Incepand de astazi, bacauanii mai au la dispozitie doar o luna pentru a-si asigura locuintele. Dupa data de 15 iulie, Guvernul nu-i va mai despagubi pe locuitorii care devin victimele unor dezastre naturale (n.r. - cutremure, inundatii, alunecari de teren etc). Pretul unei polite obligatorii variaza intre 10 si 20 de euro, in functie de locuinta asigurata. Conducerea Prefecturii a organizat o conferinta de presa la sfarsitul saptamanii trecute, atentionand primariile din judet cu privire la rolul pe care-l au in informarea bacauanilor. Edilii spun ca locuitorii din mediul rural nu se inghesuie sa-si faca asigurari si ca cei mai multi nici nu cunosc intelesul termenului de "asigurare". Dupa termenul limita de 15 iulie, cei prinsi fara asigurare vor suporta amenzi contraventionale cuprinse intre 100 si 500 RON. Amenzile vor fi aplicate de primarii.
Bacauanii fug de asigurarea locuintelor, desi aceasta este obligatorie dupa ce guvernantii au promovat o lege in acest sens. 15 iulie reprezinta data limita pana la care proprietarii isi pot asigura locuintele, in caz contrar urmand a suporta amenzi contraventionale de pana la 500 RON. Asigurarea obligatorie a locuintelor, promovata intens de guvernanti, vizeaza - in principal - eliminarea ajutoarelor de urgenta oferite de Executiv in caz de calamitati (inundatii, alunecari de teren, cutremure). Contra unei polite relativ modice (10 sau 20 de euro, functie de imobilul asigurat), bacauanii isi pot asigura locuintele insa, afirma reprezentantii societatilor de profil, locuitorii judetului privesc mai degraba cu neincredere procedura, desi aceasta este obligatorie. "70 la suta sunt din oras, unde publicul e mai informat si doar 30 la suta sunt din mediul rural. Sunt zone in judet unde nu stim cum a ajuns informatia la cetateni. In general, cei care au avut probleme in trecut cu inundatiile - cum ar fi zona Saucesti - au fost printre primii care au venit sa faca asigurari", a declarat Virgil Ciutescu, director adjunct al unei societati de asigurare din Bacau. El a precizat ca se asteapta la un val de cereri de asigurare in ultima saptamana din termenul legal.
"Am instiintat toate primariile"
Reprezentantii Guvernului in teritoriu spun ca toate primariile din judet au fost instiintate cu privire la obligativitatea implementarii asigurarilor. Subprefectul Gelu Dascalu a declarat ca Prefectura a cerut autoritatilor locale sa informeze populatia din mediul rural asupra consecintelor ce deriva din neasigurarea caselor. "Inca de la inceputul anului am transmis circulare catre toate cele 93 de unitati administrativ-teritoriale vizavi de aceste asigurari obligatorii. Primarul si consiliul local trebuie sa informeze cetatenii cu privire la obligatia de a se face aceste asigurari", a afirmat Dascalu. El a mai spus ca pentru cazurile sociale, fiecare primarie va beneficia de un fond special pus la dispozitie de Guvern, in functie de numarul de asistati social din localitate. "Obligatia de informare cade in sarcina consiliului local si a primarului. Pasivitatea se plateste, de aceea autoritatile trebuie sa se implice alaturi de Prefectura. Suntem singurul stat din UE care, in caz de calamitati, asiguram ajutoare de la Guvern", a opinat subprefectul.
"Nu se reped la asigurari"
Primarii din judet afirma ca locuitorii privesc cu retinere practica asigurarii caselor. Acestia sustin ca proprietarii nu inteleg ce presupune asigurarea si ca nu sunt dispusi sa cheltuiasca bani in aceasta directie. "Oamenii nu vor. Sunt multi care locuiesc in zone in care apa nu ajunge sau in zone in care nu au alunecari de teren si nu vor sa plateasca pentru asigurare. Zic ca n-au nevoie de ea. Ca sa fiu sincer, oamenii nu prea se reped la asigurari. Tot cei mai in varsta se intereseaza ca aud la televizor ca iau amenda daca n-au asigurare.
Restul, umbla dezlegati prin sat", a declarat Constantin Radulescu (PSD), primarul comunei Asau, localitate afectata de inundatiile care au avut loc in ultimii ani.
Primarul comunei Helegiu, Mihaela Badic (PNL) a recunoscut ca locuitorii nu se inghesuie sa-si asigure casele, cei mai multi pretextand ca nu au bani. "Eu mi-am facut datoria de a-i informa pe cetateni. Inclusiv prin preoti si pe la magazinele din comuna. Au inceput sa se asigure, dar destul de timid. Oamenii nu inteleg notiunea de obligatoriu. Pe de alta parte, sa dai 800.000 (n.r. - 80 RON) pe asigurare, cand venitul in familie e de 1 - 2 milioane (n.r. - 100 - 200 RON) e destul de mult. Sincer, nu stau foarte bine la acest capitol", a comentat Badic.
Comunele apropiate Bacaului stau mai bine
Aproape jumatate din casele de pe raza comunei Margineni sunt asigurate, afirma primarul localitatii. Marcelin Solot (PSD) sustine ca locuitorii comunei stau cu frica-n san dupa inundatiile de anul trecut. "Cam jumatate din comuna si-au facut asigurare. Avem afise din informare la primarie si la magazinele importante din comuna. Le-au ramas oamenilor in cap inundatiile de anul trecut. Sunt si mai aproape de Bacau, au internet, sunt mai informati. Cei care n-au reusit sa se asigure duc lipsa de bani", a precizat Solot.
Cum functioneaza asigurarea locuintei?
13 firme de asigurare din tara au constituit, la inceputul anului trecut, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID). PAID a inceput sa emita polite de asigurare a locuintelor in urma cu un an, in iulie 2010. Pretul unei polite este cuprins intre 10 si 20 de euro, in functie de locuinta. Cetatenii care au casa din chirpici vor suporta o polita de 10 euro, in timp ce proprietarii de imobile construite din beton armat, metal sau lemn vor plati o polita de 20 euro. In toata tara exista aproximativ 8,3 milioane de proprietari care trebuie sa-si asigura locuintele. Pentru asistatii social din tara, aproximativ 400.000 de proprietari la nivelul lui iulie 2010, politele de asigurare vor fi suportate de primarii din bugetele locale. Polita de asigurare e incheiata pentru un an, iar proprietarul poate fi despagubit cu 10.000, respectiv 20.000 de euro, in cazul producerii unor calamitati. Despagubirile vor fi platite in 10-15 zile de la transmiterea catre asigurator a dosarului de dauna. Politele pot fi incheiate la oricare dintre cele 13 societati de asigurare din componenta PAID.
Judetul Bacau: Pagube de milioane de euro suportate de Guvern in urma inundatiilor din ultimii 5 ani
In urma inundatiilor care au lovit Bacaul in ultimii 5 ani, Guvernul a suportat pagube de milioane de euro in contul caselor distruse de apele dezlantuite. In comuna Gura Vaii, cabinetul Tariceanu a reconstruitin 2006, contra sumei de aproape 1 milion de euro, 200 de case pe dealul Rotunda. Acestea au fost insa vandalizate de proprietarii romi, astfel incat la aceasta ora sunt de nefolosit. Pentru construirea a 2,8 kilometri de drum de acces catre case, Executivul a alocat alte 600.000 de euro (2,6 milioane RON).
Tot in vara lui 2010, inundatiile au facut prapad in comuna Margineni, precum si in cartierul CFR din municipiul Bacau. Inundatiile din iulie au afectat peste 230 de case. Casele au fost reconsolidate cu bani si materiale de constructii oferite tot de Guvern.
Lucian Bogdanel
Niciun comentariu: