Criza euro îmboldeşte unele guverne naţionale să-şi rescrie Constituţia şi să-şi revizuiască sistemele de guvernare, dar aceste reforme nu reprezintă un leac miraculos pentru problemele UE şi ar putea pune în pericol democraţia pe care sunt fondate unele naţiuni, consideră Financial Times.
Conform proverbului, o cămilă este un cal proiectat de un comitet. Creaturi la fel de slute sunt plăsmuite din încercările naţiunilor europene de a-şi remodela sistemele de guvernare consfinţite prin Constituţii. Irlanda şi Italia sunt două exemple tipice.
Schimbările în curs de desfăşurare sunt menite să amelioreze calitatea vieţii politice. Dar rezultatele nu vor fi la înălţimea aspiraţiilor susţinătorilor schimbării. În cazul Ungariei, foarte diferit de celelalte, motivele din spatele reformelor sunt mai puţin ghidate de interesul public, şi vor face mai mult rău decât bine.
Reforme pentru stabilitatea economică
Liderii politici de la Dublin şi Roma consideră că există o legătură între reforma constituţională şi lupta pentru a depăşi crizele economice naţionale, specifice în momentul de faţă zonei euro. Guvernul irlandez propune desfiinţarea Senatului, organul legislativ superior. Un referendum în acest sens ar putea fi organizat până la sfârşitul acestui an. Având în vedere dispreţul cu care alegătorii irlandezi îi tratează pe politicienii lor – în urma felului în care au gestionat una dintre cele mai spectaculoase prăbuşiri financiare din istorie – nu ar fi nicio surpriză dacă ar nimici Senatul şi ar dansa o săptămână pe ruinele lui. Coaliţia de stânga-dreapta italiană intenţioneaza să revizuiască legea electorală şi să se descotorosească de un întreg nivel de guvernare: cele 86 de provincii care se cuibăresc alene între cele 20 de regiuni ale Italiei şi 8 000 de municipalităţi. Guvernul doreşte, de asemenea, să reducă Parlamentul şi să pună capăt sistemului, datând din 1948 şi unic in Europa, conform căruia Camera Superioară şi cea Inferioară au exact aceleaşi puteri legislative. Termenul limită pentru adoptarea acestor schimbări este sfârşitul anului 2014, dar, în cazul în care coaliţia s-ar prăbuşi, reformele ar putea dispărea ca un nor de fum. Enda Kenny şi Enrico Letta, prim-miniştrii irlandez şi italian, îşi apără propunerile cu argumentul că modernizarea instituţiilor politice va consolida democraţia, va produce legi mai bune şi va contribui astfel, în mod direct şi indirect, la prosperitatea şi la stabilitatea economică.
Mai multe in presseurop
Niciun comentariu: