» » » Al-Qaida amenință cu atentate în Balcani


Un grup de albanezi suspectați de contacte cu rețeaua teroristă Al-Qaida a fost arestat în Kosovo, iar unul dintre ei, Genz Selimi, este întors recent din Siria, unde a luptat în rândurile jihadiștilor, relatează joi agenția RIA Novosti.
Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, Genzi Selimi a declarat în cursul interogatoriului său că Al-Qaida are proiecte serioase în Balcani și că va face în curând să se vorbească despre ea. Experții militari estimează că sunt întrunite toate condițiile pentru punerea în practică a acestor amenințări.
Poliția kosovară a afirmat că persoanele arestate planificau o serie de atentate la Priștina, în Kosovo, și în nordul acestui teritoriu. În cursul perchezițiilor a fost descoperit un arsenal de arme, inclusiv puști de asalt automate, pistoale și muniții.
Arestările au avut loc după mai multe luni de ascultări telefonice, care au permis să se afle despre planurile grupului. Faptul că suspecții acționau în cadrul unei organizații nu ridică nici un semn de îndoială. Imediat după reținerea lor, poliția a primit un e-mail în care se cerea eliberarea lor sub amenințarea unor atacuri teroriste, scrie sursa citată.
De aproape doi ani, Al-Qaida a devenit activă îndeosebi în Europa, deși se cunoștea de mult timp despre existența unor celule teroriste în mai multe țări de pe continent. Agravarea situației rezultă, probabil, din Primăvara arabă și reorganizarea rețelei după eliminarea liderului său, Ossama Ben Laden, de către forțele de elită americane, în mai 2011.
Fără o administrație centrală, rețeaua s-a reorganizat, fiind create unități regionale mai mult sau mai puțin importante. Până recent, interesele Al-Qaida se aflau în principal în Orientul Mijlociu - în Afganistan, Yemen, Irak, Siria, Libia, Mali, Somalia, Algeria și Tunisia.
Presa turcă relatează periodic despre faptul că Frontul Al-Nosra,''filiala'' rețelei Al-Qaida în Siria, recruta chiar adolescenți în Anatolia /estul Turciei/ pentru a lupta în nordul Siriei.
Țările europene care le oferă adăpost refugiaților arabi servesc în prezent drept refugiu pentru teroriști, dar nu și de câmp de acțiune. În primăvara și vara lui 2013, țările europene au recunoscut că devin furnizoare de extremiști pentru războiul din Siria și s-au arătat preocupate în legătură cu întoarcerea pe teritoriul lor a elementelor radicale pentru a purta jihadul după ce-au căpătat experiență în luptă.
În august 2013, Agenția de Securitate Națională a SUA /NSA/ anunța că Al-Qaida planifică o serie de atentate în Europa. Prin urmare, intenția actuală a organizației de a-și intensifica activitatea în Balcani nu este întâmplătoare, scrie sursa citată. Dacă nici măcar țările Europei Occidentale nu reușesc să combată terorismul, în pofida marii lor infrastructuri antiteroriste, noile state europene rezistă cu atât mai cu greu în fața ascensiunii radicalismului.
''Bosnia, mai exact Sarajevo, de unde este controlată rețeaua de organizații salafiste în peninsulă și care beneficiază de sprijinul unor țări arabe, este în prezent centrul salafismului în Balcani'', a declarat, potrivit Agerpres, expertul militar Oleg Valețki, în opinia căruia, Kosovo este un nou câmp de acțiune pentru elementele radicale.
Salafiștii sunt controlați din Arabia Saudită. Acțiunile lor în Balcani, Siria și Libia sunt mai mult ca sigur coordonate, sunt de părere analiștii. Islamiști din Bosnia, Serbia, Muntenegru și Kosovo participă îndeosebi la războiul din Siria, afirmă Valețki.
Extremismul din Balcani se sprijină pe o puternică bază economică: criza financiară a antrenat un decalaj evident între albanezii din Kosovo și musulmanii bosniaci. Nemulțumirea lor crește împotriva elitelor locale care au profitat de pe urma crizei grație cooperării cu comunitatea internațională și cu SUA. Există în prezent în țară grupuri necontrolate de către serviciile de securitate, capabile să organizeze atentate cu sprijin extern.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO