» » » Proteste la Onesti, pentru supraimpozitarea imobilelor de pe platforma petrochimica


Proteste la Onesti, pentru supraimpozitarea imobilelor de pe platforma petrochimicaLiderii sindicali de la 4 unitati industriale din Onesti, Rafo, Chimcomplex, Carom si Sucursala Electrocentrale (SE) Borzesti, precum si un consilier local au semnat documente de protest fata de cresterea taxelor si impozitelor pe cladirile si terenurile de pe platforma petrochimica a orasului, masura promovata de primarul Emil Lemnaru, printr-un proiect propus Consiliului local, care a fost adoptat la ultima sedinta. Fiind situate departe de centrul orasului, imobilele din zona industriala erau trecute in zona B de impozitare, dar societatile de pe platforma au cerut zona C, pentru a plati taxe si impozite mai mici, sens in care au apelat la justitie, dupa ce demersurile lor fata de municipalitatea onesteana au esuat, iar Curtea de Apel Bucuresti le-a dat dreptate si, printr-o decizie recenta, a suspendat hotarirea Consiliului local referitoarea la stabilirea zonarii. Primarul Lemnaru, netinind cont de spiritul deciziei judecatoresti, a trecut platforma nu in C, asa cum s-a cerut, si nici in B, asa cum era pina acum, ci in A, pentru a percepe taxe si impozite maxime, similare cu cele din centrul orasului, fapt ce a stirnit nemultumiri in rindul societatilor de pe platforma.
Dupa dublarea taxelor si impozitelor, inca o majorare cu 43 %
Patru lideri de sindicat, Ion Marian (Rafo), Florin Zaharia (Chimcomplex), Marian Petre (Carom) si Nicolae Irimia (SE Borzesti), au semnat un Memoriu adresat Consiliului local, in care au precizat ca, de fapt, pina in 2004, toata platforma era trecuta in zona D, iar in 2005, printr-o hotarire a Consiliului local, s-a trecut direct la zona B, trecindu-se peste C, “fapt ce a condus la dublarea taxei”, dupa cum se arata in document. “Iar prin hotarirea Consiliului adoptata in septembrie 2011, de a incadra zona industriala la nivelul categoriei A, se majoreaza taxa cu 43 % – se mai arata in memoriul liderilor de sindicat. La nivel national, toate unitatile din sectorul prelucrare titei, petrochimie si energetic care au diverse suprafete de teren sint incadrate la categoriile D si C”. Presedintii celor 4 organizatii sindicale au specificat faptul ca, dupa decembrie 1989, societatile de pe platforma au ajuns la un pas de faliment, fiind cu greu salvate de investitori si conducerile respectivelor unitati, “si au inceput un drum lung si anevoios”, pentru pastrarea in functiune a societatilor si a locurilor de munca pentru salariati, sens in care inca se fac eforturi. “Prin hotaririle adoptate de Consiliul Local Onesti, incepind din anul 2004, se doreste anularea acestor bune intentii, blocarea relansarii economice, sporirea numarului de someri si reducerea veniturilor salariale”, afirma liderii sindicali Ion Marian, Florin Zaharia, Marian Petre si Nicolae Irimia. Ei mai spun ca primarul a decis trecerea platformei in zona A chiar impotriva deciziei judecatoresti, “parca sfidind justitia, investitorii, administratorii si salariatii”, fapt ce denota “reaua credinta a Consiliului local fata de interesele comunitatii”. Prin Memoriul adresat municipalitatii onestene, liderii de sindicat au facut “solicitarea imperativa” de a trece platforma in zonele C si D, asa cum se intimpla in toate orasele din Romania.
Consilierul Gelu Panfil protesteaza impreuna cu cetatenii din Onesti
Supraimpozitarea imobilelor de pe platforma a atras critici si din partea consilierului PNL Gelu Nicolcea, dar si din partea avocatului Gelu Panfil, care a semnat un “Protest pentru Onesti”, document in care arata ca, prin hotarirea promovata de primarul Lemnaru, “platforma petrochimica a fost condamnata la faliment”. Panfil a evidentiat si faptul ca “masura luata este cu atit mai grava, cu cit toate cele trei societati, care hranesc mii de familii din Onesti, se afla intr-o situatie financiara critica, cauzata de prelungita criza in care se afla economia tarii si a lumii”. Cele mai daunatoare efecte sint pentru Carom, sucursala a SC Energy Bio Chemicals SA, care are suprafete mari de terenuri, pentru care noua taxa ajunge la circa 325.000 de euro. “In loc sa vina in sprijinul acestor societati si sa contribuie la salvarea lor, primarul a considerat ca poate sa le impinga si mai mult in groapa falimentului, asa cum in mod constant a facut-o in cei 18 ani de cind este la conducerea orasului – se precizeaza in protestul semnat de avocatul Panfil, document pe care se mai afla si semnatura liderului sindical de la Carom. Avind un conflict deschis cu conducerea Sucursalei Carom SA (SC Energy Bio Chemicals SA), primarul a pus inca o data pe primul plan orgoliul si interesul personal, uitind, din pacate, de cele 600 de familii pe care aceasta societate le hraneste”. Cunoscut pentru taxele mari pe care le-a impus onestenilor de-a lungul anilor, primarul Lemnaru, impreuna cu administratia PSD, este criticat si pentru “lipsa de viziune si strategie in ceea ce priveste dezvoltarea orasului”, pentru “lipsa de interes” in privinta locurilor de munca si pentru multe alte aspecte. “Prin initierea acestui proiect, primarul Lemnaru ne arata inca o data ca este interesat doar de banii pentru campania electorala din 2012 si nicidecum de soarta celor citeva mii de salariati”, mai scrie Panfil. Interesant este si faptul ca avocatul Panfil ii atrage si pe onesteni sa participe la acest protest, trimitind documentul in cutiile postale ale cetatenilor, urmind ca acestia doar sa-l completeze si sa-l depuna la sediul Radio Kit, de la Hotelul Trotus. Fata de criticile aduse, primarul a motivat ca nu mai putea pastra zona B, pentru ca hotarirea a fost suspendata in instanta, ca a ales zona A pentru ca nevoile orasului sint mari si ca suma de plata nu este prea mare. (George MARTIN)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO