» » Prima de Paste se reduce la salariu

Iepurasul ii ocoleste pe cei mai multi bugetari
Foarte putine unitati bugetare acorda prima de Paste. La institutiile Muncii nu se da de ani de zile. Anul trecut, insa, salariatii au beneficiat de stimulente. Acestea au fost taiate, din ianuarie 2011. In spitale, angajatii sunt multumiti sa primeasca macar salariul. 
Angajatii institutiilor Ministerului Muncii sunt resemnati. De multi ani nu-si mai pun nadejdea ca vor avea parte de vreo prima de Paste. "Ca de obicei, nu vom beneficia nici in acest an de o astfel de prima, ne-a spus Gheorghe Apostu, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS). Salariatii stiu, s-au obisnuit cu ideea, si nici nu mai intreaba". "De cand sunt la conducerea Inspectoratului de Munca nu a fost acordata nicio prima de Paste. Asa va fi si in acest an", ne-a declarat si Cristian Cucuian, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau. Dar se poate spune ca anul acesta, pentru angajatii institutiilor Muncii, Sarbatorile de Paste sunt si mai austere. Anul trecut au beneficiat, totusi, de stimulente. Din acest an, insa, au disparut stimulentele, al 13-lea salariu si alte beneficii. Pentru angajati este o pierdere destul de mare. Numai stimulentul lunar era de 40-80 la suta din salariul de baza. La unele ajungea sa fie chiar cat acesta. Din ianuarie 2011 angajatii tuturor institutiilor bugetare primesc doar salariul de incadrare. Aceasta inseamna salariul de baza, la care se adauga sporurile cu caracter permanent. Cei cu functii de conducere mai au cuprinsa in salariu si indemnizatia pentru aceasta. Salariul net al directorului unei institutii a Ministerului Muncii nu depaseste 3.700 de lei. La Casa Judeteana de Pensii, de exemplu, in februarie a fost un castig salarial de 302 lei si altul de 420 lei. In rest, veniturile salariale nete s-au situat intre 622 (arhivarul) si 3.624 lei (directorul executiv). Un expert superior si un consilier superior au castigat 1.999 lei, un inspector superior - 1.752 lei si un inspector principal - 1.296 lei. Referentii au primit intre 623 si 1.106 lei, functie de grad, treapta si clasa. Nici cadrele medicale de la cabinetele de expertiza a capacitatii de munca nu sunt de invidiat. Medicul primar a avut in februarie un salariu net de 1.965 lei, medicul specialist - 1.643 lei iar asistentii medicali principali, intre 904 lei si 1.117 lei.

In spitale, angajatii sunt multumiti ca au salariu



Nici angajatii spitalelor nu spera la prima de Paste. "Vorbiti de lucruri sfinte! Nu am beneficiat niciodata de prima de Paste. Abia am putut sa asiguram salariile in aceasta luna", ne-a spus dr.Aurelia Taga, managerul Spitalului de Pediatrie. "Din moment ce, pe luna mai, Casa de Sanatate nu ne deconteaza servicii nici macar cat sa acoperim cheltuielile salariale, nu putem vorbi despre prima de Paste! Noi suntem multumiti sa primim salariul!", ne-a declarat si Mirela Romanet, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta. Situatia spitalelor din judet este fara precedent. Pentru aprilie suma alocata din bugetul asigurarilor de sanatate va fi mai mica decat in lunile anterioare iar in mai va fi si mai redusa. Prin urmare, cele mai multe spitale vor trebui sa limiteze drastic numarul internarilor. 
Elena Tintaru

Unii primesc, altii ba

Angajatii din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Siret vor primi si anul acesta prime de Paste. Cei aproximativ trei sute de angajati din judet, aici fiind inclusi si cei de la Sistemul de Gospodarire a Apelor, vor incasa 50 la suta din al 13-lea salariu. "Este mai mult un premiu. Valoarea lui va fi de 700 de lei brut. Anul trecut, s-au dat prime de 500 de lei", a explicat directorul Emil Vamanu. Si angajatii de la Directia Silvica asteapta un raspuns in privinta primelor de la Regia Nationala Romsilva. "Contractul colectiv de munca prevede acest drept. Conform documentului, ar urma sa primim 200 de lei si tichete cadou in valoare de 150 de lei. Asteptam un raspuns de la Regie", ne-a spus purtatorul de cuvant al institutiei, Oliver Burghelea. Anul trecut, angajatii Romsilva au primit doar cei 200 de lei prima de Paste. De cealalta parte, cei care lucreaza in institutiile de mediu, Directia Sanitar-Veterinara si Garda Financiara nu au primit niciodata astfel de prime, asadar vor trebui sa se multumeasca doar cu salariile de baza. Aceeasi situatie se intalneste si la Consiliul Judetean Bacau. "Nu s-au primit niciodata prime. In 2008, 2009 se dadeau tichete cadou, dar de cand au fost anulate prin actele normative ale Guvernului, nu se mai primesc nici acestea", a declarat Angela Bogea, director executiv resurse umane la Consiliul Judetean Bacau.
Andreea Gavrila


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

1 comentarii:

  1. 47000 de pensionari ,cu pensiile sub 800 de lei au primit pachete de alimente de Pasti din partea Primariei Constanta
    Vezi aici
    http://brasovean2008.blogspot.com/2011/04/de-ce-vrea-mazare-sa-tina-batranii-la.html

    RăspundețiȘtergere

O.P. VIDEO