» » O sedinta furtunoasa: Consiliul Judetean, asediat de primarii PDL

Sedinta CJ, de ieri, a fost una furtunoasa. Cauza a fost hotarârea privind repartizarea bugetului pe comune si orase. Primarii PDL, care au primit sume derizorii, au facut scandal, iar consilierii PDL i-au chemat la sedinta, ca sa protesteze impreuna. Ieri, in loc de o strategie, circulau prin sala vreo trei. Pâna la urma, PDL a parasit sedinta, iar USL a batut din palme: a aprobat hotarârea fara nicio modificare. 

Prima sedinta din acest an a CJ Bacau a fost una iesita din tipare. Primarii democrat-liberali, insotiti de consilierii locali si de cetateni ai comunelor pe care le administreaza, au asediat Palatul Administrativ cu o ora inainte de sedinta. Aproape 200 de persoane au ocupat holul de la etaj. Venisera sa protesteze impotriva modului in care CJ Bacau a impartit bugetul pe 2012. Au intrat in sala doar edilii. Constantin Scripat, prefectul judetului, a cerut permisiunea de a pleda pentru comunele carora le-au fost repartizate sume derizorii: "Din fasa s-au iscat multe nemultumiri motivat de felul in care s-a facut repartitia. Vreau sa va vorbesc in numele a opt primari si a comunelor care au primit cele mai mici sume, mai exact 300 de milioane de lei vechi." E vorba Berzunti, Bogdanesti, Buhoci, Casin, Podu Turcului, Sascut, Saucesti si Beresti Bistrita. "Acesti opt primari reprezinta o populatie de 40.000 de locuitori, in totalitate din zona rurala", a mai afirmat prefectul. Dar in sala nu erau doar 8 primari, ci vreo 20. Intre acestia, edilii din Ardeoani, Gura Vaii, Nicolae Balcescu, Zemes, Prajesti, Gârleni, Magura. 

„Se mai poate face ceva”

Supararea edililor e provocata de faptul ca unii au primit 30.000 de lei, iar altii de 20 de ori mai mult, mai exact, peste 600.000. Majoritatea unitatilor administrativ-teritoriale carora li s-au repartizat sume extrem de mici sunt conduse de primari ai PDL si UNPR, dar exista si exceptii. Unii au fost independenti, altii sunt inca membri ai PNL sau PSD, dar au purtat negocieri cu dusmanul. Usa partidelor tradate s-a inchis pentru ei, la fel usa presedintelui Dragos Benea, a afirmat Constantin Scripat. "Sunt anumite zone total defavorizate, ca Podu Turcului, Berzunti, Buhoci, a insistat prefectul. Vin si apelez la bunavointa dumneavoastra. As dori sa va influentez, sa meditati, sa va gânditi bine. Acesta este un an electoral, dar trebuie sa ne gândim ca si cele 8 comune trebuie sa functioneze." Pentru cele 8 comune s-au alocat 2,7 miliarde, nici jumatate din suma maxima alocata unei singure comune PSD. "Se mai poate face ceva, daca acceptati si daca tineti la toate comunele si nici nu ma indoiesc ca-i altfel", a spus Constantin Scripat. Prefectul a afirmat ca "disproportia este prea mare" si anuntat ca daca hotarârea va trece totusi "vom analiza legalitatea si o vom ataca in contencios, daca vom gasi fisuri." Dragos Benea a criticat pozitia prefectului, considerând-o ilegitima si incorecta: "Atunci când au fost inundatii in judetul Bacau, nu l-am vazut sa se dea de ceasul mortii când au venit bani de la Guvern doar pentru anumite comune. Nu pentru toate comunele care au suferit." In 2010, doar doua comune din sase calamitate au primit bani pentru refacere, a insistat Dragos Benea. El s-a referit si la deficitul bugetar, acuzând ca pentru foarte multe primarii "cheltuielile nejustificate au devenit sport national", la fel indisciplina financiara. Dragos Benea a tinut sa le aminteasca consilierilor PDL ca bugetul alocat CJ Bacau de catre Guvern este mai mic cu 25 la suta in 2012 fata de 2011, la fel in 2011 fata de 2010. 

Condamnati la saracie

Tensiunea a atins punctul maxim când s-a ajuns la proiectul privind repartizarea sumelor pe comune. "Eu nu am regasit in aceste criterii de alocare niciun pic de ratiune, a declarat Silviu Bondor, consilier judetean PDL. Constat ca acea cutie a Pandorei ramâne deschisa in continuare si mereu cautam sa dam vina una pe altii. Nu pot sa inteleg de ce un oras ca Darmanesti, unde sunt 14.000 de locuitori, primeste 6 miliarde, ceea ce inseamna 428.000 de lei pe locuitor, in timp ce Tg. Ocna, care intâmplator si temporar are alta culoare, se duce la 3,5 miliarde, respectiv, 290 pe cetaten." La comune, discrepanta e si mai mare, a acuzat Silviu Bondor. Când a venit rândul primarilor, unii si-au iesit din fire, altii doar s-au plâns ca li s-au repartizat sume in bataie de joc. "In 2011, comuna Odobesti a primit 2,35 miliarde de la CJ, 6 prin HG 576 si un miliard de la Guvern, iar in 2012, 2 miliarde de la CJ. Secuieni, care este o comuna mai mica, a primit 12,7 miliarde de lei vechi", a acuzat Ionel Galatanu, primarul comunei Odobesti. Anul acesta are un proiect pe Masura 322 si are nevoie de finantare. Din pacate, a primit de zece ori mai putin decât avea nevoie. Neculai Talaba, edilul din Urechesti, a afirmat ca "cine are bani poate crea performanta, cine nu, nu." El a acuzat ca localitatile fara economie "sunt condamnate la subdezvoltare" tocmai prin decizia CJ Bacau de a aloca banii pe criterii politice. 

De la avertismente la acatiste!

Cea mai vocala a fost Gabriela Iacobescu, primarita din Podu Turcului, care a vrut sa stie daca Dragos Benea o persecuta din cauza ca e femeie. Ea i-a amintit presedintelui ca a câstigat alegerile ca independent, dupa care a intrat in PSD. A cerut bani si de la Dragos Benea, si de la Viorel Hrebenciuc, dar n-a primit. Asadar, a plecat la UNPR caci "dragoste cu sila nu se poate." Gabriela Iacobescu l-a avertizat pe Dragos Benea ca nu se va opri aici, iar Eugen Antica, primarul din Prajesti, i-a promis ca va plati acatiste. Alt avertisment a vizat campania electorala: primarii sustin ca hotarârea de a repartiza banii pe criterii politice se va intoarce impotriva USL, la alegerile din iunie 2012. Silviu Bondor a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, amenintând ca alesii PDL vor parasi sedinta. Dragos Benea a suspus la vot propunerea, care, evident, nu a trecut, apoi hotarârea, care a fost aprobata de majoritatea USL. Consilierii democrat-liberali, impreuna cu primarii si sustinatorii lor, au parasit sedinta dupa aproape doua ore de dezbateri. Dintr-o data, sala s-a golit, iar atmosfera s-a linistit. Consilierii ramasi au continuat sedinta. In timp ce primarii si consilierii "portocalii" isi faceau planuri de bataie pe hol, USL a votat pe banda rulanta celelalte 20 de proiecte, ceea ce a durat cam 20 de minute. 
Silvia Patrascanu

Cele 8 primarii „portocalii” au primit in total 270.000 lei. Ele deservesc peste 40.000 de locuitori. Itesti, cea mai mica comuna din judet (1.600 de locuitori), a primit din partea CJ 450.000 lei. 
http://www.desteptarea.ro/o-sedinta-furtunoasa-consiliul-judetean-asediat-de-primarii-pdl.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO