» » » » CURTEA DE CONTURI A IMPUTAT 40.000 DE LEI SALINEI TÂRGU OCNA


Curtea de Conturi a câștigat procesul cu Salina Târgu Ocna, după ce inițial Tribunalul a scos conducerea salinei curată ca lacrima. Organul de control al statului a imputat faptul că Salina nu și-a recuperat banii din penalitățile de întârziere la facturi sau că a decontat cheltuieli ilegale, ca mersul la înmormântări. Prejudiciul se ridică la aproape 40.000 de lei.

Cătălina CHIFU
Curtea de Apel Bacău a dat câștig de cauză Curții de Conturi și a admis recursul declarat de aceasta în procesul cu Societatea Națională a Sării Salrom și Sucursala Salina Târgu Ocna. Acțiunea a fost dechisă, în 2012, de Salina Tg. Ocna care a contestat rezultatele unui control făcut de Curtea de Conturi, în 2009, în urma căruia s-au descoperit numeroase nereguli și ilegalități. Tribunalul Bacău nu a ținut cont de niciuna din măsurile dispuse de Curtea de Conturi și a dispus anularea lor, în totalitate, adică mai mult chiar decât ceruse în acțiune Salina. Cu alte cuvinte, Salina Tg. Ocna a ieșit din proces curată ca lacrima.
Judecătorii de la Curtea de Apel au avut însă o altă părere, au admis recursul Curții de Conturi și au modificat în totalitate sentința Tribunalului. În urma controlului, Curtea de Conturi a constatat că Salina Tg. Ocna nu a calculat și nu a recuperat penalitățile de întârziere la facturi, în valoare de peste 24.300 lei, neachitate în momentul livrării produselor de sare către SC Ocna Sind SRL, contrar clauzelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare. În contestația depusă de Salina Tg. Ocna, aceasta motiva că nu a solicitat și penalități “deoarece situația debitoarei era incertă și nu exista siguranța că vom putea recupera debitul”. Nereguli s-au găsit și în decontarea cheltuielilor de transport a materiei prime și a celorlalte materiale aprovizionate în perioada 2007-2008, în sumă de 14.705 lei, prin acceptarea în decontare a unor distanțe mai mari decât cele reale, astfel fiind majorate nejustificat cheltuielile de exploatare.
Plăți și decontări nejustificate
Controlul Curții de Conturi a scos la lumină și plăți nejustificate către SC Gensoft Consulting SRL Cluj, în sumă de 1.732,64 euro, pentru servicii de consultanță la un tarif de 56 euro/lună pentru modulul bilanț contabil, în condițiile în care acesta se întocmește semestrial. În același timp, Salina Tg. Ocna a decontat și cheltuielile reprezentanților sindicatului în deplasări care nu erau în interes de serviciu (ex. participare la funeralii), în sumă de 32.401 lei.
O altă neregulă constată de Curtea de Conturi este legată de despăgubirile salariale acordate unui angajat, ca urmare a desfacerii disciplinare a contractului de muncă, cu suma de 43.982 lei, la care s-au adăugat tichete de masă de 1.840 lei și cheltuieli de judecată de 2.000 de lei. “Măsurile dispuse de Curtea de Conturi nu se justifică iar recursul este netemeinic și nelegal, a arătat în instanță conducerea Salinei Tg. Ocna. Pentru salariatul Florin S., valoarea despăgubirilor a fost stabilită de instanța de judecată. În privința deconturilor, acestea s-au făcut legal, există documente justificative”.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO