» » » » » » Războiul de la Pungești: români contra români, în folosul americanilor VIDEO


Circa 400 de persoane au protestat, sâmbătă, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.
Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron.
Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: "Jandarmeria apără hoţia", "Jos Guvernul", "Trădătorii", "Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm".
La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinute de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele firmei angajate de către Chevron.
Oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate. Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatarii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.
Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii
Alţi manifestanţi s-au întins pe jos, pe şosea, în semn de nemulţumire, pentru a nu permite maşinilor respective să treacă şi să iasă din zona manifestaţiilor. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jandarmi şi duşi pe marginea şoselei.
Chevron anunţă suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti
Compania Chevron a anunţat oficial, sâmbătă după-amiază, printr-un comunicat de presă, suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti, din judeţul Vaslui, în urma manifestaţiilor de protest din zonă.
Potrivit comunicatului, reprezentanţii societăţii Chevron în România au anunţat că respectă dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă acestea trebuie făcute în limitele legii.
"Chevron confirmă astăzi (n.r. - sâmbătă) suspendarea activităţilor în Siliştea-Pungeşti ca urmare a activităţilor protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu poate fi posibil astăzi. Respectăm dreptul lor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii", se arată în comunicatul de presă al companiei Chevron.
Deputat PP-DD, alături de manifestanții de la Pungești - VIDEO
Comunicat jandarmi
Jandarmeria precizează că jandarmii nu au folosit în niciun moment forţa, şi nici mijloacele din dotare în timpul manifestaţiilor de sâmbătă de la Siliştea-Pungeşti şi că au acţionat pentru normalizarea situaţiei şi prevenirea oricăror fapte care ar fi putut degenera.
"Astăzi, 7 decembrie 2013, pe timpul desfăşurării unei manifestări religioase în localitatea Siliştea, judeţul Vaslui, participanţii au devenit violenţi, au aruncat cu pietre în forţele de ordine şi au distrus aproape în întregime un gard împrejmuitor aparţinând unei societăţii private. Această acţiune depăşeşte cadrul legal al unei adunări publice, aşa cum reglementează Legea 60 din 1991 (republicată) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice", se arată în comunicatul Jandarmeriei.
Personalități internaționale susțin manifestanții de la Pungești - VIDEO
Protestatarii din corturile şi barăcile improvizate la Siliştea, evacuaţi de jandarmi din zonă
Jandarmii au evacuat, sâmbătă după-amiază, zona unde sunt montate corturile şi barăcile improvizate, la Pungeşti, protestatarii fiind scoşi şi îndemnaţi să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul şoselei, la ieşirea din localitatea Siliştea.
Toţi protestatarii care rămăseseră în zona unde au avut loc manifestaţiile sâmbătă la prânz au fost evacuaţi de către jandarmi, după ce participanţii la protest fuseseră anunţaţi că li se vor face percheziţii corporale pe motiv că ar fi folosit obiecte pirotehnice pe timpul protestelor.
De asemenea, jandarmii au evacuat din zonă şi autoturismele aflate pe dealul din zona manifestaţiilor.
Rugă către Dumnezeu pentru viața localnicilor din Pungești - VIDEO
Amenzi și dosare penale
În urma acestor incidente, jandarmii au dus 22 de persoane la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, pentru stabilirea identităţii acestora şi adoptarea măsurilor legale.
Dintre cele 22 de persoane, pentru 14 s-au întocmit actele de constatare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faptă prevăzută şi sancţionată de Codul Penal. De asemenea, pentru o altă persoană au fost întocmite acte de constatare pentru port ilegal de armă albă, în baza Legii 61/1991 republicată.
Potrivit articolului 321 din Codul Penal, fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, liniştea şi ordinea publică, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Dacă prin aceste fapte s-au tulburat grav liniştea şi ordinea publică, pedeapsa este închisoarea de la doi la şapte ani.
Alte şapte persoane dintre cele 22 duse la IPJ Vaslui au fost amendate cu sume între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată, urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forţelor de ordine, faptă prevăzută de articolul 26, alineatul 1, litera d) din Legea 60/1991 republicată, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
SRI veghează, dar ofițerii infiltrați solidarizează cu manifestanții - VIDEO
Protest la Universitate
Peste o sută de persoane care s-au adunat, sâmbătă, la fântâna de la Universitate pentru a protesta faţă de explorarea gazelor de şist, exprimându-şi susţinerea pentru protestatarii de la Pungeşti, au fost împiedicaţi de jandarmi să blocheze bulevardul, aceştia intenţionând să meargă spre Guvern.
Manifestanţii au început să se adune în zona fântânii de la Universitate în jurul orei 15.00, iar două ore mai târziu numărul acestora a ajuns la aproximativ o sută.
Protestatarii spun că au venit în Piaţa Universităţii în semn de solidaritate cu oamenii din Pungeşti, care se opun explorării gazelor de şist.
În jurul orei 17.40, unii dintre manifestanţi au încercat să treacă de pe trotuar pe bulevard, intenţionând să meargă spre Guvern.
Jandarmii au format un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari să iasă pe stradă şi au făcut apel la aceştia să rămână pe trotuar.
Unii dintre protestatari au reclamat că au fost împinşi de jandarmi, spunând că ei doar voiau să treacă pe partea cealaltă a drumului, nu să blocheze strada.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat pentru MEDIAFAX că, în jurul orei 17.40, manifestanţii au încercat să plece spre Guvern, pe partea carosabilă, ceea ce ar fi dus la blocarea circulaţiei.
Jandarmii au făcut cordoane pentru a împiedica trecerea protestatarilor de pe trotuar pe carosabil, însă nu s-a folosit forţa pentru intervenţie, a precizat Georgian Enache.
Manifestanţii care protestează la Universitate au pancarte pe care scrie "Opriţi genocidul împotriva poporului român", "Solidaritate cu Pungeşti", "Revoluţia începe de la Roşia Montană", "Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii să nu se implice", "Punga asupritorilor sau Pungeştiul apărătorilor", "Jos Guvernul trădător", Cowbells frack off".

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO