» » Alerta in judet din cauza caniculei

Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a dispus instituirea serviciului de permanenta la toate comitetele locale de urgenta în vederea gestionarii eficiente a situatiilor de urgenta care pot aparea si interventiei în timp util pentru limitarea efectelor caniculei asupra populatiei. Masura este urmarea avertizarii meteorologice emise de Administratia Nationala de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova Institutul de Meteorologie – Bacau, potrivit careia, în intervalul 19 – 22 iunie 2012, judetul Bacau va fi afectat de canicula, temperaturile maxime asteptate fiind de 35-36 grade Celsius, pe alocuri, peste aceste valori, presedintele În aceasta perioada este recomandat a se limita deplasarile lungi, mai ales în cursul dupa-amiezelor. Pentru persoanele vulnerabile expuse caniculei vor fi deschise bisericile, cabinetele medicale si spatii ale societatilor comerciale care au în dotare aparate de aer conditionat, în vederea protejarii si acordarii masurilor de prim-ajutor care se impun. În situatii de necesitate, cetatenii pot apela la serviciul de urgenta 112 pentru ca un echipaj al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa intervina in cel mai scurt timp.
ISU Bacau distribuie apa

Bacauanii vor avea la dispozitie mai multe puncte in care se vor putea adaposti in caz de necesitate. Astfel, vor fi stabilite puncte de prim ajutor in spitale, dispensare, cabinete medicale, primarii, gari, autogari, piete, teatre, lacasuri de cult, farmacii. Punctele de prim ajutor vor fi evidentiate prin sigle sau semnale colorate. Pe timp de canicula, bisericile vor fi deschise in intervalul orar 11.00 – 18.00, pentru toti cetatenii. “Pe toata perioada caniculara din acest an, ISU Bacau va monitoriza zilnic numarul de solicitari datorate caniculei, decesele provocate de canicula, cazuri rezolvate in punctele de prim ajutor si cazuri prezentate in serviciul de garda din spitale cu patologie asociata caniculei. ISU Bacau va asigura transportul de apa menajera si potabila, fara a afecta misiunile inspectoratului. Se va organiza si executa, prin personalul serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, controlul respectarii masurilor de aparare impotriva incendiilor la gospodariile oamenilor, precum si la lacasurile de cult. Pompierii vor organiza patrule mobile in zona competenta in vederea scurtarii timpului de raspuns in cazul producerii unor situatii de urgenta”, a declarat lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau.

Puncte de prim ajutor valabile 3 luni

Punctele de prim ajutor vor functiona in perioada iunie – august 2012. Pentru municipiul Bacau, acestea au fost stabilite la Serviciul Public de Asistenta Sociala Bacau – strada Stefan cel Mare nr. 17 A, Biserica Ortodoxa “Sf. Neculai” – B-dul Unirii nr. 4, Cinematograful “Central” – strada Nicolae Balcescu nr.12, Casa de Asigurari de Sanatate Bacau – strada Marasesti nr. 13, Biserica Ortodoxa “Sf. Dumitru” – strada Narciselor nr.2, Primaria municipiului Bacau, Serviciul Public de Evidenta a Persoanelor – strada Henri Coanda nr. 2.
Bacauanii din municipiul Moinesti gasesc un pahar cu apa si aer conditionat la sediul Primariei municipiului Moinesti – strada Tudor Vladimirescu nr.14 si la Serviciul Public de Asistenta Sociala – Lucacesti. Onestenii se pot adresa la Primaria Onesti, Directia Sociala, Piata agroalimentara, Catedrala Ortodoxa si Muzeul de Istorie. In orasul Comanesti, patru farmacii vor acorda apa celor care vor dori sa se racoreasca pret de citeva minute. Este vorba despre Farmacia “Unicol Farm”, Farmacia “Vasiliada”, Farmacia “Iris Farm”, Farmacia “Ene Farm”.

Canicula face victime si la Onesti

O femeie din Onesti, in virsta de 55 – 60 de ani, a lesinat, zilele trecute, pe strada, in zona Belvedere, din cauza vremii caniculare. Citiva trecatori au sarit sa o ajute, iar unul dintre ei a sunat la 112, insa apelul sau a fost zadarnic. Cel care a sunat la 112 a povestit ca, dupa ce operatoarea a solicitat o gramada de date, despre cel care a sunat si despre femeia care a lesinat, a fost facuta legatura cu statia de ambulanta de la Onesti, care, dupa ce a cerut la fel de multe date ca si centrala, a comunicat ca nu exista nici o salvare disponibila. Victima a inceput sa-si mai revina, intr-un tirziu, si a fost dusa acasa de doua femei care sarisera in ajutorul ei, iar ambulanta nu a mai fost necesara in acel moment. Vremea foarte calduroasa din ultimele zile a mai facut si alte victime la Onesti, iar medicii recomanda ca bolnavii si batrinii sa evite canicula si sa nu se deplaseze in perioada amiezii.

(Stefan POPA, R.IONESCU, George MARTIN)

De la o simpla avertizare la amenitare in toata regula: cod galben de canicula

Atentie la canicula: avertizarea cu privire la inregistrarea unor temperaturi foarte mari, in aceste zile, a fost ridicata la rang de “cod galben”. Incepind de miercuri, 20 iunie, pina vineri, 22 iunie, judetul Bacau se afla sub incidenta codului galben de canicula. Potrivit meteorologilor, cu precadere dupa-amiezile, temperaturile pot depasi 35 – 36 grade Celsius, pentru ca vineri, 22 iunie, acestea sa atinga chiar si 37 de grade Celsius. Din cauza aceasta, va creste disconfortul termic, indicele de temperatura-umezeala, depasind pragul critic de 80. Pentru simbata, 23 iunie, se anunta instabilitate atmosferica in majoritatea zonelor din tara. (M.R.)

Masuri specifice pentru angajatori pe vreme de canicula

Avind in vedere avertizarile meteorologice, autoritatile sanitare au emis, la rindul lor, citeva masuri care trebuie luate in acest context, de catre agentii economici pentru salariati. “Angajatorii au datoria, in aceasta perioada, sa respecte masurile prevazute de reglementarile legale in vigoare care se aplica protectiei persoanelor incadrate in munca in perioadele in care, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, se inregistreaza temperaturi extreme”, a comunicat Directia de Sanatate Publica Bacau. Astfel, in situatia in care se ating sau se depasesc temperaturi de 37 grade Celsius sau in cazul in care, corelate cu conditii de umiditate mare, ele pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure conditiile de microclimat la locul d emunca in limitele prevazute in normele generale de protectia muncii. Salariatii trebuie sa aiba in permanenta acces la surse de apa potabila si, in cazul in care activeaza in domenii de activitate ce necesita lucrul in aer liber, sa fie echipati corespunzator si sa evite expunerea indelungata la soare. (M. R.)

ZIARUL DE BACAU

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO