» » Chimcomplex: Proiect “curat” pentru a doua centrala energetica

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau a anunţat public luarea deciziei etapei de incadrare a proiectului “Instalatia de cogenerare 2″, depus de societea Chimcomplex Borzesti. Agentia spune ca nu este necesară evaluarea impactului asupra mediului, iar proiectul nu necesită evaluare adecvată. Proiectul este in curs de aplicare, cofinantat prin Programul Operational Sectorial “Cresterea competitivitatii economice”, pentru construirea unei noi centrale de cogenerare de energie electrica si termica. Aceasta va avea o capacitate de productie tot de 7,4 MWh, ca prima centrala pusa in functiune in combinat in anul 2008.
Chimcomplex este cel mai mare consumator de energie electrica din Moldova, dupa combinatul siderurgic din Galati. Eficientizarea in acest domeniu este, deci, un obiectiv major. Ponderea energiei electrice in costul produsului soda caustica este de 52%. Iata de ce este atit de importanta energia mai ieftina.
Pentru prima instalatie de cogenerare, combinatul a primit, in noiembrie 2010, Premiul pentru “Cea mai mare investitie, cu cele mai mari economii de energie”, acordat la “Gala Decernarii premiilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru Excelenta in Eficienta Energetica.
Realizarea centralei de cogenerare, pe baza unor tehnologii de virf, comparabile cu cele utilizate in Uniunea Europeana, reduce pretul de achizitie la energie cu circa 40% fata de pretul energiei achizitionate de pe piata.
Instalatia de Cogenerare utilizeaza ca materie prima gazele naturale, avind posibilitatea alimentarii cu surplusul de hidrogen obtinut in instalatia proprie de electroliza a clorurii de sodiu, cu efect in eficientizarea globala a celor doua instalatii.
Primul proiect a beneficiat de fonduri UE-BERD. Dupa un an si jumatate de exploatare, reprezentantii BERD au efectuat o analiza a incadrarii instalatiei de cogenerare in parametrii de proiect, in urma careia s-a demonstrat inca o data ca acest proiect a fost un succes si ca s-a incadrat in conceptul „cogenerare de eficienta inalta”.
Proiectul de Cogenerare de la Borzesti era unicat pe plan mondial si se baza pe ideea originala a echipei de specialisti din combinat de a combina eficient o turbina de gaz cu un cazan de abur cu ardere suplimentara cu hidrogen.
De peste 50 de ani, clor din sare la Borzesti
Combinatul din Borzesti functioneaza din anul 1959. In instalatiile sale de electroliza se amesteca sare cu energie electrica. Rezulta circa 20 de produse, dintre care pentru 12 este producator unic in Romania, iar pentru o parte chiar din regiune. Fabrica are o traditie in prelucrarea sarii. Ulterior a mai luat si ceva piatra de calcar, iar din sare, piatra, energie electrica si gaz metan realizeaza toate produsele. Actuala instalatie de electroliza, Soda M, a fost construita in 1996. Ea a preluat sarcina de a prelucra sarea, dupa ce in 1990 existau patru fabrici de electroliza. Numai pe platforma Chimcomplex, se consuma, atunci, mai multa energie electrica decit se consuma, astazi, in tot judetul Bacau: 210 Mwh era puterea absorbita. Astazi se mai consuma 43 Mwh. Soda M a fost realizata prin cea mai mare investitie din industria chimica romaneasca a anului 1996, peste 100 de milioane de dolari. Are o tehnologie moderna, folosind o membrana schimbatoare de ioni, care la momentul aplicarii nu se regasea in nici o tara din Europa Centrala si de Est. Astazi, circa 40% din fabriclile de electroliza din Europa sint bazate pe aceasta tehnologie.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO