» » » » VASILE BOTOMEI, TRIMIS ÎN JUDECATĂ DE PARCHET PENTRU AVOCATURĂ CLANDESTINĂ

După aproape doi ani de cercetări, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău l-a trimis în judecată pe Vasile Botomei, autointitulat decan al propriului Barou, pentru avocatură clandestină și folosirea în mod ilegal și abuziv a denumirilor de “avocat”, “cabinet avocat”, “Barou”, “UNBR”. Dosarul penal a avut, în ianuarie 2013, primul termen la Judecătoria Bacău. Un denunț din acest dosar va fi trimis pentru cercetări Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.


Cătălina CHIFU
Vasile Botomei a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, după ce mai multe persoane și instituții au depus plângeri care îl vizau. Pe 7 martie 2011, Mihaela E. a depus un denunț prin care sesiza că pe site-ul www.baroulbacau.ro sunt postate anunțuri privind admiterea în profesia de avocat de către persoane care nu au calitatea să organizeze astfel de concursuri și sunt folosite fără drept denumirile de “barou” și “UNBR”.
Pe 20 mai 2011, Baroul Bacău, condus de decanul Gigi Candet, sesiza că Vasile Botomei “a constituit un barou propriu, cu sediul în Calea Republicii, nr. 27, în cadrul unei false Uniuni Naționale a Barourilor. Totodată, acesta și-a constituit un site pe care promovează și publică un Tablou al avocaților în care au fost incluși în mod abuziv și membrii baroului legal constituit”. Tot în luna mai 2011, Direcția Sanitar Veterinară a depus la Parchet o sesizare prin care arăta că Vasile Botomei practică în mod ilegal și abuziv profesia de avocat. “În urma unor verificări la o societate comercială, Vasile Botomei a întocmit mai multe înscrisuri, în calitate de reprezentant al societății în cauză, prevalându-se în mod abuziv de denumirile de avocat, cabinet avocat, Baroul Bacău șI UNBR”, arăta în denunț DSV. “A fost un control de constatare, de evaluare a unui spațiu din Piața Centrală în vederea autorizării. Vasile Botomei a participat la control în calitate de avocat, cu împuternicire din partea societății. Noi am solicitat informații de la Baroul Bacău și ni s-a spus că Botomei nu e înscris în Tabloul Avocaților. Din acest motiv am făcut sesizare la Parchet că Vasile Botomei practică profesia de avocat fără autorizație”, a completat directorul DSV, Gheorghiță Vlad.
 În aceeași perioadă, decanul Baroului Bacău, avocatul Gigi Candet, trimite o nouă sesizare la Parchet în care informează că Vasile Botomei a fost exclus și din formațiunea UNBR – Bota. “Pentru a-și putea continua activitatea sub o pretinsă legalitate, Vasile Botomei și-a creat o altă UNBR – UNBR Botomei”, sesiza la acea vreme Baroul condus de Gigi Candet.
Alte două sesizări ale Baroului Bacău au fost înregistrate un an mai târziu, în lunile mai și august 2012. Decanul Gigi Candet cerea din nou Parchetului să facă cercetări în cazul Botomei, aducând noi informații privind activitatea sa de “avocat”: faptul că Vasile Botomei s-a prezentat în calitate de avocat în fața CEDO și că în spațiul pe care îl deține în Bacău, strada Republicii, nr. 27, are amplasate panouri publicitare pe care scrie că Botomei are calitatea de avocat.
Vasile Botomei, trimis în judecată de Parchet pentru avocatură clandestină
Botomei este acuzat de mai multe infracțiuni
După aproape doi ani de cercetări, timp în care Botomei a practicat avocatura nestingherit și la vedere, ba i-a dat în judecată și pe cei care îndrăzneau să nu-i recunoască această calitate, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătorie au ajuns la o concluzie: Vasile Botomei se face vinovat de mai multe infracțiuni. “Site-ul lui Vasile Botomei imită practic site-ul oficial al structurii legal înființate, fiind publicat și un tablou al avocaților, în pagina decanului figurând ca decan Vasile Botomei. Prin intermediul acestei forme de promovare, Vasile Botomei a imitat toate formele prevăzute de lege pentru funcționarea barourilor legal înființate, folosind în mod ilegal tot ceea ce ține de denumiri specifice acestei profesii, încercând ca, prin folosirea acestora, să dea o aparență de legalitate activităților pe care le desfășoară. De asemenea, s-a constatat folosirea abuzivă a denumirilor de avocat și pe cele două cereri adresate DSV Bacău, și în memoriul adresat diferitelor instituții publice a denumirilor de barou, UNBR, cabinet avocat”. Procurorii mai arată, în rechizitoriul depus la dosar, că Vasile Botomei, prin diferite înscrisuri, a încercat să demonstreze că funcționează legal. În prezent, mai spun procurorii, s-a ajuns la situația absurdă în care funcționează în paralel trei UNBR – cea legală cu sediul în Palatul de Justiție, cea care este continuatoarea aripei Bota și a fostului Barou Constituțional cu sediul în București și cea înființată în 2011 de Vasile Botomei cu sediul în Bdul Nicolae Bălcescu, București.
“Constituirea și funcționarea de barouri în afara UNBR sunt interzise, iar actele de constituire și de înregistrare ale acestora sunt nule de drept. Apariția unor barouri constituite la început ca societăți comerciale, apoi ca asociații și fundații sau ca titulare de mărci, ca în prezent, încalcă în mod alarmant și în cel mai bizar mod prevederile legale”, motivează procurorii. Aceștia mai spun că astfel de infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă. Parchetul a dat ca exemplu și sentința penală din aprilie 2012 dispusă în cazul fondatorului unui barou paralel asemănător, Pompiliu Bota, care a fost condamnat la șase luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de exercitare fără drept a profesiei de avocat. Sesizarea legată de panourile publicitare de la spațiul din Republicii, nr. 27 va fi trimisă spre cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, unde se mai află în lucru un alt dosar de înșelăciune, în care sunt anchetați Vasile Botomei și magistratul Sorin Vasile Curpăn – Judecătoria Bacău.
Gigi Candet, decanul Baroului Bacău: “Nu pot spera decât că instanțele își vor face treaba și că aceste activități de avocatură clandestină se vor prăbuși. Mai sunt două plângeri făcute, una la Poliție, una la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, de înșelăciune. Se strânge lațul”.
Vasile Botomei: “Astea sunt prostii! Este o prestație jalnică din partea unui procuror susținut de prim-procuror. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău a constatat că folosesc legal denumirea de barou și că îmi desfășor legal activitatea de avocat. Au mai fost plângeri din partea Baroului Bacău și au fost respinse.”

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO