Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirmă că românii s-au plictisit de politicile structurale, deşi acestea sunt cele care aduc creştere economică, spunând: "Am înnebunit populaţia, nu ne mai crede, iar o frecăm".
Guvernatorul BNR a spus că o creştere economică pe termen lung poate fi generată în primul rând de politicile structurale, care nu sunt însă făcute şi care plictisesc şi obosesc.
El a dat exemplu în acest sens Germania, care a făcut reformă structurală şi a avut creştere economică.
"Uitaţi cine poate să creeze pe termen lung creştere economică - în primul rând politicile structurale, exact cele pe care nu le facem şi ne mai şi plictisim. Până şi noi la Banca Naţională... bai, iar o iau ăştia cu politica structurală, aoleu! Se plimbă aşa pe la ureche, iar politică structurală?! Iar vine Fondul şi ne zice faceţi politici structurale, iar vine Uniunea Europeană, faceţi politici structurale. Suntem plictisiţi toţi, suntem obosiţi, de fapt, de politici structurale şi de reforme structurale, suntem obosiţi. (...) Cine a făcut reformă structurală a avut creştere economică. Germania a avut. Ştiţi că în Germania 20 de ani, într-adevăr au trebuit să plătească factura extraordinară a stimulării landurilor de est, dar 20 de ani nu a crescut salariul real şi acum se ceartă cu grecii. În schimb, de când a intrat în zona euro - să nu mă pârâţi, prietenii mei sunt greci, în Grecia salariul s-a dublat real. Care are dreptate? Sunt nemţii nişte teutoni? Or fi, dar uite! Faci reforme structurale, beneficiezi de creştere economică. Uitaţi ce pot să facă politicile structurale, cele care ne obosesc şi pe noi. Noi în cadrul Consiliului de Administraţie, când facem - apropo de comunicate - zic măi, nu mai treceţi aia cu reformele structurale, că am înnebunit populaţia, nu ne mai crede, iar o frecăm", a afirmat Mugur Isărescu, luni seară, la Universitatea Maritimă din Constanţa, la deschiderea lucrărilor proiectului "Academica BNR" 2013.
Guvernatorul BNR a menţionat că politicile economice pot să influenţeze creşterea economică pe termen scurt, însă de multe ori trebuie să o tempereze, astfel încât ciclul economic să nu "se prăbuşească prea mult când vine jos".
Mai multe in
Niciun comentariu: