Asociatia Fotbal Club Municipal AFJ Bacau, patronata de familia fostului primar Dumitru Sechelariu, are datorii la bugetul statului de aproape 43 miliarde de lei vechi 11,5 miliarde de lei vechi dintre acestia o reprezinta stopaj la sursa, adica contributii retinute de la angajati, dar nevirate la somaj, sanatate sau bugetul asigurarilor sociale – diferenta de aproape 32 miliarde de lei o reprezinta alte datorii – Daniel Scinteie, presedintele Asociatiei, a refuzat sa comenteze situatia, motivind ca el da detalii doar despre fotbal – legea spune ca stopajul la sursa fara virarea sumelor catre bugetul de stat se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare
Carmen STOICA
Problemele fostului primar Dumitru Sechelariu sint departe de a se incheia. Criza financiara l-a lovit din plin. Dupa ce Kauflandul i-a cerut prin instanta sa restituie avansul dat pentru achizitionarea terenului fostei baze de transport public, si a cerut excutarea silita a societatii de transport public, dupa ce societatea Letea a ajuns in pragul falimentului, Sechelariu fiind nevoit sa scoata la vinzare diverse bunuri pentru acoperirea datoriilor, acum vestile sint din nou cit se poate de sumbre pentru fostul primar.
De data aceasta problemele financiare au aparut la Asociatia Fotbal Club Municipal AFJ, care a ajuns sa aiba datorii la Fisc de aproape 43 de miliarde de lei vechi.
Dintre acestea, 11,5 miliarde de lei vechi, adica peste un milion de lei noi, reprezinta stopajul la sursa, caz care se sanctioneaza cu amenda sau chiar puscarie. Surse din Parchetul de pe linga Judecatoria Bacau confirma datoriile, insa spun ca mai multe detalii vor fi oferite de procurori la finalizarea cercetarilor.
Daniel Scinteie, presedintele Asociatiei FCM Bacau, patronata de fostul primar Dumitru Sechelariu, nici nu a infirmat, nici nu a confirmat aceasta datorie.
“Pe mine sa ma intrebati de fotbal. Eu despre asta pot da detalii. Nu vreau sa comentez despre acest aspect. Nu am nici un punct de vedere, asa ca dati informatia pe care o aveti”, a declarat Daniel Scinteie.
De altfel, si pe site-ul ANAF au mai fost publicate datoriile asociatiei sportive, iar Fiscul bacauan a trimis somatii pentru recuperarea debitelor.
Datorie de un million de euro, incasari de doua milioane de euro
Asociatia FCM Bacau este si cea care administreaza spatiile de la Piata Centrala si Piata Sud, date pe vremea cind primar era Dumitru Sechelariu. Aceste spatii au prilejuit de-a lungul timpului un imens scandal intre Sechelariu si actuala administratie a Primariei Bacau, care a vrut sa redea profitul din aceste spatii bugetului local.
Reprezentantii Primariei Bacau au sustinut in dese rinduri, lucru negat insa de sefii asoctiatiei, ca «prejudiciul anual inregistrat de catre Primaria Bacau este de peste doua milioane de euro, suma care, in momentul de fata, intra ilegal in buzunarele lui Dumitru Sechelariu, prin administrarea bunurilor apartinind domeniului public din Piata Centrala si Piata Sud», declara purtatorul de cuvint al Primariei Bacau.
Cu alte cuvinte, datoria lui asociatiei lui Sechelariu la bugetul de stat ar fi de circa un million de euro, in timp ce incasarile din cele doua piete ar ajunge la doua milioane de euro.
Stopajul la sursa se pedepseste cu puscarie
Legea prevede clar ca stopajul la sursa se pedepseste cu amenda penala sau cu inchisoare. Stopajul la sursa reprezinta retinerea contributiilor aferente salariatilor si nevirate la bugetul de stat.
Retinerea si nevarsarea de catre platitorii obligatiilor fiscale a sumelor reprezentind impozite si contributii cu retinere la sursa, in cel mult 30 de zile de la scadenta, constituie infractiune, pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda (art. 188 al. 2 Codul de procedura fiscala).
Pe linga raspunderea de natura penala, in situatia expusa (obligatii scadente de o lunga perioada de timp) ar fi trebuit dispusa si executarea silita prin executor fiscal.
Letea: sechestru pentru datorii de 2,6 milioane lei la Buget
Societatea Letea Bacau se afla in executare silita din partea Fiscului. “Pentru ca face parte din categoria societatilor comerciale mari – ne-a informat purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Adrian Anghel -, Letea intra in administrarea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili Bucuresti.
Ea a fost inregistrata la data de 30 septembrie 2010, cu obligatii restante la bugetul de stat de peste 2,6 milioane de lei, asa cum este prezentat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, si se afla in executare silita”. Datoria fabricii din Bacau vine, in cea mai mare parte, din neplata taxei pe valoarea adaugata (peste 2,5 milioane de lei) si din impozitul pe veniturile din salarii (aproape 120.000 de lei).
Letea a trecut, la inceputul anului 2010, printr-un dus rece, cind s-a aflat in pericol real de a fi oprita si de a intra in conservare, daca negocierile proprietarului sau, Dumitru Sechelariu, cu cei trei-patru parteneri de discutie din strainatate si cu unul din Romania nu se incheiau cu succes.
Insusi Sechelariu spunea, atunci, ca situatia a fost creata de lipsa de capitalizare a fabricii, care vine din lipsa comenzilor de hirtie de ziar de la consumatorii interni, dar si de la “riscul reputational creat de DNA, care a dus la imposibilitatea de a face imprumuturi bancare”. De la o capacitate de productie de 70.000 de tone pe an, masina de hirtie de ziar de la Letea a mai produs, anul acesta, 6.000 de tone.
Letea este cea mai veche fabrica de hirtie din tara si are singura masina pentru hirtia de ziar din Romania. Calitatea hirtiei este recunoscuta si la noi, dar si la export, insa lipsa comenzilor din partea consumatorilor isi spune cuvintul. Unii vorbeau de un real boicot la adresa fostului primar al Bacaului, iar surse din piata de tiparituri recunosteau aceasta, pentru ca hirtia de Letea ar fi si mai buna decit multe alte oferte, dar si mai ieftina.
Clubul Letea, vindut tot de Fisc
Nici Clubul Letea nu a scapat de executare. Al treilea termen pentru vinzarea sa, prin care Fiscul bacauan intentiona recuperarea datoriilor la bugetul statului de la fostul primar Dumitru Sechelariu, a fost si ultimul in aceasta tranzactie.
Clubul a fost adjudecat de societatea bacauana Demeco, care a platit doar ceva mai mult de 450.000 de lei pentru oferta de la Fisc. Clubul Letea, in suprafata de peste 400 de metri patrati, a fost scos la licitatie pentru recuperarea datoriilor pe care societatea Letea le are la buget, de peste 2,6 milioane de lei.
Niciun comentariu: