» » » Laurentiu Neghina si primarul Eugen Antica, condamnati la inchisoare cu suspendare


Primarul din Prajesti a fost condamnat, la fel ca si Laurentiu Neghina, candidatul UNPR la Primaria Onesti, la opt luni de inchisoare cu suspendare pentru cumparare de influenta - celor doi li se interzice dreptul de a mai alege sau de a fi alesi - procesul face parte din dosarul bacalaureatului de la Podu Turcului, iar decizia nu este inca definitiva si irevocabila
Stefan POPA, George MARTIN
Primarul Eugen Antica din comuna Prajesti este la un pas sa isi piarda mandatul inainte de termen si sa fie pus in ipostaza de a nu mai putea candida pentru altul. Alaturi de el este si candidatul UNPR la Primaria Onesti, omul de afaceri Laurentiu Neghina. Instanta bacauana a emis sentintele pentru cei doi, alaturi de alte 38 de persoane, toate implicate in scandalul bacalaureatului de la Podu Turcului, de acum doi ani.
Primarul Eugen Antica, la fel ca si candidatul UNPR au vrut sa isi completeze studiile cu diploma de bacalaureat. S-au inscris la examen la Grupul Scolar “Alexandru Vlahuta” din Podu Turcului, numai ca in loc de note de trecere s-au trezit incercuiti de mascati si cercetati de DNA, iar conducerea liceului arestata. Instanta bacauana a decis sa ii condamne pe cei doi la opt luni de inchisoare cu suspendare pentru savirsirea infractunii de cumparare de influenta.
Instanta a mai decis sa li se interzica celor doi, precum si restul persoanelor cercetate in acest dosar drepul a a alege si de a fi alesi. Cu alte cuvinte, din momentul in care hotarirea devine definitiva si irevocabila primarul Antica ar trebui sa paraseasca Primaria Prajesti fara a mai avea dreptul sa candideze la alegerile din acest an.
Deocamdata insa intreg lotul Podu Turcului are dreptul la recurs, deoarece verdictul dat de instanta nu este definitiv si irevocabil si poate fi contestat. “Eu am incredere in justitie. Voi face recurs. Cit priveste candidatura mea, vreau sa candidez la alegerile din acest an, pentru al treilea mandat. Deocamdata nu dezvalui partidul”, a declarat primarul Eugen Antica.
Procesul cu cei mai multi inculpati
Dosarul Podu Turcului este procesul cu cei mai multi inculpati ajunsi la bara la Tribunalul Bacau. Nu mai putin de 40 de persoane, profesori, candidati la bacalaureat, conducere de liceu au ajuns in fata instantei acuzati fie ca au incercat sa cumpere influenta, adica sa dea spaga pentru promovarea examenelor, fie pentru luare de mita, adica incasarea spagii. In timpul examenelor de bacalaureat de acum doi ani, la Grupul Scolar “Alexandru Vlahuta” din Podu Turcului s-a incercat fraudarea examenelor si pe fir au intrat procurorii DNA cu mascatii.
Conform rechizitoriului, inculpatii au planuit si organizat fraudarea examenului de bacalaureat, de la asigurarea rezolvarii variantei de subiect extrase pentru proba scrisa la limba si literatura romana, multiplicarea rezolvarii si distribuirea acestora in salile de examen, chiar in timpul desfasurarii acestei probe, pina la stringerea banilor de la candidati.
Sumele vehiculate de anchetatori au fost de regula de 2.000 lei sau echivalentul in euro ori alte foloase materiale (sume de bani neprecizate si produse alimentare), direct sau indirect, pentru a interveni la membrii comisiei de bacalaureat care sa asigure promovarea frauduloasa a probelor scrise de catre candidati.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor totale de 27.750 lei, 3.375 euro si 124 dolari SUA apartinind inculpatilor. Intreg scandalul a pornit de la un elev care s-a autodenuntat ca a dat 2.000 de lei mita pentru promovarea. Fireste, cei implicati si-au declarat in fata instantei nevinovatia.
“E o facatura”, spune Laurentiu Neghina
Pentru Laurentiu Neghina, candidatul UNPR la functia de primar al Onestiului, condamnarea la 8 luni de inchisoare, cu supendare, in dosarul spagilor pentru bacalaureat, ar putea sa-i anuleze dreptul la a mai candida, daca decizia ramine definitiva. Insa el ne-a declarat ca va contesta sentinta instantei. “E o decizie abuziva, e o facatura – ne-a spus Neghina. Voi face recurs. Atit timp cit sentinta nu e definitiva, nu ma afecteaza cu nimic”.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO