» » Curtea de Conturi a gasit un car de nereguli la Consiliul Judetean


control-curtea-de-conturi-cj-bacau

Litigiu pe masa Curtii de Apel
In urma unui control efectuat in prima parte a anului, Curtea de Conturi a descoperit mai multe „nelegalitati” in ceea ce priveste gestionarea fondurilor publice de catre Consiliul Judetean (CJ) Bacau. Lucratorii Curtii au ridicat obiectii serioase fata de modul in care s-au calculat indemnizatiile de concediu de odihna, precum si primele de vacanta pentru personalul de specialitate din cadrul CJ. Peste 40.000 de lei, se arata in documentele de control, ar fi fost utilizate nelegal, suma la care se adauga alte 13.000 lei constând in plata nelegala a indemnizatiilor de conducere pentru personalul numit pe postul de director, fara a se incheia contract de management.
Reprezentantii CJ sustin ca au contestat decizia Curtii de Conturi la Curtea de Apel Bacau, litigiul fiind pe rol. Angela Bogea, sefa Resurselor Umane din cadrul CJ, a declarat ca modul de calcul al indemnizatiilor si primelor a fost stabilit impreuna cu Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP).
CJ Bacau ar fi utilizat, in mod nelegal, peste 50.000 lei, arata un raport de control al Curtii de Conturi. Suma reprezinta indemnizatii de concediu si prime de vacanta pe care institutia le-ar fi acordat fara baza legala. Conform constatarilor Comisiei de control, valoarea estimata a creditelor bugetare utilizate nelegal, in cazul indemnizatiilor si primelor, se ridica la peste 41.000 lei.
“Entitatea a platit functionarilor publici prima de vacanta in cuantum mai mare decât cel legal cuvenit, respectiv peste nivelul aferent lunii decembrie 2009, fiind luate in calcul in mod nejustificat si alte elemente incluse in salariul de baza”, precizeaza raportul Curtii.
Documentul evidentiaza nereguli si in ceea ce priveste stabilirea si plata indemnizatiilor de conducere pentru personalul numit pe postul de director, fara a se incheia contracte de management.
“Valoarea creditului bugetar utilizat nelegal de unitatea verificata a fost estimata la suma de 12.929,07 lei”, au stabilit lucratorii Curtii de Conturi.
Comisia de control a dispus recuperarea platilor nelegale, cerând ordonatorului de credite sa dispuna masuri concrete in vederea “reintregirii creditelor bugetare utilizate nelegal”.
Sporuri de vechime acordate nelegal
Potrivit Curtii de Conturi, nereguli au fost descoperite si la plata indemnizatiilor de concediu pentru salariatii Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Bacau, care indeplinesc prin cumul mai multe functii. Valoarea creditului utilizat nelegal, in acest caz, a fost estimat de Comisia de control la aproape 17.000 lei. O suma la fel de mare a fost evidentiata de lucratorii Curtii in cazul platilor nelegale a sumelor de pensionare pentru salariatii aceluiasi centru. Nu in ultimul rând, Curtea de Conturi a descoperit ca angajatii incadrati in centrul amintit anterior ar fi primit, in mod nelegal, sporuri de vechime in munca, pentru alte functii decât cea de baza. Cuantumul creditelor bugetare utilizate nelegal, in opinia Curtii, se cifreaza – in acest caz – la peste 36.000 lei.
Au facut contestatie
Sumele descoperite ca fiind nelegal cheltuite de CJ au fost contestate de institutia administrativa. Oficialii acesteia sustin ca in spatele fiecarei cheltuieli au stat argumente solide. La mijlocul lunii mai, printr-o Incheiere, Curtea de Conturi a decis sa respinga contestatia formulata de CJ, institutia alegând sa deschida o actiune in instanta.
“Pâna la decizia irevocabila a instantei, sunt deocamdata niste plati pe care Curtea de Conturi le considera ca fiind nereguli. La cea mai mare parte din asa-zisele nereguli semnalate de Curte am avut argumente clare, pe lege. Instanta va fi cea care va stabili cine are dreptate”, a declarat pentru cotidianul Desteptarea Ciprian Huiban, jurist in cadrul Directiei Juridice a CJ.
Angela Bogea, sefa Directiei Resurse Umane din CJ:
“A fost o lucratura. A incercat Curtea de Conturi sa descopere marea cu sarea.”
Conducerea Directiei Resurse Umane afirma ca platile facute de CJ au fost agreate cu DGFP Bacau. Angela Bogea a declarat pentru Desteptarea ca actiunea Curtii ar fi fost o “lucratura”, sefa Resurselor Umane fiind una dintre persoanele vizate de control.
“La mine e o situatie mai speciala. Au vrut sa ma aranjeze cu Curtea de Conturi. Am impresia ca a fost oleaca de lucratura cu acest control. Curtea de Conturi considera ca sporul de vechime nu trebuia calculat in cuantumul primei de vacanta. Exista legislatie care spune foarte clar, inca din 2010, ca sporul de vechime se include in salariu, iar prima de vacanta are valoarea unui salariu de baza. Consider ca a fost o incercare a Curtii de a descoperi marea cu sarea. Probabil sunt si premiati pentru aceste descoperiri. Cei de la DGFP ne-au spu ca e in regula sa facem acele plati, cei de la Curte au spus ca nu”, a afirmat Bogea.
Potrivit ei, salariul mediu in CJ Bacau are o valoare situata intre 800 si 900 de lei.
Lucian Bogdanel

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO