» » » » SPIONAJ AMERICAN ÎN EUROPA: “Unchiul Sam se comportă foarte, foarte urât”



Noile dezvăluiri privind activităţile de spionaj ale Agenţiei americane pentru Securitate Naţională care au vizat inclusiv ambasade şi reprezentanţe ale Uniunii Europene din Statele Unite au creat un şoc în rândul aliaţilor europeni şi reacţii – între indignare şi fatalism – ale presei europene.

Pe 30 iunie, Der Spiegel a dezvăluit că reprezentanţa diplomatică a Uniunii Europene de la Washington, precum şi cea de la sediul ONU din New York, alături de unele clădiri ale Consiliului UE şi Consiliului European de la Bruxelles erau vizate de programul de interceptări al NSA numit “Dropmire”. În aceeaşi zi, ziarul The Guardian a relatat că Franţa, Italia şi Grecia figurează printre obiectivele privilegiate de Agenţia americană pentru Securitate Naţională. Această situaţie a stârnit iritarea europenilor, cu o săptămână înainte de începerea negocierilor privind Tratatul transatlantic de liber-schimb (TTIP).

Die Welt, BerlinPublicaţia germană Die Welt, care titrează “Germania şi UE în vizorul agenţilor americani”, încearcă să tempereze situaţia. Într-un editorial publicat pe prima pagină, Die Welt scrie ca: 
nu este plăcut să îţi spionezi prietenii, [...] dar astfel de lucruri se întâmplă atât în viaţa privată, cât şi în politică. În viaţa privată, o astfel de situaţie poate conduce la divorţ, însă, în politică, o despărţire nu este decât temporară. Mai devreme sau mai târziu, va fi necesară colaborarea cu celălalt. [...] Guvernul german nu le va face reproşuri nici britanicilor, nici americanilor, ci va continua să accepte informaţii [necesare combaterii terorismului] şi să manifeste recunoştinţă, în contextul în care propriile servicii secrete se confruntă cu reduceri bugetare.

Die Presse, Viena

În Austria, Die Presse titrează pe prima pagină – “Indignare faţă de Statele Unite: este ca în timpul Războiului Rece”. Cotidianul vienez înţelege indignarea germanilor. Ziarul notează că, în momentul de faţă, Germania este atât “ţap ispăşitor, cât şi obiectul unui atac”, riscând “să ajungă la limită”:
De acum înainte, germanii ştiu că nu sunt decât un “partener de rang terţ” pentru Statele Unite, o ţintă a atacurilor cibernetice, iar NSA nu monitorizează nicio altă ţară europeană la fel de mult ca Germania. În opinia ministrului german al Justiţiei, [Sabine] Leutheusser-Schnarrenberger, aceste activităţi reamintesc de “cele practicate între inamici în timpul Războiului Rece”. Iar Germaniei nu i se poate reproşa nimic.

Mai multe in presseurop


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO