exprimat speranța că reuniunea prevăzută la 17 aprilie la Geneva cu secretarul de stat american John Kerry și miniștrii afacerilor externe rus Serghei Lavrov și respectiv ucrainean Andri Deșcița va permite stabilizarea situației.
Miniștrii de externe ai UE se reunesc luni în Luxemburg pentru a decide dacă se impun noi acțiuni în urma recrudescenței de tensiuni în Ucraina și să evalueze consecințele amenințării Rusiei de a sista livrările de gaze către Ucraina, notează AFP. 
logo

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO