» » Bilete de odihna pentru sindicalisti, abia din iulie

Vacanta amanata pentru bugetari
Vara a venit de aproape o luna, dar Casa Judeteana de Pensii nu a primit nici acum biletele de odihna subventionate. Acestea sunt destinate bugetarilor, prioritate avand cei care fac parte din sindicate mai puternice. Casa de Pensii a inceput sa inregistreze cererile. 

Pentru vara anului 2011 Casa Nationala de Pensii Publice are la dispozitie un numar de 66.000 de bilete de odihna, finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru un sejur de sase zile, la munte ori la mare. Biletele vor fi rezervate exclusiv bugetarilor. Pentru o parte dintre acestia jumatate din costul sejurului va fi acoperit din bugetul asigurarilor sociale de stat. Pana in momentul de fata, insa, nu se stie cate bilete ii vor fi alocate judetului Bacau. "Pentru seriile din iulie, august si inceputul lunii septembrie, deocamdata, nu am primit nicio repartitie, ne-a spus Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. Am inceput sa inregistram cererile si, probabil, pana la sfarsitul acestei luni vom primi si repartitia." La distribuirea biletelor de odihna subventionate, prioritate vor avea, ca si pana acum, sindicatele mai puternice. Conducerea Casei Judetene de Pensii a contactat deja liderii sindicatelor reprezentative. Impreuna au convenit ca in functie de numarul de personal reprezentat de fiecare sindicat sa fie alocat un procent corespunzator din totalul biletelor. Anul trecut, Casei Judetene de Pensii Bacau nu i-a fost repartizat niciun bilet de odihna.
In schimb, in 2009 judetului Bacau i-au fost alocate 2.124 bilete. Sindicatului Liber din Invatamant i-au revenit 47,3 la suta, CNSLR Fratia a avut 28,1 la suta din locurile la odihna subventionate iar Cartel Alfa,16,5 la suta. In 2008, 70 la suta din 1.941 bilete au ajuns la Sindicatul Liber din Invatamant. Astfel, a revenit cate un bilet la opt salariati, pe cand la sindicalistii neafiliati, raportul a fost de un loc la 26 angajati. 


Facilitati doar pentru bugetari

Au beneficiat de un sejur subventionat salariatii institutiilor bugetare care nu au avut datorii la bugetul consolidat al statului si nu au avut constituit fond social destinat acordarii biletelor de odihna, pentru ca asa prevede legea. Aceste conditii se mentin si in 2011. 
Angajatii din sectorul bugetar suporta doar 50 la suta din pretul biletului, daca veniturile lor salariale se situeaza sub salariul mediu brut pe economie sau este egal cu acesta. Pentru copiii scolari, cu varsta intre 6 si 18 ani, tariful este de 50 la suta din contributia parintelui. Bugetarii care au venituri salariale brute ce depasesc salariul mediu brut pe economie suporta integral pretul biletului, dar care, oricum, este mai mic decat in mod obisnuit. In 2009, pretul unui bilet, in functie de gradul de confort, a fost intre 375 lei si 800 lei. In schimb, cei care nu lucreaza in sectorul bugetar ci la firmele private vor trebui sa suporte integral pretul normal (mai mare) al biletului, desi ei contribuie, poate, cu mult mai mult decat bugetarii la bugetul asigurarilor sociale. 
Elena Tintaru


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO