Cei mai conștiincioși sunt proprietarii din mediul urban și mai puțin cei de la țară. Cu trei săptămâni înainte de termenul limită, brokerii de asigurări spun că doar 10% din casele din mediul rural sunt asigurate împotriva calamităților.
Obligativitatea asigurării locuinței ce va intra în vigoare de la 15 iulie nu îi sperie pe băcăuani. La această concluzie au ajuns agenții de asigurări după ce au constatat că doar 20 la sută din proprietarii de locuințe din județ și-au încheiat o poliță de asigurare obligatorie. Chiar dacă prețul acesteia este cuprins între 10 și 20 de euro pe an, în funcție de tipul locuinței, asiguratorii spun că foarte puține persoane au luat în serios noile prevederi.
Cei mai disciplinați, recunosc asiguratorii, sunt proprietarii din zonele urbane în timp ce oamenii care locuiesc în mediul rural nu pun mare preț pe asigurarea casei. „Municipiul Bacău stă cel mai bine la capitolul asigurarea locuinței. Dacă în urmă cu o lună aproape 15 la sută din proprietarii din oraș aveau încheiate polițe obligatorii procentul a crescut la peste 25 la sută în ultima lună", a aspus Cristian Plăgescu, broker de asigurări. La acest procentaj se adaugă și cei 20 la sută de proprietari care aveau deja încheiate polițe de asigurare facultative pentru locuințe.
Statul nu mai dă bani
Dacă în municipiul Bacău peste 40 la sută din locuințe sunt deja asigurate în mediul rural cifrele sunt mult mai mici. „Până acum doar 10 la sută din clienții din mediul rural și-au făcut polițe obligatorii. Nu îi interesează mai deloc aceast aspect. Ei trăiesc în continuare cu ideea că statul trebuie să-i despăgubească în urma unor calamități indiferent dacă aveau sau nu asigurare", a mai spus Plăgescu.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu le transmite însă oamenilor să nu mai aștepte bani de la stat, pentru că aceștia nu vor mai veni.„Suntem singura țară din Europa care oferă sprijin financiar și construiește case celor care rămân fără acoperiș deasupra capulului în urma unor inundații. Acest lucru nu se va mai întâmpla, așa că trebuie să-și încheie poliție de asigurare. Primarii au obligația să-i informeze și apoi să-i și amendeze dacă nu se asigură", a explicat Constantin Scripăț, prefectul Bacăului.
Edilii încearcă să recupereze timpul pierdut pe ultima sută de metri.„Cred că până acum și-au făcut asigurare cam jumătate din ei. Am afișat toate informațiile la panourile din sate ca oamenii să știe ce au de făcut. Nu vrem să aplicăm imediat sancțiuni și cred că vor mai face mulți până la mijlocul lui iulie", ne-a spus Marcelin Șolot, primarul comunei Mărgineni, afectată de inundații de mai multe ori în ultimii ani. În județul Bacău sunt circa 252.000 de locuințe, potrivit recensământului din 2002.
Niciun comentariu: