» » » » » EXPORTURI GERMANE: Să nu atacăm “made in Germany”



Comisia Europeană a deschis o “anchetă aprofundată” asupra excedentelor de export ale Germaniei, acuzate că dăunează echilibrului zonei euro. Dar ar fi mai bine să lucrăm la o adevărată guvernanţă economică şi o uniune bancară, consideră directorul Diário Económico.
Solidaritatea europeană este cu siguranţă unul din punctele (cele mai) slabe ale proiectului european. Însă soluţia nu trece prin deteriorarea virtuţilor şi ameliorarea defectelor. Ideea este simplă: Germania trebuie să cheltuiască mai mult pentru ca ţările din Sud, precum Portugalia, să-şi poată extinde piaţa şi să-şi vândă produsele. Ideea este generoasă şi se bazează pe o convingere: germanii profită de zona euro. De ce? Pentru că dacă aveau marca germană în loc de euro, moneda lor ar fi şi mai valorizată şi competitivitatea lor (exporturile lor) ar avea o problemă. În plus, din cauza fragmentării financiare a euro, băncile germane şi statul însuşi au devenit refugiul investitorilor internaţionali, capabili să plătească cu bani buni securitatea celei mai mari economii a monedei unice. Da, cerem solidaritate germană, cu atât mai mult cu cât unele ţări precum Portugalia trebuie să facă ajustări dure şi în mod rapid. Problema este să ştim ce trebuie să facă germanii pentru a favoriza forţa economică europeană şi un proiect despre care spun că vor să îl apere.

  Rămâne statul 

 Riscând să fiu acuzat de lipsă de patriotism, nu cred că soluţia trece printr-o creştere a cheltuielilor în Germania. Mai întâi ne întrebăm cine trebuie să cheltuiască mai mult: companiile sau statul? Este greu, ba chiar imposibil, să impunem companiilor germane creşteri de salariu care le-ar pune sub semnul întrebării competitivitatea. În consecinţă, doar o intervenţie administrativă ar putea să le garanteze acest obiectiv. 

  Cum trăim în Europa, această soluţie nu este posibilă. Rămâne deci statul. Aste este ideea? Să se profite de nivelul istoric al dobânzii scăzute – şi mai mult pentru Germania – pentru a injecta bani lichizi în economia europeană, punând în practică de exemplu un fel de plan Merkel pentru infrastructuri? Să fie acesta răspunsul? Trecutul recent ne deconsiliază aceste practici deoarece rezultatele proaste ar fi cu siguranţă aceleaşi.

Disparităţi pe plan financiar 

 La acest nivel, europenii trebuie să ceară un alt tip de solidaritate Germaniei Trăim într-o zonă monetară unică, ea fiind caracterizată de marile disparităţi pe plan financiar. Aici, la acest nivel, europenii trebuie să ceară un alt tip de solidaritate Germaniei, pentru a reechilibra dezechilibrele externe în sânul euro. Dacă un deficit de 6% al balanţei tranzacţiilor curente este prost, un excedent de 6% într-o altă ţară a aceleiaşi zone monetare nu este nici el de dorit. Cum să se corecteze aceste dezechilibre? 

  De exemplu, punând în practică un adevărat guvern economic al zonei euro unde suveranitatea ar fi împărţită şi stabilind o adevărată uniune bancară care nu a văzut niciodată lumina zilei. Asupra acestor două aspecte Comisia Europeană şi conducătorii ţărilor din Sud trebuie să se concentreze în loc să-şi piardă timpul să ceară germanilor să nu fie germani.

presseurop

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO