» » » Zeci de mii de persoane au sărbătorit aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană



Focuri de artificii au luminat cerul Zagrebului şi zeci de mii de croaţi au aclamat luni la miezul nopţii /22:00 GMT, duminică/ aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, la 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Iugoslavie, relatează AFP.


'Bine aţi venit în Uniunea Europeană', a declarat preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso în faţa mulţimii adunate la Zagreb, cu puţină vreme înainte ca poemul 'Odă bucuriei' al lui Beethoven - imnul UE - să marcheze integrarea Croaţiei în calitate de cea de-a 28-a membră a blocului comunitar. 'Este o noapte istorică. Aţi adus Croaţia acolo unde îi este locul în inima Europei', a subliniat el. 

În discursul său, preşedintele croat Ivo Josipovic şi-a invitat compatrioţii la optimism. 'Nu lăsaţi norul crizei economice să ne umbrească optimismul. Criza este o provocare, o invitaţie la a face ziua de mâine mai bună decât cea de astăzi', a afirmat el. 

Pe trei scene ridicate în piaţa din centrul Zagrebului, peste 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori au făcut spectacol în faţa unei mulţimi încântate. Festivităţi similare s-au desfăşurat în oraşele Split şi Dubrovnik, precum şi la Varazdin şi Riejka. 

La cumpăna dintre zile, panoul de semnalizare pe care scria 'vamă' a fost retras în mod simbolic de la trecerea de frontieră cu Slovenia, singura fostă republică iugoslavă ce s-a mai alăturat până acum Uniunii Europene /2004/ de la destrămarea fostei federaţii comuniste. În acelaşi timp, un panou cu sigla UE a fost instalat la frontiera cu Serbia, ţară căreia Bruxellesul i-a dat vineri undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare. 

Preşedinţii tuturor ţărilor din Balcani s-au reunit la Zagreb. Circa o sută de responsabili internaţionali - printre care şi preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy - au asistat la sărbătoarea de aderare. În afara conducătorilor europeni, nicio personalitate internaţională nu şi-a anunţat participarea. Absenţa cancelarului german Angela Merkel a făcut însă obiectul speculaţiilor în presa locală. 


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO