» » » Avalanşă de contracte de muncă înregistrate la ITM

800 de contracte s-au înregistrat la ITM Bacău în numai o săptămână  De frica puşcăriei, patronii s-au grăbit să declare angajaţii pe care, cel mai probabil, îi plăteau la negru. Într-o singură săptămână, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău au fost luate în evidenţă circa 800 de contracte de muncă, de 15 ori mai multe faţă de media anterioară.
Noul Cod al Muncii, intrat în vigoare la începutul acestei luni, a băgat spaima în agenţii economici din judeţ.
De teamă că pot ajunge după gratii dacă sunt prinşi că folosesc forţă de muncă fără acte, aceştia au început să bată la uşile Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău pentru a solicita relaţii şi ulterior să se înregistreze în baza de date electronică cu noi angajări.
În ultima săptămână numărul contractelor de muncă pe judeţul Bacău a crescut cu 800. Este o cifră importantă dacă ţinem cont de faptul că până acum aveam cel mult 200 de contracte pe lună", ne-a declarat Cristian Cucuian, director ITM Bacău.
Inspectorii pun această avalanşă pe seama controalelor demarate în aceste zile împreună cu Garda Financiară, Poliţia şi Jandarmeria pentru depistarea cazurilor de muncă la negru. „Acesta este şi scopul acţiunilor efectuate în această perioadă. Să-i determinăm pe angajatori să declare munca şi numărul de contracte să crească", a mai spus Cucuian.
Închisoare pentru patroni
Inspectorii de muncă au verificat aproape 80 de firme din judeţ şi la finele verificărilor au aplicat 25 de amenzi, în cuantum de peste 150.000 de lei. Totodată au găsit 12 persoane care lucrau fără forme legale, majoritatea la societăţi de construcţii.
Acestea au scăpat însă fără amenzi şi nu pentru că cei de la ITM nu ar fi vrut să-i sancţioneze.
Nu am dat amenzi celor care munceau la negru pentru că nu au sosit încă procesele verbale pentru sancţionarea lor. Sunt în lucru şi când le vom primi cu siguranţă vor fi şi ei traşi la răspundere", a conchis şeful ITM.
Potrivit Noului Cod al Muncii, patronii care nu întocmesc acte celor pe care-i primesc la muncă riscă sancţiuni cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită, valoarea fiind chiar şi de cinci ori mai mare decât până acum.
Acolo unde sunt depistaţi mai mult de cinci angajaţi la negru se consideră faptă penală şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 2 ani. Amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei vor primi şi cei găsiţi la serviciu fără acte. De cealaltă parte, angajatorii cred că măsurile sunt prea dure.
Legile noastre sunt făcute în aşa fel încât agenţii economici să fie nevoiţi numai să plătească, dar să nu primească nimic în schimb. Este normal ca de frica puşcăriei şi a amenzilor mari să nu mai primeşti oameni le negru", spune Costel Dumitrescu, un angajator.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO