» » Fiscul le-a dat bani inapoi: Unii detinatorii de masini si-au recuperat o parte din taxa de poluare




Aproape 200 de detinatori de masini au primit de la Fisc o parte din banii platiti pe taxa auto. Asta dupa ce, la inceputul anului, au aparut noi prevederi prin care taxa de poluare a fost redusa cu aproape 25 la suta, iar cei care au platit aceasta taxa in anii trecuti pot solicita restituirea diferentei.

Sute de bacauani au solicitat Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau restituirea a o parte din taxa auto platita in anii trecuti. Asta dupa ce, la inceputul anului, a aparut o Ordonanta de urgenta care prevedea ca exista posibilitatea ca intre vechea taxa auto si cea care trebuie platita sa apara diferente, iar in acest caz cei care au achitat deja aceasta suma sa se inscrie intre contribuabilii care primesc banii inapoi. Aproape 200 de proprietari de autovehicule si-au recuperat o parte din sume. "Pâna acum s-au depus 977 de cereri, pentru care s-a cerut de recuperat in total suma de 1.024.387 de lei. Numai 178 de solicitanti au primit insa raspuns favorabil, pentru ca restul nu s-au incadrat in noile norme. Cei care au primit banii inapoi sunt in general detinatori de masini inmatriculate in 2011, dar si de autoutilitare de transport", a explicat Adrian Anghel, purtator de cuvânt la DGFP Bacau.

Inca se mai primesc cereri

Din acest an, taxa de poluare s-a redus cu pâna la 25 la suta, de aceea cei care au platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferentei, in cazul in care suma este mai mare decât cea rezultata din aplicarea acestei noii legi. Cererile de restituire, însotite de documentele necesare, sunt solutionate de catre organele fiscale, in termen de 45 zile. Plata sumelor reprezentând diferenta de taxa platita se face de catre Directia Finantelor Publice in contul bancar indicat de catre solicitant. Demersul pentru recuperarea banilor, in cazul celor care considera ca au fost prejudiciati, incepe cu o solicitare de restituire care se depune la organul fiscal, iar daca aceasta este respinsa, poate fi atacata cu o contestatie. Daca nici in acest caz raspunsul nu este multumitor, se poate intenta un proces civil. Taxa auto a fost instituita de la integrarea României in Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2007. De-a lungul timpului a avut mai multe denumiri, respectiv taxa de prima inmatriculare ori taxa de poluare. In 2008 aceasta taxa aproape s-a triplat, tocmai pentru a stopa importul de masini vechi din Occident. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la finele anului 2010, când pentru masinile vechi si poluante a depasit 30.000 euro. De pe 13 ianuarie 2012 s-a revenit la denumirea de taxa de poluare, dar in alte conditii. Cereri de restituire inca se mai primesc la Directia Finantelor Publice Bacau. Cei care vor sa afle daca mai au de primit bani isi pot calcula singuri noua taxa de pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu.
Roxana Neagu

Persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de mai multe documente, in original sau in copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare / taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala / ordinul de plata si extrasul de cont), copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

Conform normelor de aplicare, proprietarii de masini care considera ca taxa auto platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultata din noul sistem de calcul pot cere statului restituirea diferentei. Procedura se afla insa sub influenta Codului de Procedura Fiscala, care stabileste ca suma de restituit va fi redusa prin compensare cu eventuale datorii fiscale neachitate de acestia.

http://www.desteptarea.ro/fiscul-le-a-dat-bani-inapoi-unii-detinatorii-de-masini-si-au-recuperat-o-parte-din-taxa-de-poluare.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO